Derdelanders die zijn gescheiden van een Unieburger nadat deze is verhuisd naar een andere lidstaat, hebben geen recht op behoud van hun verblijfsrecht. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld naar aanleiding van vragen van een Ierse rechter.
Nieuwsbericht | 20-07-2015
Het EU-Gerecht en het EU-Hof hebben zich gebogen over de wisselwerking tussen de EU-privacyverordening en de Eurowob. Op verzoek van de journalist Dennekamp moet het Europees Parlement de namen vrijgeven van EP-leden die deelnemen aan de aanvullende EP-pensioenregeling. Op verzoek van ClientEarth moet de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid de namen van de ingeschakelde experts bekend maken.
Nieuwsbericht | 19-07-2015
De Uniewetgever kan de Commissie alleen door delegatie een bevoegdheid toekennen om de normatieve inhoud van een wetgevingshandeling te wijzigen. Om te bepalen of een door de Commissie vast te stellen handeling onder delegatie of onder uitvoering valt is niet van belang of en in welke omvang de Commissie een beoordelingsbevoegdheid wordt verleend. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een procedure van de Commissie tegen het Europees Parlement en de Raad.
Nieuwsbericht | 17-07-2015
Griekenland moet op zeer korte termijn een aantal ingrijpende maatregelen nemen. Alleen dan wil de Eurogroep het startschot geven voor onderhandelingen over nieuwe financiële steun uit het Europees Stabiliteitsmechanisme. Dat is de uitkomst van het zeventien uur durend beraad van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden.
Nieuwsbericht | 14-07-2015
Tot 31 december a.s. bekleedt Luxemburg het voorzitterschap van de Raad van de EU. De nadruk zal onder meer liggen op het stimuleren van investeringen, economische groei en werkgelegenheid, en het verdiepen van de sociale dimensie van de EU.
Nieuwsbericht | 10-07-2015
De verplichting om met goed gevolg een inburgeringsexamen af te leggen voordat vreemdelingen worden toegelaten tot Nederland, is in lijn met de EU-richtlijn gezinshereniging. Maar de kosten zijn te hoog en de hardheidsclausule te beperkt. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van de Raad van State.
De belastingdienst mag geen inkomensgegevens doorgeven aan andere instanties, die deze gegevens vervolgens verwerken, zonder mededeling daarvan aan de belanghebbenden. Een vrijstelling van deze mededelingsplicht moet bij wet worden geregeld. Dat adviseert advocaat-generaal Cruz Villalón het EU-Hof in een Roemeense zaak.
Nieuwsbericht | 09-07-2015
Het kabinet heeft de Kamer geïnformeerd over de wijze waarop het kabinet beoogt concreet invulling te geven aan een aantal bestaande en enkele nieuwe afspraken over de informatievoorziening over EU-dossiers en –onderhandelingen
Nieuwsbericht | 07-07-2015
De verplichtingen van de kaderrichtlijn water op het gebied van de verbetering en de voorkoming van achteruitgang zijn van toepassing op specifieke projecten zoals het uitdiepen van een bevaarbare rivier. Goedkeuring daarvoor mag niet worden verleend wanneer dat project een achteruitgang van de toestand van het waterlichaam kan teweegbrengen en geen enkele afwijking van toepassing is.
Nieuwsbericht | 02-07-2015
De Commissie heeft niet aangetoond dat de gemeente Leidschendam-Voorburg staatssteun heeft verleend wegens vermeende verkoop van grond onder de marktprijs door de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald in het door Nederland en de gemeente ingesteld beroep.
Nieuwsbericht | 01-07-2015
Een verklaring van geen bezwaar tegen een deelneming in een verzekeringsonderneming mag door De Nederlandse Bank worden toegestaan of geweigerd. Het EU-Hof heeft nu bepaald dat DNB ook voorwaarden mag verbinden aan zijn toestemming.
