De nieuwe drempelbedragen voor overheidsopdrachten van centrale overheden die ingevolge de Europese aanbestedingsrichtlijnen Europees moeten worden aanbesteed worden minimaal verhoogd ten opzichte van de huidige drempelbedragen. Voor overheidsopdrachten voor werken bedraagt de drempelwaarde (exclusief btw) voor centrale overheden onder de klassieke aanbestedingsrichtlijn vanaf 1 januari 2022 5.382.000 euro en voor leveringen en diensten 140.000 euro. Voor centrale overheidsopdrachten voor leveringen en diensten onder de speciale sectorrichtlijn gaat de drempelwaarde naar 431.000 euro.
Nieuwsbericht | 15-11-2021
Uit de eerste resultaten van de Eurobarometer over de publieke opinie in de EU-regio’s blijkt dat er sprake is van een lichte stijging van het percentage ondervraagde Europeanen dat aangeeft dat de levenskwaliteit in hun regio goed is en dat positief is over de economische situatie in hun regio.
Op 14 juli 2021 gelastte het EU-Hof Polen om de werkzaamheden van de tuchtkamer die verband houden met de zogenaamde ‘muilkorfwet’ onmiddellijk op te schorten. De maatregelen die Polen sindsdien heeft genomen zijn niet toereikend om dat te verzekeren. Het EU-Hof beveelt Polen daarom om de Europese Commissie een dwangsom van 1 miljoen euro per dag te betalen.
Nieuwsbericht | 12-11-2021
Om te waarborgen dat het gezin van een vluchteling in stand wordt gehouden mag een lidstaat diezelfde vluchtelingenstatus automatisch toekennen aan het minderjarige kind van de vluchteling. Bij de toekenning van die vluchtelingenstatus is niet van belang dat de minderjarige zich ook met zijn ouders kan vestigen in het land waarvan de andere ouder de nationaliteit heeft. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Een door een werknemer te verrichten oproepdienst met permanente bereikbaarheid kan als arbeidstijd worden aangemerkt wanneer de werknemer door het geheel van verplichtingen tijdens de oproepdienst aanzienlijk wordt beperkt bij de invulling van zijn (vrije) tijd. De mogelijkheid om tijdens de oproepdienst als een zelfstandige of voor een andere werkgever te kunnen werken vormt een belangrijke aanwijzing dat de werknemer niet aanzienlijk wordt beperkt in zijn (vrije) tijd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Ierse rechter.
Een wijziging van een door de Commissie goedgekeurde steunregeling moet niet worden aangemerkt als nieuwe steun waarvoor krachtens het EU-Werkingsverdrag een aanmeldingsplicht geldt wanneer die wijziging erin bestaat dat de criteria voor de verdeling van quota, waarvoor op basis van die regeling een lager accijnstarief geldt, met terugwerkende kracht worden aangepast. Het is dan wel van belang dat die wijziging niet van invloed is op de bestanddelen van de betrokken steunregeling, zoals deze door de Commissie zijn onderzocht in het kader van haar beoordeling van de verenigbaarheid van de vorige versies van die steunregeling met de interne markt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
De Europese Commissie heeft geoordeeld dat de wijziging van de bestaande Nederlandse steunmaatregel voor ondernemingen die diensten in het kader van doelgroepenvervoer aanbieden in overeenstemming is met de tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun ter ondersteuning van de economie vanwege de huidige Covid-19-uitbraak.
Nieuwsbericht | 11-11-2021
De twee verslagen tonen hoe de bestaande Europese regelgeving op het gebied van post- en pakketdiensten de modernisering en openstelling van de Europese postdiensten succesvol heeft begeleid en ervoor heeft gezorgd dat alle EU-burgers toegang hebben tot essentiële brief- en pakketdiensten. Ook heeft die regelgeving geleid tot meer transparantie over de tarieven van grensoverschrijdende pakketbezorgdiensten.
Met het voorstel wil de Europese Commissie de menselijke gezondheid en het milieu beschermen tegen enkele van de schadelijkste chemische stoffen in afval: de persistente organische verontreinigende stoffen (POP's). De grenswaarden voor deze chemische stoffen in afval worden aangescherpt, met het doel te voorkomen dat ze opnieuw in het economisch verkeer worden gebracht.
