De Commissie mocht maatregelen vaststellen om het vrije verkeer van zeehondenproducten te reguleren. Daarmee maakte de Commissie geen inbreuk op het recht op bescherming van de eigendom van de Inuit. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 15-09-2015
Als de Hoge Raad zelf niet twijfelt over de juiste uitleg van EU-regels is hij niet verplicht om antwoorden van het EU-Hof op vragen van een andere rechter af te wachten of zelf vragen te stellen. Dat blijkt uit een uitspraak van het EU-Hof in twee Nederlandse zaken.
De reistijd van een werknemer zonder vaste of gebruikelijke werkplek aan het begin en eind van de dag, dient als werktijd te worden beschouwd. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 11-09-2015
Twijfels bij lagere rechters verplichten de hoogste rechter niet tot het stellen van prejudiciële vragen. Echter, wanneer gevaar bestaat voor uiteenlopende rechtspraak binnen de Unie, is de hoogste rechter wél verplicht een prejudiciële vraag te stellen aan het Hof. Dit is het geval wanneer rechterlijke instanties in verschillende lidstaten herhaaldelijk vragen hebben gesteld aan het EU-Hof over een onderwerp. Dit antwoordt het EU-Hof op vragen van een Portugese rechter.
Een nationale rechter moet een korte verjaringstermijn voor de vervolging van BTW-fraude buiten toepassing laten als die termijn in de praktijk leidt tot straffeloosheid voor de fraudeurs. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 10-09-2015
In een Europa met ongekende vluchtelingentaferelen heeft voorzitter Juncker van de Europese Commissie zijn eerste Staat van de Unie gepresenteerd. Prioriteit van de Commissie ligt bij de aanpak van de vluchtelingencrisis.
Mag een Duitse luchtvaartmaatschappij zich beroepen op het luchtvaartverdrag tussen de EU en de VS om zonder vergunning vanuit een derde land via de VS op Nederland te vliegen? Zijn de Nederlandse vestigingseisen voor luchtvaartmaatschappijen in strijd met het EU-recht? Deze vragen heeft de Raad van State voorgelegd aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 09-09-2015
Een minimumdetailhandelsprijs voor alcohol is in strijd met het vrije verkeer van goederen. Maar hij kan onder voorwaarden gerechtvaardigd zijn ter bescherming van de menselijke gezondheid en het bestrijden van alcoholmisbruik. Dat is het advies van advocaat-generaal Bot aan het EU-Hof op vragen van een Schotse rechter.
Nieuwsbericht | 08-09-2015
In 2014 hebben 287 comitologiecomités de Commissie bijgestaan bij de uitvoering van EU-recht. Er zijn in totaal 1563 uitvoeringshandelingen vastgesteld. Daarnaast zijn 165 handelingen vastgesteld via de regelgevingsprocedure met toetsing (PRAC). De Raad heeft één keer bezwaar gemaakt tegen een PRAC-handeling. Dat blijkt uit het verslag van de Commissie over de werking van de comités in 2014.
De EU- en VN-sancties tegen Iran zullen worden afgebouwd als gevolg van het akkoord over het Iraanse nucleaire programma. Het akkoord voorziet in een eenvoudig mechanisme (snapback) voor het herstel van de VN-sancties als Iran de afspraken niet nakomt. Mede op aandringen van Nederland zal ook voor de autonome EU-sancties een snapback mechanisme worden geïntroduceerd. Dat schrijft de minister van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
Nieuwsbericht | 31-08-2015
Denemarken zal in december 2015 een referendum houden over de invoering van een keuzesysteem ter vervanging van de automatische Deense uitzondering (opt-out) op het gebied van EU Justitie en Binnenlandse Zaken. Onder dit keuzesysteem (opt-in) zal Denemarken kunnen kiezen met welke EU-wetgeving het mee wil doen.
Nieuwsbericht | 26-08-2015
Er zijn 10.000 geldige verzoeken ingediend voor het houden van een niet-bindend referendum over de goedkeuringswet van het EU-Associatieverdrag met Oekraïne. De komende tijd moeten nog 300.000 verzoeken worden ingediend. Pas dan gaat het referendum echt door. Dat heeft de Kiesraad bekend gemaakt.
Nieuwsbericht | 14-08-2015
Tegen Nederland werden in 2014 slechts dertien nieuwe inbreukzaken ingeleid: de beste score van de EU. EU-breed gaan de meeste inbreukzaken over milieu, vervoer, interne markt en diensten. Dat blijkt uit het jaarlijkse Commissieverslag over de controle op de toepassing van het EU-recht.