Nieuwsbericht | 29-06-2015
Een Duitse werknemer die het grootste deel van het jaar in de VS heeft gewerkt, mag de hypotheekrente voor zijn huis in Duitsland niet aftrekken van zijn inkomsten over de periode die hij in Nederland heeft gewerkt. Dat heeft het EU-Hof bepaald op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 18-06-2015
Het door de ECB in 2012 aangekondigde programma om staatsobligaties op te kopen van eurolanden in moeilijkheden is in overeenstemming met de EU-Verdragen. Het programma valt binnen het gebied van het monetair beleid en is niet in strijd met het verbod van monetaire financiering. Met dit antwoord moet de verwijzende rechter, het Duitse Bundesverfassungsgericht, nu zijn einduitspraak doen.
Nieuwsbericht | 16-06-2015
Uitzetting van een illegale vreemdeling moet per geval worden beoordeeld. Automatische uitzetting wegens gevaar voor de openbare orde omdat een illegaal veroordeeld is of verdacht wordt van een strafbaar feit is in strijd met de terugkeerrichtlijn. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 15-06-2015
Een nationale regeling die een veroordeelde het kiesrecht ontneemt, biedt mogelijkheid tot nieuwe inzichten over de reikwijdte van het EU-Grondrechtenhandvest. AG Cruz Villalon zet in zijn advies aan het Hof uiteen waarom het Handvest in dit geval van toepassing is en concludeert dat voor de inhoudelijke toets aangesloten dient te worden bij de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).
Nieuwsbericht | 11-06-2015
Het EU-Hof zal zich op verzoek van de Nederlandse Hoge Raad buigen over verschillende vragen over de reikwijdte van de Europese Dienstenrichtlijn. De Hoge Raad heeft deze vragen gesteld in het kader van een procedure over de kosten die een gemeente in rekening mag brengen voor het in behandeling nemen van een aanvraag.
Nieuwsbericht | 08-06-2015
Nederland mag langdurig ingezeten derdelanders verplichten een inburgeringsexamen te behalen. De wijze waarop aan deze verplichting uitvoering wordt gegeven mag echter de verwezenlijking van de doelen van de richtlijn betreffende langdurig ingezetenen niet in gevaar brengen. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van de Centrale Raad van Beroep.
Nieuwsbericht | 05-06-2015
De Europese ombudsman, Emily O’Reilly, is een onderzoek gestart naar de transparantie van trilogen. Zij heeft de Raad, de Commissie en het EP vragen voorgelegd over hun betrokkenheid bij deze informele wetgevingsonderhandelingen.
Nieuwsbericht | 03-06-2015
In 2014 heeft de Nederlandse regering in 66 procedures haar visie op de uitleg en toepassing van het EU-recht aan de EU-rechters voorgelegd. Het oordeel van de Europese rechter komt in een ruime meerderheid van deze zaken overeen met het Nederlandse standpunt. Dat blijkt uit het jaarbericht 2014 van de Nederlandse procesvertegenwoordiging bij het EU-Hof en het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 28-05-2015
Meer openheid in de besluitvorming, betere en voortdurende effectbeoordeling tijdens het hele wetgevingsproces, en een permanent platform voor verlichting van de regelgevingsdruk en administratieve lasten. Dat zijn enkele kernpunten uit het pakket Betere Regelgeving dat de Commissie heeft gepresenteerd. Een interinstitutioneel akkoord tussen Commissie, Parlement en de Raad moet deze doelstellingen schragen.
Nieuwsbericht | 21-05-2015
De EU-verordening over de erkenning van buitenlandse vonnissen heeft geen betrekking op arbitrage-uitspraken. Alleen het nationale recht en eventueel het internationale arbitragerecht zijn van toepassing op een bevel van een arbitragetribunaal aan een nationale rechter om een onderzoek naar gasprijzen in te trekken. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een geschil tussen Litouwen en Gazprom.