Nieuwsbericht | 08-11-2021
Volgens het verslag hebben kleine en middelgrote ondernemingen en andere Europese bedrijven faillissementen kunnen vermijden, mede dankzij een breed scala van nationale solvabiliteitsmaatregelen die de lidstaten in de nasleep van de Covid-19-pandemie hebben genomen. Het verslag belicht hoe een breed scala van nationale maatregelen, waaronder schuldmoratoria, waarborgen voor werknemers of fiscale maatregelen, hebben helpen voorkomen dat een liquiditeitscrisis omslaat in een bredere solvabiliteitscrisis voor Europese bedrijven.
Een nieuw Europees burgerinitiatief roept de Europese Commissie op om een wetgevingsvoorstel op te stellen dat de lidstaten verplicht om bij het vaststellen of herzien van nationaal beleid rekening te houden met milieuoverwegingen. De organisatoren van het burgerinitiatief stellen dat de Commissie de levenskwaliteit van EU-burgers moet beschermen en verbeteren en tegelijkertijd andere levensvormen en het milieu in zijn geheel moet beschermen. De registratie van het burgerinitiatief door de Commissie is de eerste stap in een proces dat tot wetgeving kan leiden.
Met de voorgestelde herziening van de EU-bankvoorschriften, meer in het bijzonder van de bestaande EU-verordening en EU-richtlijn kapitaalvereisten, zullen EU-banken beter bestand zijn tegen mogelijke toekomstige economische schokken. Tegelijk draagt de herziening bij aan het herstel van de Europese Unie na de COVID-19-pandemie en aan de transitie naar klimaatneutraliteit.
Gepensioneerden die uit een andere lidstaat dan hun woonlidstaat een pensioen ontvangen kunnen aanspraak maken op vergoeding van de zorgkosten die zijn gemaakt in een andere lidstaat dan de woonlidstaat of de lidstaat die het pensioen uitkeert. De lidstaat die het pensioen uitkeert moet die zorgkosten vergoeden ook al is de gepensioneerde niet aangesloten bij het stelsel van verplichte ziektekostenverzekering van die lidstaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 05-11-2021
Een arbitragebeding in een tussen EU-lidstaten gesloten investeringsbeschermingsovereenkomst (IBO) is in strijd met de verplichtingen die voor de lidstaten voortvloeien uit het EU-recht. Dergelijke verplichtingen mogen ook niet worden omzeild door het sluiten van een ad hoc-arbitrageovereenkomst waarvan de inhoud overeenkomt met het arbitragebeding in de tussen de lidstaten gesloten IBO. Arbitrale vonnissen die zijn gewezen op basis van de ad hoc-arbitrageovereenkomst kunnen worden vernietigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Zweedse rechter.
Een persoon die ter uitvoering van een Europees aanhoudingsbevel is overgeleverd aan een andere lidstaat, heeft het recht om gehoord te worden wanneer de rechterlijke autoriteit van die andere lidstaat een verzoek om toestemming tot verdere overlevering of tot vervolging voor andere strafbare feiten doet. Die persoon mag gehoord worden in de lidstaat die het Europees aanhoudingsbevel heeft uitgevaardigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de rechtbank Amsterdam.
Het EU-recht verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan goederen die beweerdelijk toebehoren aan een andere persoon dan de pleger van het strafbare feit, in beslag worden genomen zonder dat deze persoon het recht heeft om als partij aan de procedure tot inbeslagname deel te kunnen nemen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen een Bulgaarse rechter.
De Vuurwapenrichtlijn heeft bijgedragen tot een verbetering van de traceerbaarheid van vuurwapens en de informatie-uitwisseling tussen lidstaten. Ook draagt de richtlijn bij aan vraagstukken over het gebruik van automatische wapens en over het opnieuw gebruiksklaar maken van onbruikbaar gemaakte vuurwapens, de ombouw van wapens voor saluutschoten en akoestische signalen en van alarm- en seinwapens.
Nieuwsbericht | 02-11-2021
Uit de resultaten van de zesde editie van de jaarlijkse Gendergelijkheid Index van het Europees instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) blijkt dat er slechts een minieme stijging van de indexcijfers is bereikt. Ook volgt uit de Index voor 2021 dat er grote variatie is in de gendergelijkheid scores tussen de verschillende lidstaten.
Uit het zesde verslag van de Europese Commissie over de Staat van de Energieunie volgt een analyse over het sneller koolstofvrij maken van de economie van de Europese Unie, vooral met behulp van het EU-emissiehandelssysteem (ETS) en hernieuwbare energiebronnen. Ook gaat het verslag in op de doelstellingen van het bereiken van meer energie-efficiëntie, meer energiezekerheid en –veiligheid, een sterkere interne markt en op onderzoek, innovatie en concurrentievermogen. Uit het verslag blijkt welke gebieden in de toekomst prioritair zijn om de Europese Green Deal waar te kunnen maken.