Nieuwsbericht | 07-08-2015
Voor iedereen die snel een potentieel stemresultaat in de Raad wil checken, is nu een handige app voor tablets en smartphones verschenen. In drie eenvoudige stappen kan worden geverifieerd of een handeling kan worden vastgesteld.
De Uniewetgever heeft veel ruimte om te beoordelen of EU-optreden noodzakelijk is. De situatie in een specifieke lidstaat is daarbij niet van belang. Dat blijkt uit een arrest van het EU-Hof over bezwaren van Estland tegen de EU-richtlijn over jaarrekeningen van ondernemingen.
Nieuwsbericht | 04-08-2015
Tot nu toe kwamen de nationale parlementen in actie als een EU-initiatief in strijd werd gevonden met het subsidiariteitsbeginsel. 16 van de 41 parlementen hebben nu een groene kaart gestuurd naar Brussel. Zij vinden dat de bestrijding van voedselverspilling beter op EU-niveau kan worden aangepakt.
Nieuwsbericht | 29-07-2015
De Commissie legt zich niet neer bij een uitspraak van het EU-Gerecht waarin de automatische weigering om processtukken in een inbreukprocedure vrij te geven, wordt verboden. Zij heeft beroep ingesteld bij het EU-Hof omdat zij meent dat het Gerecht een uitzonderingsbepaling verkeerd heeft uitgelegd.
Een vergelijkend overzicht van de constitutionele ontwikkelingen en relevante politieke discussies in de EU-landen naar aanleiding van Europese en internationale besluiten in het kader van de eurocrisis kan worden geraadpleegd op een interactieve website van de EUI.
Het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne wordt misschien het tweede EU-verdrag waarover een referendum wordt georganiseerd. Dat kan op basis van de Wet raadgevend referendum, die deze maand in werking is getreden. De organisatoren willen vóór 6 augustus 10.000 handtekeningen bij elkaar krijgen.
Een app voor tablets en smartphones met aanbevelingen aan Raad, Commissie en Europees Parlement voor de eindonderhandelingen over een nieuwe privacyverordening. Daarmee laat de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming zien vernieuwend bezig te zijn.
Nieuwsbericht | 28-07-2015
De Commissie is bevoegd de EU te vertegenwoordigen voor een internationaal gerecht zonder daartoe vooraf akkoord van de Raad te hebben gekregen. Alleen wanneer in de procedure onderwerpen aan de orde komen die nog niet door de EU geregeld worden, moet de Raad betrokken worden. Dat is het advies van advocaat-generaal Sharpston in een geschil tussen Raad en Commissie. Het EU-Hof zal naar verwachting binnen enkele maanden uitspraak doen.
Nieuwsbericht | 23-07-2015
Twee organisaties hebben bij de Europese Ombudsman een klacht ingediend tegen de weigering van de Raad de adviezen over kandidaat-rechters in het EU-Hof en EU-Gerecht vrij te geven. De Raad is verzocht om voor 31 oktober 2015 te reageren.
De Raad mag in een mandaat voor internationale onderhandelingen gedetailleerde procedures aan de Commissie opleggen voor de terugkoppeling aan het onderhandelingscomité en de Raad. Dit comité en de Raad mogen de Commissie echter geen gedetailleerde onderhandelingsstandpunten meegeven. Dat heeft de Grote Kamer van het EU-Hof bepaald in een principieel beroep van de Commissie tegen de Raad.
Het Italiaans oorsprongsvereiste voor leren schoenen met het etiket ‘pelle’ is in strijd met de EU-schoenenrichtlijn. Ook schoenen uit China mogen van 'pelle' gemaakt zijn. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 22-07-2015
Wie zelf geen Roma is, maar wel last heeft discriminerende maatregelen tegen Roma, kan zich beroepen op het EU-discriminatieverbod. Dit is het geval als alle elektriciteitsmeters in een woonwijk op zes meter hoogte worden gehangen zodat ze niet kunnen worden afgetapt, maar ook niet worden uitgelezen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Bulgaarse rechter.
Een rechter moet gevolg blijven geven aan een Europees Aanhoudingsbevel, ook na overschrijding van de termijnen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Ierse rechter.
Bobby McDonagh, de voormalige Permanente Vertegenwoordiger van Ierland bij de EU, beschrijft zeven dimensies van zijn complexe gedachtenpatronen tijdens een vergadering van Coreper. Lichtvoetig en informatief.
