De elf lidstaten die door de Raad zijn gemachtigd om met elkaar een regeling vaststellen voor een belastingheffing op financiële transacties, kunnen daarmee doorgaan. Het beroep van het Verenigd Koninkrijk tegen de machtiging is door het EU-Hof afgewezen. Dit omdat de bezwaren van het VK eigenlijk gericht waren tegen de nog vast te stellen regeling. Maar het EU-Hof kan nog geen oordeel vellen over een richtlijn die er nog niet is.
Nieuwsbericht | 30-04-2014
De Raad heeft ten onrechte de lidstaten die partij zijn bij de Internationale Organisatie voor Wijnbouw verplicht in te stemmen met niet-verbindende aanbevelingen voor de productie van wijn. De rechtsgrondslag die de Raad gebruikt is alleen bedoeld voor bindende besluiten van organisaties waarvan de EU zelf lid is. Het Raadsbesluit moet daarom vernietigd worden. Dat adviseert Advocaat-Generaal Cruz Villalón het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 29-04-2014
Een nationale rechter die in laatste instantie rechtspreekt, moet uitdrukkelijk motiveren waarom hij afziet van het stellen van prejudiciële vragen aan het EU-Hof. Het ontbreken van een dergelijke motivatie is in strijd met het recht op een eerlijk proces. Dit blijkt uit een recent arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Nieuwsbericht | 25-04-2014
Downloaden uit illegale bron is niet toegestaan binnen de Nederlandse thuiskopieregeling. Een bron is illegaal als een werk wordt verspreid zonder toestemming van de auteursrechthebbende. De Nederlandse wet moet als gevolg van de hofuitspraak zo worden uitgelegd dat zij alleen ziet op kopieën die zijn gemaakt uit geoorloofde bron. Dat blijkt het een arrest van het EU-Hof in de Nederlandse zaak ACI Adam.
Nieuwsbericht | 10-04-2014
Waar vind ik alle maatregelen op basis van een bepaalde verdragsbepaling? Welke rechtspraak van het Hof is beschikbaar over deze richtlijnbepaling? Wat is de stand van zaken in mijn dossier in Brussel? Het ECER organiseert op donderdag 15 mei wederom de populaire cursus ‘Europees recht op internet: wegwijs met het ECER’. In deze interactieve cursus leren de deelnemers snel informatie over Europees recht te vinden met behulp van de vele informatiebronnen op internet. Ambtenaren van de ministeries hebben voorrang. U kunt zich nu aanmelden.
Nieuwsbericht | 08-04-2014
De EU-richtlijn die de bewaarplicht regelt van klantgegevens van telecomaanbieders ten behoeve van politie- en veiligheidsdiensten is ongeldig. De richtlijn is in strijd met het recht op privéleven en het recht op bescherming van persoonsgegevens, zoals beschermd door het EU-Handvest van de Grondrechten. Het Hof spreekt van een ‘zeer omvangrijke en bijzonder ernstige’ inbreuk op de fundamentele rechten die niet gerechtvaardigd kan worden. De bewaarplicht geldt voor alle Europese burgers en kan burgers het gevoel geven altijd en overal in de gaten te worden gehouden door overheden.
De wijziging van het herstructureringsplan voor ING vormt geen staatsteun. Het EU-Hof heeft dit bepaald in het hoger beroep van de Commissie tegen een eerder arrest van het Gerecht. Nederland en ING worden daarin op alle punten in het gelijk gesteld.
Nieuwsbericht | 03-04-2014
Steeds vaker en indringender zorgen internationale politieke, economisch of monetaire ontwikkelingen op uiteenlopende terreinen ervoor dat internationale en Europese afspraken en regels steeds meer nodig zijn. En naarmate de uitoefening van overheidsmacht minder aanspreekbaar en controleerbaar is, zal de legitimering daarvan sterker afhankelijk zijn van het rechterlijk toezicht. Dat is te lezen in het jaarverslag 2013 van de Raad van State.
Na Duitsland en Italië hebben Nederlandse rechters in 2013 de meeste prejudiciële vragen over de uitleg van het EU-recht gesteld aan het EU-Hof. Dat blijkt uit het jaarverslag van het EU-Hof over 2013.
