Inloggen
De Europese Commissie heeft haar werkprogramma voor 2020 aangenomen. Dat geeft een overzicht van de maatregelen die de Commissie in 2020 zal nemen om de politieke beleidslijnen van voorzitter Von der Leyen om te zetten in concrete voordelen voor de Europese burgers en bedrijven en de samenleving. De drijvende kracht achter dit eerste werkprogramma is het streven om met succes de kansen te benutten die zowel de digitale transformatie als de klimaattransitie biedt, aldus de Commissie.
Nieuwsbericht | 29-01-2020
Italië had ervoor moeten zorgen dat de Italiaanse overheidsinstanties bij hun handelstransacties met particuliere ondernemingen betalingstermijnen van niet meer dan dertig of zestig dagen in acht nemen. Het was niet voldoende dat deze verplichting in een wet was vastgelegd. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een inbreukzaak van de Commissie tegen Italië.
Het EU-Hof bevestigt voor het eerst het recht van burgers op openbaarmaking van documenten uit een dossier van een vergunningaanvraag voor het in de handel brengen van een geneesmiddel. Het Europees Geneesmiddelenbureau is niet verplicht een 'algemeen vermoeden van vertrouwelijkheid' toe te passen. Ondernemingen die zich willen verzetten tegen die openbaarmaking moeten zelf uitleg geven over de aard, het voorwerp en de strekking van de gegevens waarvan de openbaarmaking commerciële belangen zou ondermijnen.
Nieuwsbericht | 22-01-2020
Diensten zoals de boordservice en passagierscatering in internationale treinen die door verschillende lidstaten rijden vallen niet onder de detacheringsrichtlijn, voor zover de werknemers een aanzienlijk deel van het werk dat aan deze diensten is verbonden op het grondgebied van een en dezelfde lidstaat verrichten en daar hun dienst beginnen of beëindigen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 21-01-2020
De richtlijn betreffende privacy en elektronische communicatie is in beginsel van toepassing wanneer aanbieders van elektronische diensten wettelijk worden verplicht om de gegevens van hun abonnees te bewaren en de overheid er toegang toe te geven, ook al worden die verplichtingen hun opgelegd om redenen van nationale veiligheid. De middelen en methoden die voor terreurbestrijding worden aangewend, moeten voldoen aan de eisen van de rechtsstaat, aldus advocaat-generaal Campos Sánchez-Bordona in een advies aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 15-01-2020
De Europese Commissie verzoekt het Hof van Justitie om voorlopige maatregelen met betrekking tot de tuchtkamer van het Hooggerechtshof in Polen
Nieuwsbericht | 14-01-2020
Slachtoffers van de schipbreuk van een schip dat onder Panamese vlag vaart, kunnen voor de Italiaanse rechter een schadevordering instellen tegen de Italiaanse instanties die dit schip hebben geclassificeerd en gecertificeerd. Deze instanties kunnen zich niet beroepen op immuniteit van rechtsmacht. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof in een Italiaanse zaak.
De door Hongarije opgelegde beperkingen op de financiering van particuliere organisaties vanuit het buitenland zijn niet in overeenstemming met het EU-recht. Deze beperkingen zijn in strijd met het beginsel van het vrije verkeer van kapitaal en met een aantal fundamentele rechten. Dat is het advies van advocaat-generaal Campos Sánchez-Bordona aan het EU-Hof in een door de Europese Commissie ingestelde inbreukprocedure.
Tijdens een plechtige zitting voor het EU-Hof hebben de voorzitter en de leden van de Europese Commissie de in de EU-Verdragen neergelegde ‘plechtige verbintenis’ aangegaan. Voordat de voorzitter en de leden van de Commissie deze plechtige verbintenis aangingen, heeft Koen Lenaerts, president van het EU-Hof, een toespraak gehouden waarin hij de nieuwe Commissie een opmerkelijk lijstje met huiswerk meegeeft.
De onlinedatabank "eAmbrosia" van de Europese Commissie centraliseert nu alle door geografische aanduidingen en door het label "gegarandeerde traditionele specialiteiten" beschermde benamingen voor etenswaren, wijnen en gedistilleerde dranken. De centralisatie van de gegevens in één enkel toegangspunt zal het zoeken vereenvoudigen en zorgen voor transparantie op het gebied van de geregistreerde voorwaarden en de lopende aanvragen.
Nieuwsbericht | 13-01-2020
De Tweede Kamerleden Verhoeven en Jetten hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend om het lidmaatschap van de Europese Unie vast te leggen in de Grondwet. Volgens de Raad van State voldoet het voorstel aan de criteria voor grondwetswijziging.