De Europese Commissie geeft in het verslag onder meer aan hoe het gaat met de omzetting en uitvoering van de richtlijn oneerlijke handelspraktijken in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen in de lidstaten. Het verslag gaat in op de notificaties van volledige omzetting van die richtlijn die vóór 31 juli 2021 door zestien lidstaten, waaronder Nederland, bij de Commissie zijn ingediend.
Nieuwsbericht | 01-11-2021
Het begrip ‘voortplantingsplaatsen’ in de zin van de EU-Habitatrichtlijn kan ook betrekking hebben op voortplantingsplaatsen die niet meer door beschermde diersoorten worden bewoond. Dergelijke voortplantingsplaatsen moeten worden beschermd tegen beschadiging en vernieling zolang de kans voldoende groot is dat de beschermde diersoort zal terugkeren naar die voortplantingsplaats. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 29-10-2021
In het onderzoek van de Universiteit van Utrecht, dat in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie plaatsvond, wordt aan de hand van drie beleidsscenario’s verkend of voor een toekomstig Nederlands loterijstelsel regels kunnen worden gesteld die niet in strijd zijn met het Europese recht. Het onderzoek concludeert dat er ruimte is voor hervorming, maar dat het Europese recht wel dwingende voorwaarden stelt.
De richtsnoeren zijn bedoeld om nationale autoriteiten, projectontwikkelaars, consultants, gebiedsbeheerders, beroepsbeoefenaren en andere belanghebbenden te helpen bij de beoordeling van plannen en projecten die gevolgen kunnen hebben voor Natura 2000-gebieden. Bij de richtsnoeren zijn ook een aantal voorbeelden opgenomen die verduidelijken hoe de beoordeling moet plaatsvinden.
Nieuwsbericht | 28-10-2021
Het vijftiende jaarbericht van de Nederlandse procesvertegenwoordiging bij het Hof van Justitie van de Europese Unie geeft inzicht in de werkzaamheden van de Nederlandse procesvertegenwoordiging en de inbreng van de Nederlandse regering in zaken die in 2020 door de Europese hoven (het EU-Hof van Justitie, het EU-Gerecht en het EVA-Hof) zijn afgedaan.
Nieuwsbericht | 26-10-2021
Het EU-Hof bevestigt de in haar rechtspraak geformuleerde uitzonderingen op de verplichting voor bepaalde rechters om prejudiciële vragen aan het EU-Hof te stellen. Een nationale rechter waarvan de beslissingen niet vatbaar zijn voor hoger beroep kan niet worden ontslagen van die verplichting op de enkele grond dat zij het EU-Hof al eerder prejudiciële vragen heeft gesteld in het kader van dezelfde nationale procedure. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Het op verzoek van Nederland uitgebrachte advies van de Venetië Commissie gaat onder meer in op het rechtstatelijkheidsbeginsel (‘rule of law’) en de rechtsbescherming van burgers in de Kindertoeslagenaffaire. Het advies bevat voorstellen richting de betrokken Nederlandse autoriteiten op het gebied van mogelijke hervormingen in zowel de wetgevende, uitvoerende als rechterlijke macht.
Nieuwsbericht | 25-10-2021
De Raad mag bij de sluiting van een gemengd verdrag wachten tot alle lidstaten ermee instemmen om op de binnen hun bevoegdheden vallende gebieden gebonden te worden door het verdrag, maar hoeft dat niet. Bij het ontbreken van een ‘gemeenschappelijk akkoord’ om gebonden te zijn, kan de Raad met gekwalificeerde meerderheid besluiten om toch tot sluiting van het verdrag namens de EU over te gaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van adviesvragen van het Europees Parlement.
Het Werkprogramma bevat 42 nieuwe beleidsinitiatieven en voorstellen van de Europese Commissie op het gebied van de zes grote ambities van de Commissie. Centraal staat de uitvoering van de ambitieuze hervormingsagenda van de Commissie, op weg naar een groener, eerlijker, digitaler en veerkrachtiger Europa na COVID-19.