Plaatsing op de EU-terrorismelijst van vier fondsenwervers voor de Tamiltijgers is misschien niet terecht, nu handelingen van strijdkrachten in een gewapend conflict niet als terrorisme kan worden beschouwd. Daarover wil de Raad van State helderheid krijgen van het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 02-04-2014
Hoever mag de overheid gaan bij het stellen van voorwaarden voor de toegang tot Nederland in het kader van gezinshereniging? Daarover heeft de Raad van State prejudiciële vragen gesteld aan het EU-Hof. De vragen gaan over het vereiste kennisniveau van de Nederlandse taal en van de samenleving, het weigeren van toegang als de vreemdelingen stellen niet in staat te zijn om het inburgeringsexamen af te leggen, en de kosten van de lesstof en het examen. Het EU-Hof doet naar verwachting over anderhalf jaar uitspraak.
Nieuwsbericht | 01-04-2014
De Europese Commissie heeft richtsnoeren opgesteld over de openbaredienstverplichtingen in het personenvervoer. Door meer duidelijkheid te verschaffen wil de Commissie de rechtsonzekerheid over toepassing van de EU-regels in deze sector verminderen.
De definitieve teksten van de EU-richtlijnen inzake aanbestedingen en concessies zijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU en treden op 17 april a.s. in werking. Daarna krijgen de lidstaten twee jaar om de richtlijnen in nationale wetgeving om te zetten. Voor het elektronisch aanbesteden komen daar nog dertig maanden bij.
Nieuwsbericht | 28-03-2014
De Raad heeft een voorlopig akkoord bereikt met het Europees Parlement over de afwikkeling van omvallende banken. Het gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme zal onder meer bestaan uit een afwikkelingsinstantie met ruime bevoegdheden, alsmede een afwikkelingsfonds. Het mechanisme voorziet in de afwikkeling van een bank met minimale kosten voor de belastingbetaler.
Nieuwsbericht | 20-03-2014
De Uniewetgever beschikt over een beoordelingsbevoegdheid wanneer hij beslist om de Commissie een gedelegeerde bevoegdheid, dan wel een uitvoeringsbevoegdheid te verlenen. Het EU-Hof heeft hierbij een marginale toetsings-rol. Dat blijkt uit de uitspraak van het Hof in de “biociden-zaak”.
Nieuwsbericht | 19-03-2014
Wensmoeders die een kind hebben gekregen dankzij een draagmoederschapsovereenkomst, hebben op basis van het EU-recht geen recht op bevallingsverlof, adoptieverlof of een gelijkwaardig betaald verlof. Omdat de richtlijn betreffende zwangere werkneemsters enkel minimumbeschermingsvereisten bevat, kunnen lidstaten wel meer gunstige voorschriften vaststellen.
Luchtvaartmaatschappijen met een exploitatievergunning van een EU-lidstaat mogen passagiers vervoeren vanuit derde landen naar andere lidstaten zonder dat daarvoor een vergunning mag worden geëist door die andere lidstaten. Het vergunningvereiste op straffe van een geldboete is in strijd met het algemene EU-verbod van discriminatie naar nationaliteit, wanneer nationale carriers geen vergunning nodig hebben. Dat blijkt uit – ook voor Nederland belangwekkende - antwoorden van de Grote Kamer van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De bepalingen van het VN-Gehandicaptenverdrag, waarbij de EU en de lidstaten partij zijn, zijn inhoudelijk niet onvoorwaardelijk en onvoldoende nauwkeurig om rechtstreekse werking in het Unierecht te hebben. De geldigheid van EU-richtlijnen kan daarom niet worden getoetst aan dit verdrag. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Ierse rechter.
Het Duitse Constitutionele Hof, door sommigen ook wel de Europese Derde Kamer genoemd, heeft de klachten tegen het Europees Stabiliteitsmechanisme en het begrotingspact ongegrond verklaard. Daarmee is de weg definitief vrijgemaakt voor de Duitse ratificatie van het ESM-verdrag. Bondspresident Gauck zal de ESM-wetgeving die de Bondsdag en Bondsraad al hadden goedgekeurd, naar verwachting deze week nog tekenen.
Nieuwsbericht | 18-03-2014
Hoe voorkom je dat nieuwe wetgeving struikelt over een grondrechtentoets? Hoe verhoudt het EVRM zich tot het EU-grondrechtenhandvest? Waarop moet je allemaal letten bij de ontwikkeling en opstelling van regelgeving? Met deze vragen worden wetgevingsjuristen en beleidsontwikkelaars regelmatig geconfronteerd. Voor hen is nu een handige ICER-checklist opgesteld. Deze checklist wordt dinsdagochtend 22 april a.s. gepresenteerd tijdens een ECER-seminar. U kunt zich nu al aanmelden.