Nieuwsbericht | 09-01-2020
Een voor het Europees Parlement gekozen persoon wordt lid van deze instelling zodra de resultaten officieel zijn bekendgemaakt en geniet vanaf dat moment de daaraan verbonden immuniteiten. Daartoe behoort ook het ongehinderd reizen van en naar de EP-vergaderingen, zelfs wanneer het nieuwe EP-lid in voorlopige hechtenis zit. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Spaanse Hooggerechtshof.
Nieuwsbericht | 07-01-2020
De prioriteiten van het Kroatische voorzitterschap staan in het teken van het motto "Een sterk Europa in een wereld van uitdagingen".
Het tweejaarlijks congres van de internationale federatie voor Europees recht wordt dit jaar in Den Haag gehouden. Onderwerpen zullen zijn: de nationale rechter en de handhaving van het Europees recht, de praktijk van het nieuwe Europese gegevensbeschermingsrecht en het Europees mededingingsrecht en de digitale economie. Snelle inschrijvers krijgen korting!
Het besluit van de Commissie betreffende modelcontractbepalingen voor de doorgifte van persoonsgegevens aan in derde landen gevestigde verwerkers is geldig. Er bestaan voldoende solide mechanismen die kunnen waarborgen dat op modelcontractbepalingen gebaseerde doorgiften opgeschort of verboden worden wanneer die bepalingen geschonden worden of niet kunnen worden nageleefd. Wel zijn er twijfels over de geldigheid van het privacyschildbesluit, maar daarover zijn geen vragen voorgelegd aan het EU-Hof. Dat zegt advocaat-generaal Saugmandsgaard Øe in zijn advies aan het EU-Hof over vragen van een Ierse rechter in een zaak tegen Facebook.
Nieuwsbericht | 06-01-2020
Een schoonmaakmiddel dat niet direct inwerkt op schadelijke organismen, maar op de leefomgeving van deze organismen en daarmee de groei van deze organismen afremt, valt ook onder de definitie van ‘biocide’. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van het Nederlandse College van Beroep voor het Bedrijfsleven.
Lidstaten mogen onder andere de (salaris)kosten van administratief en ondersteunend persoon beschouwen als kosten die onlosmakelijk verbonden zijn met de uitvoering van veterinaire controles die op grond van het EU-recht uitgevoerd moeten worden. Ook niet gewerkte tijd kan beperkt in rekening worden gebracht. Een reservering voor crisistijden mag echter niet worden doorberekend. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Nederlandse College van Beroep voor het Bedrijfsleven.
Airbnb is geen verhuurmakelaar maar een ‘dienst van de informatiemaatschappij’. Overheidsvoorschriften die de uitoefening van zo’n informatiedienst aan banden leggen moeten vooraf worden gemeld bij de Europese Commissie. Niet-nakoming van die meldingsplicht kan worden ingeroepen door een particulier in zowel in een strafvordering, als in de context van een schadevordering die is ingesteld door een andere particulier.
Nieuwsbericht | 19-12-2019
Lijfsdwang tegen de autoriteiten van de Freistaat Bayern om hen te dwingen maatregelen te nemen om te zorgen dat de lucht in München schoner wordt (zoals een rijverbod voor bepaalde dieselvoertuigen) kan alleen worden opgelegd als daarvoor een rechtsgrond is die voldoende toegankelijk en nauwkeurig is en de toepassing ervan voldoende voorzienbaar is, en als de lijfsdwang evenredig is. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Het EU-Hof heeft in een spoedprocedure geoordeeld dat het Franse, Zweedse en Belgische openbaar ministerie voldoen aan de hoedanigheid “uitvaardigende rechterlijke autoriteit” die nodig is voor de uitvaardiging van een Europees aanhoudingsbevel (EAB). Met deze uitspraak verduidelijkt het EU-Hof de eisen die gelden bij de uitvaardiging van een EAB door het openbaar ministerie.
Nieuwsbericht | 16-12-2019
Nu de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk een ruime meerderheid in het Lagerhuis voor de Conservatieve Partij heeft opgeleverd kan het Brexitproces verder worden geholpen. De Europese Raad heeft de Europese Commissie verzocht een uitgebreid ontwerpmandaat voor toekomstige betrekkingen met het VK meteen na de terugtrekking voor te leggen. Hij verzoekt de Raad Algemene Zaken om de hiermee verbonden besluiten en het onderhandelingsmandaat snel vast te stellen.