Nieuwsbericht | 22-10-2021
Een jurylid van een strafkamer moet in sommige gevallen visuele bewijzen beoordelen en onderzoeken. Het gezichtsvermogen vormt daarom een wezenlijk en bepalend vereiste van dat beroep. Een blind persoon mag echter niet volledig worden uitgesloten van de uitoefening van het beroep van jurylid van een strafkamer. De werkgever moet eerst onderzoeken of redelijke aanpassingen, zoals de inzet van medisch-technische hulpmiddelen, ervoor kunnen zorgen dat de blinde persoon zijn taken kan uitvoeren. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Voorafgaande toestemming voor een spoedeisende medische behandeling in een andere EU-lidstaat dan de woonstaat mag niet afhankelijk worden gesteld van de overlegging van een door een arts van de woonstaat opgesteld medisch rapport. Het bevoegde orgaan moet bij het verlenen van toestemming ook rekening kunnen houden met een second opinion van een arts die in een andere lidstaat dan de woonstaat van de verzekerde werkt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 20-10-2021
De snelle veranderingen in het Noordpoolgebied als gevolg van de opwarming van de aarde, de toegenomen concurrentie om natuurlijke hulpbronnen en geopolitieke rivaliteiten vragen om een brede definitie van Europa over geopolitieke belangen. Dit om duurzaamheid, stabiliteit, veiligheid en vreedzame samenwerking in het noordpoolgebied te bevorderen. Daarnaast moet worden gezorgd voor een sterke koppeling tussen de inzet van de Europese Unie voor het noordpoolgebied en het klimaatbeleid, de Europese Green Deal en de dimensie van de blauwe economie daarin.
Nieuwsbericht | 19-10-2021
De internationale Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) brengt in het jaarrapport de inspanningen die de bij het OESO aangesloten landen doen om de kwaliteit van de regelgeving te verbeteren in kaart. Ook voor de Europese Unie biedt het jaarrapport aanbevelingen en inzichten in goede regelgevingspraktijken en kansen voor flexibele en innovatieve benaderingen.
De toolbox moet zorgen voor een gecoördineerde EU-respons op de stijgende energieprijzen in de EU. Een tijdelijke verlaging van de energiebelastingen en noodinkomenssteun aan kwetsbare consumenten worden genoemd als onmiddellijke maatregelen. Vrijwillige gezamenlijke aankoop van gasvoorraden door de lidstaten en investeringen in hernieuwbare energiebronnen worden door de Europese Commissie voorgesteld als maatregelen op de middellange termijn.
Nieuwsbericht | 15-10-2021
Een autoriteit van een EU-lidstaat mag de tenuitvoerlegging van een in een andere EU-lidstaat opgelegde geldboete weigeren wanneer die geldboete niet aan de ontvanger is betekend in een taal die hij begrijpt. De ontvanger van de boete moet in begrijpelijke taal worden geïnformeerd over de elementen die hem in staat stellen om de tegen hem ingebrachte beschuldiging te begrijpen en zijn rechten van verdediging volledig uit te kunnen oefenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter
Bij rechtszoekenden kan legitieme twijfel ontstaan over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van een rechter wanneer de benoeming van die rechter in strijd was met fundamentele regels van het betrokken gerechtelijke systeem en die benoeming daarom als onrechtmatig kan worden beschouwd. Een nationale rechter mag beslissingen van een onrechtmatig benoemde rechter non-existent verklaren wanneer dit noodzakelijk is om de voorrang van het EU-recht te verzekeren. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Het energie-efficiëntie eerst-beginsel houdt in dat bij energieplanning en in besluiten over energiebeleid- en investeringen zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met alternatieve, kostenefficiënte energiemaatregelen. De richtsnoeren van de Europese Commissie bevatten diverse verduidelijkingen en praktische oplossingen om het energie-efficiëntie eerst-beginsel werkbaarder te maken.
Nieuwsbericht | 14-10-2021
Een autoriteit van een EU-lidstaat mag de tenuitvoerlegging van een in een andere EU-lidstaat opgelegde geldboete niet weigeren wanneer die autoriteit van mening is dat het strafbare feit onjuist is gekwalificeerd door de autoriteiten van die andere lidstaat. De tenuitvoerleggingsautoriteit is namelijk in beginsel gebonden aan de juridische kwalificatie die de autoriteit van een andere lidstaat aan het strafbare feit heeft gegeven. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
De wijziging van de Aarhusverordening moet ervoor zorgen dat de EU volledig voldoet aan het Verdrag van Aarhus betreffende de toegang tot informatie, inspraak in besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden. Burgers kunnen onder meer verzoeken om herziening van niet-wetgevende administratieve besluiten van een EU-instelling of orgaan. Dergelijke besluiten moeten wel bepalingen bevatten die in strijd kunnen zijn met het milieurecht.
