Nederland bekleedt in de eerste helft van 2016 voor de twaalfde keer het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Ter voorbereiding hierop zal Instituut Clingendael een voorzitterschapscursus organiseren voor Haagse ambtenaren die betrokken zijn bij het Brusselse onderhandelings- en besluitvormingsproces. U ontvangt daarover nog nader bericht. Daarnaast is het ECER van plan juridische verdiepingsbijeenkomsten te organiseren over EU-institutionalia. Maar, zoals u van ons gewend bent: met een praktische bril.
Nieuwsbericht | 27-02-2015
Waar vind ik alle maatregelen op basis van een bepaalde verdragsbepaling? Welke rechtspraak van het Hof is beschikbaar over deze bepaling van een richtlijn? Wat is de stand van zaken in mijn dossier in Brussel? Het ECER organiseert op 26 maart wederom de populaire cursus ‘Europees recht op internet: wegwijs met het ECER’. In deze interactieve cursus leren de deelnemers snel informatie over Europees recht te vinden met behulp van de vele informatiebronnen op internet. Ambtenaren van de ministeries hebben voorrang. U kunt zich nu aanmelden.
Nieuwsbericht | 25-02-2015
Een democratische en concurrerende Unie die werkt voor alle burgers. Dat is de titel van het overzicht van beleidsvoornemens en de visie van het kabinet op de uitdagingen van de EU in het jaar voorafgaand aan het EU-voorzitterschap en hoe deze in de ogen van het kabinet het best op Europees niveau kunnen worden aangepakt.
De forfaitaire belastingvrije vergoeding van 30% van het loon voor werknemers die meer dan 150 km van de Nederlandse grens wonen en in Nederland komen werken, strookt in beginsel met het EU-recht. Voorwaarde is wel dat geen sprake is van systematische overcompensatie. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Hoge Raad.
Geneesmiddelen voor menselijk gebruik en andere toegestane stoffen die drugsprecursoren bevatten, kunnen volgens het EU-Hof niet worden aangemerkt als verboden stof. Zelfs niet als de drugsprecursor gemakkelijk met eenvoudige of economisch rendabele middelen kan worden gebruikt of onttrokken.
Nieuwsbericht | 23-02-2015
Bekostiging van huisvesting en maaltijdbonnen mogen niet worden meegeteld bij de berekening of een gedetacheerde werknemer in het werkland tenminste het minimumloon ontvangt. Wel een vaste dagvergoeding, een reistijdvergoeding en het bedrag aan loon dat wordt doorbetaald tijdens vakantie. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Finse rechter.
Nieuwsbericht | 13-02-2015
Als het nationale recht niet toelaat dat subsidies worden teruggevorderd, kan het Financieel reglement van de EU een algemene rechtsgrondslag vormen voor terugvordering van subsidies met een EU-component. Dit heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 06-02-2015
Het behoud van nationaal cultureel erfgoed is een geldige reden voor de beperking van vrijstelling van schenkingsbelasting en aftrek van onderhoudskosten tot landgoederen en monumenten in Nederland. Dat heeft het EU-Hof bepaald op vragen van Nederlandse rechters.
Nieuwsbericht | 05-02-2015
Een inburgeringsplicht die wordt opgelegd aan personen met de EU-status van langdurig ingezetene is niet in strijd met het Unierecht voor zover deze geen voorwaarde voor het behoud van die status vormt. De Nederlandse verplichting voor langdurig ingezetenen tot het behalen van een inburgeringsexamen en de geldboete bij niet-nakoming van deze verplichting is echter onevenredig. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 03-02-2015
Een juridisch bindend kader voor alle expertgroepen, met regels voor een evenwichtige vertegenwoordiging, een vermindering van potentiële belangenconflicten en meer informatie over het werk van de expertgroepen. Deze maatregelen verlangt EU-Ombudsman Emily O’Reilly van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 02-02-2015
Een Europa dat zich richt op hoofdzaken, dat door innovatie groei en banen schept en dat verbinding aangaat met samenlevingen. Dat zijn voor het kabinet de prioriteiten van het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016. Dit schrijft het kabinet in een brief aan het parlement.