Nieuwsbericht | 21-07-2015
De EU-dienstenrichtlijn is ook van toepassing in zuiver interne situaties, dat wil zeggen, in situaties die zich volledig binnen één lidstaat afspelen, zonder grensoverschrijdend element. Dat adviseert advocaat-generaal Szpunar het EU-Hof als antwoord op vragen van de Raad van State.
Derdelanders die zijn gescheiden van een Unieburger nadat deze is verhuisd naar een andere lidstaat, hebben geen recht op behoud van hun verblijfsrecht. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld naar aanleiding van vragen van een Ierse rechter.
Nieuwsbericht | 20-07-2015
Het EU-Gerecht en het EU-Hof hebben zich gebogen over de wisselwerking tussen de EU-privacyverordening en de Eurowob. Op verzoek van de journalist Dennekamp moet het Europees Parlement de namen vrijgeven van EP-leden die deelnemen aan de aanvullende EP-pensioenregeling. Op verzoek van ClientEarth moet de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid de namen van de ingeschakelde experts bekend maken.
Nieuwsbericht | 19-07-2015
De Uniewetgever kan de Commissie alleen door delegatie een bevoegdheid toekennen om de normatieve inhoud van een wetgevingshandeling te wijzigen. Om te bepalen of een door de Commissie vast te stellen handeling onder delegatie of onder uitvoering valt is niet van belang of en in welke omvang de Commissie een beoordelingsbevoegdheid wordt verleend. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een procedure van de Commissie tegen het Europees Parlement en de Raad.
Nieuwsbericht | 17-07-2015
Griekenland moet op zeer korte termijn een aantal ingrijpende maatregelen nemen. Alleen dan wil de Eurogroep het startschot geven voor onderhandelingen over nieuwe financiële steun uit het Europees Stabiliteitsmechanisme. Dat is de uitkomst van het zeventien uur durend beraad van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden.
Nieuwsbericht | 14-07-2015
Tot 31 december a.s. bekleedt Luxemburg het voorzitterschap van de Raad van de EU. De nadruk zal onder meer liggen op het stimuleren van investeringen, economische groei en werkgelegenheid, en het verdiepen van de sociale dimensie van de EU.
Nieuwsbericht | 10-07-2015
De verplichting om met goed gevolg een inburgeringsexamen af te leggen voordat vreemdelingen worden toegelaten tot Nederland, is in lijn met de EU-richtlijn gezinshereniging. Maar de kosten zijn te hoog en de hardheidsclausule te beperkt. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van de Raad van State.
De belastingdienst mag geen inkomensgegevens doorgeven aan andere instanties, die deze gegevens vervolgens verwerken, zonder mededeling daarvan aan de belanghebbenden. Een vrijstelling van deze mededelingsplicht moet bij wet worden geregeld. Dat adviseert advocaat-generaal Cruz Villalón het EU-Hof in een Roemeense zaak.
Nieuwsbericht | 09-07-2015
Het kabinet heeft de Kamer geïnformeerd over de wijze waarop het kabinet beoogt concreet invulling te geven aan een aantal bestaande en enkele nieuwe afspraken over de informatievoorziening over EU-dossiers en –onderhandelingen
Nieuwsbericht | 07-07-2015
De verplichtingen van de kaderrichtlijn water op het gebied van de verbetering en de voorkoming van achteruitgang zijn van toepassing op specifieke projecten zoals het uitdiepen van een bevaarbare rivier. Goedkeuring daarvoor mag niet worden verleend wanneer dat project een achteruitgang van de toestand van het waterlichaam kan teweegbrengen en geen enkele afwijking van toepassing is.
Nieuwsbericht | 02-07-2015
De Commissie heeft niet aangetoond dat de gemeente Leidschendam-Voorburg staatssteun heeft verleend wegens vermeende verkoop van grond onder de marktprijs door de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald in het door Nederland en de gemeente ingesteld beroep.
Nieuwsbericht | 01-07-2015
Een verklaring van geen bezwaar tegen een deelneming in een verzekeringsonderneming mag door De Nederlandse Bank worden toegestaan of geweigerd. Het EU-Hof heeft nu bepaald dat DNB ook voorwaarden mag verbinden aan zijn toestemming.
Nieuwsbericht | 29-06-2015
Een Duitse werknemer die het grootste deel van het jaar in de VS heeft gewerkt, mag de hypotheekrente voor zijn huis in Duitsland niet aftrekken van zijn inkomsten over de periode die hij in Nederland heeft gewerkt. Dat heeft het EU-Hof bepaald op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 18-06-2015
Toont 1.801 - 1.840 van 3.357 resultaten.