De ER stelt zich ten doel een klimaat-neutrale EU in 2050. Hiervoor zijn grote investeringen nodig. Ook moeten alle relevante wetgeving en beleidsmaatregelen van de EU in overeenstemming zijn met en bijdragen tot de verwezenlijking van klimaatneutraliteit, met inachtneming van een gelijk speelveld. De ER verzoekt de Commissie na te gaan of in dit verband de bestaande regels moeten worden aangepast, ook wat betreft staatssteun en overheidsopdrachten. Alleen Polen kan zich nog niet vastleggen op de doelstelling van klimaatneutraliteit.
Een overheidsinstantie die stimuleringsleningen heeft verstrekt aan afnemers van kartelproducten, kan vergoeding van de door het kartel veroorzaakte schade vorderen. Dat blijkt uit het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter. Daarin maakt het EU-Hof duidelijk dat ook personen die niet als leverancier of afnemer actief zijn op de door een kartel getroffen markt toch vergoeding van de door dit kartel veroorzaakte schade kunnen vorderen.
De Raad Buitenlandse Zaken heeft overeenstemming bereikt over de wenselijkheid voor het oprichten van het door Nederland bepleite EU Mensenrechtensanctieregime. Dit regime biedt de Europese Unie de mogelijkheid om individuen of organisaties die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen gerichte sancties op te leggen, zoals het bevriezen van banktegoeden en het opleggen van visumverboden.
Uitzetting, weigering en intrekking van het verblijfsrecht van derdelanders om redenen van openbare orde kan ook plaatsvinden bij een gegronde verdenking van een ernstig strafbaar feit. Dat is een minder strenge norm dan voor EU-burgers en hun gezinsleden. Bij hen moet het altijd gaan om persoonlijke gedragingen die een werkelijke, actuele en voldoende ernstige bedreiging vormen voor een fundamenteel belang van de samenleving. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 13-12-2019
De EU-richtlijn betreffende consumentenrechten verbiedt niet dat een nationale regeling die de eigenaren van een appartement in een gebouw in mede-eigendom, dat is aangesloten op een stadsverwarmingsnet, ertoe verplicht bij te dragen in de kosten het energieverbruik van de gemeenschappelijke ruimten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Bulgaarse rechter.
Nieuwsbericht | 11-12-2019
De Poolse autoriteiten kunnen de erkenning en tenuitvoerlegging van een geldboete voor een verkeersovertreding in Nederland die is opgelegd aan de persoon op wiens naam het voertuig staat ingeschreven, niet weigeren. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat betrokkene de mogelijkheid heeft om het vermoeden van aansprakelijkheid te weerleggen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Poolse rechter.
De Europese Grens- en kustwacht wordt uitgebreid met een permanent korps van 10 000 personen, een eigen budget voor materieel en meer bevoegdheden om de EU-landen op ieder moment bij te staan. Het opzetten van het korps is onderdeel van een bredere versterking van de Europese buitengrenzen en van het Europees Grens- en kustwachtagentschap.
Nieuwsbericht | 09-12-2019
De Commissie-Von der Leyen heeft haar werkmethoden bekendgemaakt. Zij zullen de basis vormen voor het nieuwe college om de agenda voor de komende vijf jaar te presenteren. Zij stellen collegialiteit, transparantie en efficiëntie voorop. En ook: Bij ieder nieuw voorstel wordt een bestaande regeling afgeschaft, en alle vergaderingen moeten papierloos worden.
Nieuwsbericht | 05-12-2019
De EU-richtlijn die de controle op de verwerving en het bezit van vuurwapens aanscherpt, kon rechtsgeldig worden vastgesteld op grond van de verdragsbepalingen inzake de goede werking van de interne markt, ook al waren terreuraanslagen daarvoor de aanleiding. Dat heeft het EU-Hof bepaald in het beroep dat de Tsjechische Republiek tegen de richtlijn heeft ingesteld.
Nieuwsbericht | 04-12-2019
De Europese Raad heeft de nieuwe Europese Commissie benoemd, nadat het Europees Parlement eerder de lijst met nieuwe Commissarissen had goedgekeurd. Deze lijst was door de Raad in overeenstemming met de verkozen Commissievoorzitter Von der Leyen vastgesteld. Een Britse commissaris ontbreekt omdat het VK nog geen kandidaat heeft voorgedragen. De nieuwe Commissie is met ingang van 1 december in functie voor een termijn van vijf jaar.
Nationale regelingen of collectieve arbeidsovereenkomsten die recht geven op meer dagen jaarlijkse vakantie met behoud van loon dan de minimumperiode van vier weken, mogen verbieden dat die extra vakantiedagen wegens ziekte worden overgedragen naar een volgend jaar. Dat is niet in strijd met de EU-richtlijn arbeidstijden of het EU-Handvest van de Grondrechten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Finse rechter. In het arrest verduidelijkt het EU-Hof wanneer het Handvest van toepassing is bij implementatie van minimumrichtlijnen.