Nieuwsbericht | 28-01-2015
Het eerste jaarlijkse werkprogramma van de Commissie Juncker, getiteld ‘Een nieuwe start’, weerspiegelt duidelijk de inzet, geïnitieerd door de Raad, om te komen tot een scherpere focus van de EU. Dit blijkt uit de appreciatie die het kabinet naar het parlement heeft gestuurd.
Er is voldoende steun van de lidstaten voor het voorstel van het EU-Hof om te komen tot een geleidelijke verdubbeling van het aantal rechters van het Gerecht van de EU. Dat blijkt uit een brief van de minister van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Het EU-Hof had het plan voorgelegd aan de Raad als oplossing voor de politieke impasse bij de benoeming van rechters. Het plan van het EU-Hof, dat dient ter vermindering van de achterstanden bij het EU-Gerecht, kan nu worden omgezet in wetgevende maatregelen.
Nieuwsbericht | 27-01-2015
Het overgangsrecht van het Verdrag van Lissabon handhaaft alle gevolgen van de bepalingen die op strafrechtelijk gebied onder het oude EU-Verdrag zijn vastgesteld. Zolang het oude besluit niet is ingetrokken, nietig verklaard of gewijzigd, blijft de bevoegdheid die op de Raad is overgedragen om uitvoeringsmaatregelen aan te nemen, ten volle van kracht. Dat is het advies van advocaat-generaal Wahl aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 22-01-2015
De Europese Commissie mocht de klacht van easyJet tegen de door de luchthaven van Schiphol toegepaste tarieven afwijzen op grond van het feit dat de Nederlandse mededingingsautoriteit die klacht reeds had behandeld, maar om prioriteitsredenen had afgewezen.
Milieuorganisaties hebben geen recht om herziening te verzoeken van besluiten van de Commissie over luchtkwaliteitsnormen en pesticiden omdat deze besluiten van algemene strekking zijn. Deze beperking in de Aarhus-verordening kan niet worden getoetst aan de corresponderende regeling in het Aarhus-verdrag, omdat deze laatste regeling geen rechtstreekse werking heeft. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
De bereidheid van de ECB om staatsobligaties op te kopen van eurolanden in moeilijkheden is als maatregel van monetair beleid niet in strijd met het verbod van monetaire financiering in de EU-verdragen. Wel moet de ECB de evenredigheid tussen doel en middelen in acht nemen en zijn besluit deugdelijk motiveren. Dat is het advies van advocaat-generaal Cruz Villalón aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 20-01-2015
Een Britse medewerkster van het consulaat-generaal van de VS kan in Nederland niet eerst vrijstelling van AOW-premiebetaling genieten en vervolgens toch een AOW-uitkering aanvragen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Centrale Raad van Beroep.
Nieuwsbericht | 16-01-2015
Turkse werknemers die de Nederlandse nationaliteit hebben verkregen, hebben net als andere Nederlanders geen recht om in Turkije de toeslag op hun WAO-uitkering te blijven ontvangen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Centrale Raad van Beroep.
De bescherming van de vrijheid van de wetgever, opzet en functioneren van arbitrage-instanties, de relatie tussen nationale rechtssystemen en het geschillenbeslechtingsmechanisme en de mogelijkheid om beslissingen via een beroepsprocedure op rechtmatigheid te toetsen. Deze vier terreinen wil de Europese Commissie de komende tijd verder uitwerken. Dat blijkt uit haar analyse van de 150.000 reacties op de publieke consultatie over de handelsbesprekingen tussen de EU en de VS.