Nieuwsbericht | 14-05-2015
De beoordelingsbevoegdheid van de Commissie is een belangrijke factor die in aanmerking moet worden genomen bij het maken van een onderscheid tussen gedelegeerde handelingen en uitvoeringshandelingen. Een taak voor de Commissie om de tekst van een wetgevingshandeling te wijzigen behoort naar zijn aard tot delegatie. Alleen in de gevallen waarin duidelijk blijkt dat een vast te stellen wijzigingsmaatregel de Commissie geen enkele beoordelingsbevoegdheid laat en evenmin ingrijpt in de normatieve aspecten van wetgevingshandeling, is het gebruik van een gedelegeerde handeling niet nodig. Dat blijkt uit een advies van Advocaat-Generaal Mengozzi aan het EU-Hof in een procedure van de Commissie tegen het Europees Parlement en de Raad.
Een octrooi dat na verlening in één keer in bijna de hele EU is beschermd, is een belangrijke stap dichterbij gekomen. Het EU-Hof heeft het beroep verworpen dat door Spanje was ingesteld tegen de EU-verordening die een octrooi met eenheidsbescherming in de deelnemende lidstaten instelt en de EU-verordening met de talenregeling daarvoor. Beide verordeningen zijn via de bijzondere procedure van nauwere samenwerking tot stand gekomen.
Nieuwsbericht | 08-05-2015
Levensverzekeraars kunnen worden verplicht meer informatie te verstrekken aan consumenten dan de EU-richtlijn inzake levensverzekeringen voorschrijft. Die plicht kan, zoals in Nederland, in algemene termen geformuleerd zijn. Maar de verzekeraar moet wel met een voldoende mate van voorspelbaarheid kunnen vaststellen welke aanvullende informatie hij dient te verstrekken. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de rechtbank Rotterdamse rechtbank in de zgn. woekerpolissenzaak.
Nieuwsbericht | 29-04-2015
Lidstaten mogen niet deelnemen aan de besluitvorming van de Raad over de ondertekening en voorlopige toepassing van verdragen met derde landen. Dat is in strijd met de toedeling van bevoegdheden aan de Raad. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een procedure van de Commissie tegen de Raad.
Na ruim 3 jaar van onderhandelen heeft de Raad een richtlijn aangenomen om de toegang van EU-burgers tot consulaire diensten te vergemakkelijken. Het gaat om hulp in derde landen waar hun eigen land niet diplomatiek vertegenwoordigd is of geen bescherming kan verstrekken.
Nieuwsbericht | 28-04-2015
Wie maar een paar uur per week werkt in een andere lidstaat valt onder de socialezekerheidsregels van die werkstaat. Dit geldt zelfs wanneer hij daar vanwege de geringe omvang van de werkzaamheden niet verzekerd is. Maar Nederland mag onder voorwaarden toch kinderbijslag en AOW geven. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Centrale Raad van Beroep.
Nieuwsbericht | 24-04-2015
De EU-eisen inzake de tussenpozen voor het drenken en het voederen en de transport- en rusttijden gelden ook voor het gedeelte van het vervoer dat buiten de Unie plaatsvindt. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 23-04-2015
De Commissie stelt voor het besluitvormingsproces voor de toelating van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) zo te wijzigen dat de lidstaten meer vrijheid hebben om het gebruik van in de EU toegelaten ggo’s in levensmiddelen of diervoeders op hun grondgebied te beperken of te verbieden.
Nieuwsbericht | 22-04-2015
De Raad mag op basis van oude kaderbesluiten van vóór het Verdrag van Lissabon uitvoeringsmaatregelen blijven vaststellen. Hoewel de oude “derde pijler” van het EU-verdrag is ingetrokken door het Verdrag van Lissabon, moet hij wel de procedures van toen volgen, inclusief de toen verplichte raadpleging van het EP. Dat heeft het EU-Hof bepaald op verzoek van het EP.