Nieuwsbericht | 27-11-2019
Het EU-Hof beantwoordt voor het eerst prejudiciële vragen van de Poolse rechters over de onafhankelijkheid van zijn rechterlijke macht. Deze verwijzende rechters moeten nu zelf nagaan of door de Poolse regering recentelijk ingestelde tuchtkamer van het Poolse Hooggerechtshof voldoet aan de criteria van onafhankelijkheid en onpartijdigheid zoals vereist op grond van het Unierecht. Het EU-Hof geeft de rechters de criteria voor de beoordeling daarvan. Daarbij moeten zij alle elementen uit de relevante wetgeving en de omstandigheden waarin deze tot stand is gekomen en het gecombineerde effect daarvan op de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke instantie beoordelen.
Nieuwsbericht | 22-11-2019
Via de website van het EU-Hof wordt sinds kort de informatie die openbaar wordt gedeeld via het Justitieel netwerk van de EU gepubliceerd. Het gaat met name om de prejudiciële verwijzingen, beslissingen van de hoogste rechterlijke instanties van de lidstaten die van belang zijn voor het Unierecht en verschillende wetenschappelijke of informatieve documenten over EU-rechtelijke thema’s.
Nieuwsbericht | 19-11-2019
De prejudiciële verwijzing door nationale rechters naar het EU-Hof is een fundamenteel mechanisme binnen het recht van de Europese Unie. De rechterlijke instanties van de lidstaten kunnen zich met dit instrument tot het EU-Hof richten met vragen over de uitleg van het EU-recht of de geldigheid van handelingen van de EU-instellingen. Dit moet garanderen dat het EU-recht binnen de Unie uniform wordt uitgelegd en toegepast. Om deze procedure goed te laten verlopen, publiceert het EU-Hof aanwijzingen voor de verwijzende rechters. In deze laatste herziene versie worden enkele aspecten verduidelijkt en aangevuld.
Met het laatste groene licht van de Raad is de weg vrij voor de inwerkingtreding van de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Singapore. Als gevolg van de overeenkomst worden tussen de twee handelspartners voor tal van sectoren verschillende handelsbarrières weggenomen.
Nieuwsbericht | 15-11-2019
De Europese Commissie heeft een schriftelijke aanmaning naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd waarin zij aangeeft dat het zijn EU-verdragsrechtelijke verplichtingen schendt door geen kandidaat voor de functie van EU-commissaris voor te dragen. De Britse autoriteiten hebben slechts een week de tijd om hun standpunt kenbaar te maken. Deze korte termijn vindt de Commissie gerechtvaardigd omdat de volgende Commissie zo spoedig mogelijk moet kunnen aantreden.
Nieuwsbericht | 14-11-2019
Het Unierecht vereist dat op levensmiddelen die afkomstig zijn uit een door Israël bezet gebied, dit gebied wordt vermeld. Wanneer die levensmiddelen afkomstig zijn uit een Israëlische nederzetting binnen dat gebied, moet naast Israël ook deze herkomst worden vermeld op het etiket. De omstandigheid dat een levensmiddel afkomstig is uit een dergelijke nederzetting kan de aankoopbeslissingen van consumenten beïnvloeden. Het weglaten van een dergelijke vermelding kan de consument daarom misleiden, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 13-11-2019
De Raad heeft een lijst van 13 nieuwe PESCO-projecten aangenomen. Daarmee komt het totaal aantal projecten nu op 47. Nederland neemt deel aan twee van de nieuwe projecten: een coördinatiecentrum rond cyberveiligheid en een initiatief om dreigingen uit de ruimte te volgen en tegen te gaan. Met uitzondering van Denemarken, Malta en het VK nemen 25 EU-landen deel aan permanente gestructureerde samenwerking op het gebied van defensie.
Nieuwsbericht | 12-11-2019
De Europese Commissie is door het EU-Hof in het gelijk gesteld in de inbreukzaak die zij had aangespannen tegen het Koninkrijk der Nederlanden voor het niet compenseren van misgelopen douane-inkomsten als gevolg van een onjuiste toepassing van de LGO-besluiten door Aruba en Curaçao. Het EU-Hof heeft het Verenigd Koninkrijk op dezelfde dag in vergelijkbare zin veroordeeld voor gederfde eigen middelen door zijn LGO Anguilla.
Toont 1.361 - 1.400 van 3.500 resultaten.