Nieuwsbericht | 14-01-2015
Hoewel geen enkel algemeen beginsel van Unierecht op zich discriminatie op grond van zwaarlijvigheid verbiedt, kan zwaarlijvigheid onder het begrip „handicap” vallen, wanneer zij de betrokkene belet volledig, daadwerkelijk en op voet van gelijkheid met andere werknemers aan het beroepsleven deel te nemen. Dat antwoord het EU-Hof op vragen van een Deense rechter.
Nieuwsbericht | 12-01-2015
Op dinsdagmiddag 20 januari 2015 organiseert het ECER een bijeenkomst over het negatieve advies van het EU-Hof over de toetreding van de EU tot het EVRM. Dat advies bevat fundamentele beschouwingen over de arrangementen voor het toezicht op de naleving van het EVRM door de EU. U kunt zich nu al aanmelden.
Nieuwsbericht | 21-12-2014
Tot verrassing van 24 lidstaten, de Raad, de Commissie en het Europees Parlement heeft het EU-Hof bezwaren tegen een aantal afspraken over de toetreding van de EU tot het EVRM. De Commissie moet nu terug naar de onderhandelingstafel. Het ECER organiseert over deze ontwikkeling een seminar op 20 januari a.s. Meer hierover in de Kalender.
Nieuwsbericht | 18-12-2014
Het Commissie-werkprogramma voor 2015 biedt een overzicht van de acties die de Commissie de komende twaalf maanden wil ondernemen. Zij beogen het verschil te maken inzake banen, groei en investeringen en moeten de burger tastbare voordelen opleveren. Het is een agenda voor verandering, aldus de Commissie.
Nieuwsbericht | 17-12-2014
Vanaf 1 januari 2015 verandert de nummering van EU-rechtshandelingen. Volgens deze nieuwe methode zullen documenten in de L-serie van het EU-Publicatieblad doorlopend worden genummerd en een uniek nummer hebben. Dat zal de toegang tot de EU-wetgeving vergemakkelijken en het ook eenvoudiger maken om rechtshandelingen terug te vinden en ernaar te verwijzen.
Nieuwsbericht | 15-12-2014
Een verbeterde zoekfunctie en een gemakkelijker toegang tot nationale uitvoeringsmaatregelen. Dat zijn de voornaamste verbeteringen van de Eur-Lex portal van de EU. Ook het verloop van de wetgevingsprocedure van een EU-voorstel kan voortaan worden gevolgd in Eur-Lex, na het stopzetten van PreLex. Samen met de nieuwe nummering van rechtshandelingen vanaf 1 januari 2015 zal het vinden van EU-recht daardoor een stuk gemakkelijker worden.
Een besluit waarbij het Europees Parlement constateert dat een verzoekschrift niet aan de voorwaarden van het EU-Werkingsverdrag voldoet is vatbaar voor toetsing door de EU-rechter, omdat het het petitierecht van de belanghebbende raakt. Dat geldt ook voor de weigering om kennis te nemen van een verzoekschrift zonder na te gaan of dit aan de voorwaarden van artikel 227 VWEU voldoet. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 10-12-2014
Op de website van de Raad is een nieuwe stemcalculator online gezet. Dit is een handige “tool” om à la minute de mogelijke uitkomsten van een stemming binnen de Raad te berekenen. De nieuwe stemcalculator is aangepast aan de nieuwe stemregels van het Verdrag van Lissabon zoals die sinds 1 november 2014 gelden.
Nieuwsbericht | 08-12-2014
Nationale parlementen hebben hun Europese invloed geleidelijk verstevigd. Veel parlementen gebruiken de instrumenten uit het Lissabon verdrag actief. De Tweede Kamer is hiervan een toonbeeld: met grote toewijding heeft zij een sterke positie ingenomen in het interparlementaire netwerk, een grote bijdrage geleverd aan het Europese besluitvormingsproces en een ambitieuze agenda opgesteld.
Nieuwsbericht | 05-12-2014
Een cao die minimumtarieven vastlegt voor zelfstandige concert remplaçanten strookt met het EU-kartelrecht indien het gaat om „schijnzelfstandigen”, die zich in een situatie bevinden die vergelijkbaar is met die van werknemers. Dat heeft het EU-Hof bepaald op vragen van het Gerechtshof Den Haag.