Nieuwsbericht | 13-03-2014
In 2013 heeft het EU-Hof 701 zaken afgesloten, tegenover 595 zaken in 2012. Er zijn 699 nieuwe zaken aanhangig gemaakt, een stijging van ongeveer 10 % ten opzichte van 2012. Het is het hoogste aantal in een jaar aanhangig gemaakte zaken sinds de oprichting van het Hof. Daarbij waren 450 prejudiciële verwijzingen, een getal dat nog nooit eerder is bereikt. Prejudiciële zaken werden in gemiddeld 16,3 maanden afgehandeld. Het Gerecht kreeg 790 nieuwe zaken en heeft er 702 afgedaan.
Een derdelander die door een Nederlandse partner tijdens een weekendtrip is opgehaald in Brussel, kan in Nederland op grond van het EU-recht geen aanspraak maken op verblijf bij de partner. Dat kan alleen als de Nederlander zich daadwerkelijk in België had gevestigd en zij daar samen een gezinsleven hebben opgebouwd. Weekends of vakanties kunnen geen afgeleid verblijfsrecht opleveren, niet in het gastland en niet in Nederland. Dat kan worden afgeleid uit antwoorden van het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Commissie wil wezenlijke bedreigingen van de rechtsstaat in een vroeg stadium gaan aanpakken. Alle landen worden gelijk behandeld. Het initiatief volgt op een oproep van Nederland en enkele andere landen vorig jaar.
Nieuwsbericht | 12-03-2014
Illegale bouwsels in een beschermd landschapsgebied vallen niet onder de bescherming van het eigendomsrecht in het EU-Handvest van de Grondrechten. Dat is een zaak van de lidstaten. De bescherming van landschappen heeft een onvoldoende nauwe band met het EU-recht. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Siciliaanse rechtbank.
Nieuwsbericht | 11-03-2014
Wanneer de Commissie pas twaalf jaar na een eerste aanmaning een nieuwe aanmaning stuurt en overgaat tot terugvordering van een onterechte betaling, is dat in strijd met de redelijke termijn waarbinnen de EU-instellingen hun zaken moeten afhandelen. Het beginsel van behoorlijk van bestuur in het EU-Handvest van de Grondrechten verhindert dat over de tussenperiode van twaalf jaar rente wordt geïnd. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Kokott aan het EU-Hof in een arbitrage over de uitvoering van een subsidie-overeenkomst.
Nieuwsbericht | 07-03-2014
Het Comité van permenente vertegenwoordigers (Coreper) heeft ingestemd met een compromistekst voor een richtlijn die de detachering van werknemers uit andere lidstaten beter handhaafbaar moet maken. De richtlijn biedt een betere bescherming van de werknemers en gaat misbruik en omzeiling tegen. Instemming van het Europees Parlement wordt verwacht in april, waarna de richtlijn door de Raad en het EP kan worden vastgesteld.
Wie krijgt het voor het zeggen in de EU? Over deze vraag organiseert het ministerie van Economische Zaken in samenwerking met instituut Clingendael een seminar voor rijksambtenaren en andere belangstellenden op donderdagmiddag 27 maart. Meer info over programma en aanmelden in het bericht.
Het EU-Hof is er om de waarden van de EU overeind houden in tijden van verandering. Die waarden kunnen wel meeveranderen. Solidariteit tussen de lidstaten moet nu breder worden uitgelegd dan vóór de financiële crisis. Dan is het ook mogelijk het Europees Stabiliteitsmechanisme verenigbaar te verklaren met de EU-verdragen, zoals het EU-Hof deed in de zaak Pringle. Dat zegt Koen Lenaerts, Vice-President van het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 04-03-2014
De vordering tot betaling van een douaneschuld moet eerst besproken worden met de schuldenaar. Dat vloeit voort uit het EU–beginsel dat een belanghebbende het recht heeft om zijn standpunt te geven voordat de overheid een nadelig besluit neemt. De uitzondering op de ‘hoorplicht’ in de Nederlandse Algemene wet bestuursrecht is daarmee in strijd. Maar dat is alleen erg als de uitkomst van de procedure door het ‘horen’ anders zou zijn geweest. Dat adviseert Advocaat-Generaal Wathelet het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 28-02-2014
Het beroep van enkele woningcorporaties tegen het besluit van de Commissie inzake de staatssteun in de Nederlandse sociale woningbouw, moet toch worden behandeld. Dat heeft het EU-Hof bepaald. De corporaties hadden eerder te horen gekregen dat zij geen beroep konden instellen tegen het Commissiebesluit. Het EU-Hof laat zich echter nog uit over de inkomensgrenzen. Die kwestie ligt dus nog open.