Nieuwsbericht | 19-04-2015
De Nederlandse wetgeving, waarbij maxima worden vastgesteld voor de tarieven die KPN mag aanrekenen voor transitdiensten naar o.a. 0900-nummers, strookt met het EU-recht. Dat is het advies van advocaat-generaal Bot aan het EU-Hof op vagen van het Nederlandse College van Beroep voor het bedrijfsleven.
Nieuwsbericht | 17-04-2015
De EU-paspoortverordening bevat geen regels voor opslag en gebruik van biometrische gegevens voor andere doeleinden dan voor afgifte van paspoorten. Om die reden kan een nationale rechter de opslag en het gebruik alleen toetsen aan nationale grondrechten inzake privacy en bescherming van persoonsgegevens. De identiteitskaart valt ook niet onder deze verordening. Er is dus geen EU-plicht om daarvoor vingerafdrukken af te nemen. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Wanneer EP en Raad een Commissievoorstel wijzigen waardoor de oorspronkelijke doelstelling niet meer kan worden bereikt, mag de Commissie het voorstel intrekken. De Commissie moet die intrekking duidelijk aankondigen en goed kunnen motiveren. Dat blijkt uit een arrest van het EU-Hof in een beroep van de Raad tegen de intrekking door de Commissie van het voorstel voor macro financiële steun aan derde landen.
Nieuwsbericht | 14-04-2015
De bijzondere commissie, ingesteld door het Europees Parlement om onderzoek te doen naar de zogenaamde “Luxleaks”, is van start gegaan met haar werkzaamheden. Onlangs is de commissie voor het eerst bijeengekomen.
Nieuwsbericht | 01-04-2015
De herbenoeming van acht rechters en twee advocaten-generaal zal de komende zes jaar bijdragen aan de continuïteit bij het EU-Hof.
Van derdelanders die zich bij hun partner willen voegen in Nederland, kan vereist worden dat zij met goed gevolg een inburgeringsexamen afleggen. In individuele gevallen moet vrijstelling van de examenplicht mogelijk zijn. Daarnaast mogen de kosten niet zo hoog zijn dat zij een belemmering vormen voor de uitoefening van het recht op gezinshereniging. Dat adviseert advocaat-generaal Kokott het EU-Hof in antwoord op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 30-03-2015
EU-burgers die naar een lidstaat gaan om werk te zoeken, mogen daar worden uitgesloten van bijstandsachtige uitkeringen. Maar wanneer een EU-burger daar eerder heeft gewerkt, mogen dergelijke uitkeringen hem niet automatisch, zonder individueel onderzoek worden geweigerd. Dat adviseert advocaat-generaal Wathelet het EU-Hof in een Duitse zaak.
Nieuwsbericht | 27-03-2015
“Better Regulation in the EU Revisited, Benefiting Business and Citizens”. Onder deze titel organiseert het 50-jarige T.M.C. Asserinstituut op 23 april a.s. een symposium. Aan de orde komen de betekenis voor de interinstitutionele betrekkingen, de verbetering van de kwaliteit van de regelgeving, de relatie met de nationale wetgeving en de rol van de stakeholders. Deelname is kosteloos. Er zijn nog plaatsen.
Nieuwsbericht | 16-03-2015
De Centrale Raad van Beroep vraagt het Hof van Justitie van de EU om uitleg van Europese regels over het EU-burgerschap. Het gaat om de vraag onder welke voorwaarden een moeder zonder verblijfsvergunning een verblijfsrecht kan ontlenen aan het feit dat haar kind de Nederlandse nationaliteit heeft. Dat is van belang voor het recht op bijstand of kinderbijslag.
Het EU-Hof moet binnenkort oordelen over een hoger beroep dat is ingesteld door het Hof van de EU tegen een uitspraak van het EU-Gerecht. Dat komt omdat het EU-Gerecht in een schadevergoedingsprocedure tegen het Hof als EU-instelling een verkeerde beslissing zou hebben genomen.
Toont 1.841 - 1.880 van 3.369 resultaten.