Nieuwsbericht | 04-12-2014
Een asielzoeker moet aanvullend bewijs leveren van mogelijke vervolging wegens homoseksuele gerichtheid. Maar de overheid mag daarbij niet te zware eisen stellen. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 03-12-2014
De minister van Infrastructuur en Milieu mocht een bestuurlijke boete die zij had opgelegd aan een chauffeur uit Polen vanwege overtreding van de Arbeidstijdenwet, niet direct innen. Dit is in strijd met het EU-discriminatieverbod, omdat de wetgever een EU-besluit niet correct heeft omgezet in de Nederlandse wet.. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft daarom bepaald dat de chauffeur de boete alsnog niet hoeft te betalen.
De elektronische aanmeldingsplicht voor buitenlandse werknemers die in België worden tewerkgesteld strookt met het EU-recht, voor zover de verplichting dient om fraude te bestrijden en de werknemers te beschermen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter.
Op 1 december 2014 is een einde gekomen aan de overgangsbepalingen inzake de maatregelen voor politiële en justitiële samenwerking die vóór het Verdrag van Lissabon tot stand zijn gekomen (de oude ‘derde pijler’ van de EU). Concreet betekent dit dat ten aanzien van die maatregelen de Europese Commissie en het EU-Hof voortaan volledige bevoegdheden hebben. De lidstaten hoeven echter geen “lawine aan bureaucratische inbreukprocedures” op 1 december te verwachten, aldus Commissaris Timmermans. En het VK blijft deelnemen aan het EU-aanhoudingsbevel en een aantal andere maatregelen op dit terrein.
Nieuwsbericht | 01-12-2014
Internetzoekmachines moeten wereldwijd het EU-recht om vergeten te worden eerbiedigen. Meldingen dat koppelingen naar specifieke websites verwijderd zijn, moeten achterwege blijven. Over deze en andere richtsnoeren hebben de privacy toezichthouders van de EU-lidstaten overeenstemming bereikt.
Voor het eerst heeft het EU-Gerecht schadevergoeding toegekend aan een onderneming omdat de onderbouwing voor de plaatsing op de Iran-sanctielijst door de Raad tekort schoot. De schadevergoeding van 50.000 euro wordt toegekend wegens reputatieschade.
Nieuwsbericht | 27-11-2014
Bekijk een video met uitleg over de Europese Commissie 2014-2019 onder leiding van Jean-Claude Juncker, incl. een uitgebreid overzicht van alle vice-voorzitters en commissarissen.
Een verdrag over het uitwisselen van passagiersgegevens tussen de EU en Canada, wordt door het Europees Parlement verwezen naar het EU-Hof. Het Hof moet nu gaan bepalen of het verdrag in overeenstemming is met de EU-verdragen en het EU-Handvest van Grondrechten.
Nieuwsbericht | 26-11-2014
Eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans heeft laten weten dat alle bijeenkomsten met lobbyisten gepubliceerd moeten worden. Commissarissen en hooggeplaatste EU-ambtenaren mogen enkel nog spreken met lobbyisten die geregistreerd staan in het lobbyregister. Er komt meer openheid over de TTIP-onderhandelingen. Ook is de Commissie van plan meer interne documenten openbaar te maken als gevolg van de Mastercard-zaak.
Nieuwsbericht | 24-11-2014
Het EU-pakket kapitaalvereisten dat de bonussen van bankiers beperkt tot een bepaald percentage van hun basisloon is niet strijdig met EU-recht. Dat blijkt uit een advies van advocaat-generaal Jääskinen aan het EU-Hof in een procedure van het VK tegen het Europees Parlement en de Raad. Het VK heeft meteen haar rechtsstrijd tegen het besluit gestaakt.
Nieuwsbericht | 21-11-2014
Toont 1.881 - 1.920 van 3.357 resultaten.