Wanneer een voor onbepaalde duur aangeworven voltijdse werknemer tijdens zijn deeltijds ouderschapsverlof onwettig is ontslagen, moet de ontslagvergoeding worden berekend op basis van het loon van deze werknemer voor voltijdse arbeidsprestaties. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
De coördinatie van de socialezekerheidsstelsels tussen de EU en Zwitserland moet worden gezien als een uitbreiding van de EU-regels inzake vrij verkeer van personen naar Zwitserland, en niet als een onderdeel van het immigratiebeleid van de EU. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland kunnen zich dus niet beroepen op een uitzonderingspositie. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een beroepszaak van het VK tegen de Raad.
Deze vraag stelde minister Timmermans van Buitenlandse Zaken gisteravond in de Maassilo in Rotterdam. Hij sprak daar over het Europabeleid van het kabinet. Hij benadrukte de lotsverbondenheid van de Europese landen, en de samenwerking die dat met zich meebrengt. Het is volgens het kabinet nodig dat de Europese Raad, het Europese Parlement en de Europese Commissie kort na de verkiezingen in mei een politiek akkoord sluiten waarin wordt vastgelegd op welke prioriteiten de EU zich in de komende vijf jaar zal concentreren, én op welke terreinen de EU zich zal onthouden van activiteiten, zodat die terreinen aan de lidstaten worden overgelaten.
Nieuwsbericht | 20-02-2014
Het kabinet heeft de jaarlijkse ‘Staat van de Europese Unie’ naar het parlement gestuurd. Daarin geeft het kabinet zijn visie op de Europese samenwerking. Gepleit wordt voor een EU met betere focus en betere instituties. Ook wordt ingegaan op de Nederlandse inzet op de verschillende beleidsterreinen in de komende periode. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de voortgang van de subsidiariteitsexercitie.
De Tsjechische regering heeft laten weten dat het EU-Handvest van de Grondrechten onverkort van toepassing zal blijven in Tsjechië. Het verzoek om aansluiting bij een bijzonder protocol voor het Verenigd Koninkrijk en Polen bij het Verdrag van Lissabon wordt ingetrokken. Die aansluiting was destijds toegezegd in ruil voor de handtekening van toenmalig president Klaus om het Verdrag van Lissabon in werking te laten treden.
De Sociale Verzekeringsbank moet voor de toekenning van kinderbijslag zelfstandig onderzoeken of de moeder van een Nederlands kind een EU-recht op verblijf heeft. Daarvoor is geen besluit van de IND nodig. Die conclusie trekt de Hoge Raad uit de arresten Zambrano en Dereci van het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 19-02-2014
De nationale rechter mag het bedrag van de terug te vorderen staatssteun op nul stellen, wanneer de Europese Commissie zelf geen exacte berekening van het steunbedrag heeft gemaakt. De rechter moet daarbij wel alle relevante gegevens in acht nemen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 17-02-2014
De eigenaar van een website kan, zonder toestemming van de houders van het auteursrecht, via hyperlinks doorverwijzen naar beschermde werken die op een andere website vrij beschikbaar zijn. Dit geldt zelfs wanneer bij de internetgebruikers die op de link klikken, de indruk wordt gewekt dat het werk wordt getoond op de website waar de link zich bevindt. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Zweedse rechter.
Nieuwsbericht | 13-02-2014
Wie een periode van onbetaald ouderschapsverlof onderbreekt voor een nieuwe periode van zwangerschapsverlof kan aanspraak maken op doorbetaling van loon, ook als de toepasselijke CAO de voorwaarde stelt dat daarvoor eerst betaald werk moet zijn verricht. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Finse rechter.
Is het programma waarmee de Europese Centrale Bank obligaties van landen in financiële moeilijkheden kan opkopen, een vorm van monetaire financiering en overschrijdt de ECB daarmee zijn bevoegdheden? Deze vraag heeft het Duitse Constitutionele Hof voorgelegd aan het EU-Hof. Het is de eerste keer dat deze Duitse rechter een uitleg van het EU-recht vraagt aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 12-02-2014
Toont 2.001 - 2.040 van 3.357 resultaten.