Na het eindigen van de overgangsperiode op 31 december 2020 zijn er belemmeringen ontstaan voor de handel en het vrij verkeer van personen, diensten en kapitaal tussen de EU en het VK. Die belemmeringen hebben negatieve gevolgen voor bedrijven, werknemers, overheden en burgers. De EU heeft het Brexit-aanpassingsfonds vastgesteld om die negatieve gevolgen te verzachten. Nederland ontvangt een relatief groot aandeel van de middelen uit het fonds.
Nieuwsbericht | 13-10-2021
Een lidstaat mag haar eigen onderdanen verplichten om een geldig reisdocument bij zich te hebben wanneer zij naar een andere lidstaat reizen of vanuit een andere lidstaat die lidstaat binnenkomen. Het gebruikte vervoersmiddel en de reisroute zijn daarbij irrelevant. De opgelegde sancties voor het reizen tussen lidstaten zonder geldig reisdocument moeten wel evenredig zijn in verhouding tot de ernst van de inbreuk. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Finse rechter.
Meer dan 10.000 Nederlanders hebben sinds september in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa hun mening gegeven over de Europese Unie. De Conferentie is een initiatief van de EU, met als doel inwoners van EU-landen te laten meepraten over de toekomst van de Europese Unie.
Nieuwsbericht | 12-10-2021
Wanneer gerechten processtukken waarin persoonsgegevens staan aan een journalist verstrekken zodat die beter verslag kan doen van een openbare zitting, dan handelen die gerechten conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming in de uitoefening van hun rechterlijke taken. De AVG vereist niet dat gerechten bij verwerking van persoonsgegevens in de uitoefening van hun rechtelijke taken bepalen of de onafhankelijke rechterlijke oordeelsvorming in een zaak wordt geraakt. Ook is vaststelling van de aard en het doel van een bepaalde verwerking niet nodig. Dat is het advies van advocaat-generaal Bobek aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 11-10-2021
De Europese Commissie wil EU-lidstaten meer mogelijkheden bieden om steunmaatregelen uit te voeren ter ondersteuning van de groene en digitale transitie, en zonder dat deze vooraf moeten worden aangemeld bij en goedgekeurd door de Commissie. Hierdoor zouden lidstaten makkelijker en sneller tot financiering kunnen overgaan, zonder hierbij buitensporige concurrentieverstoringen op de EU-interne markt te veroorzaken. De Commissie heeft een consultatie uitgezet waarin belanghebbenden kunnen reageren op de voorgenomen wijzigingen van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening
Nieuwsbericht | 08-10-2021
Onder meer door een niet-aangegeven activiteit in het bestuursorgaan van een politieke partij uit te oefenen die onverenigbaar is met de taken als een Rekenkamerlid, moet in beginsel een sanctie worden opgelegd op grond van artikel 286, lid 6, EU-Werkingsverdrag. Die sanctie kan bestaan uit ontslag ambtshalve of (gedeeltelijk) verval van pensioenrecht of andere daarvoor in de plaats tredende voordelen, maar deze moet wel evenredig zijn aan de ernst van de vastgestelde niet-nakomingen van de plichten van het Rekenkamerlid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Europese Rekenkamer.
Bij het ontbreken van een rechtsgrondslag tot invoering van een steunregeling, kan de Europese Commissie zich bij haar onderzoek of er sprake is van een steunregeling baseren op een geheel van omstandigheden waaruit blijkt dat er in feite een steunregeling bestaat. Een voorbeeld van zulke omstandigheden is een vaste administratieve praktijk waarbij de autoriteiten van een lidstaat een nationale wettelijke bepaling systematisch in strijd met de tekst van die bepaling toepassen. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 07-10-2021
Bij het Adviescluster van de afdeling Europees Recht (ER) van de Directie Juridische Zaken (DJZ) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) is een vacature opengesteld voor een (Senior-)Jurist in de periode november 2021- augustus 2023.
Nieuwsbericht | 06-10-2021
Met de toetreding van acht nieuwe aspirant-ondertekenaars bij de (herziening van de) Praktijkcode desinformatie van de Europese Commissie laten steeds meer particuliere instanties hun bereidheid blijken om zich te committeren aan het bestrijden van desinformatie op hun platforms en producten.
Nieuwsbericht | 05-10-2021
De Commissie stelt de EU-lidstaten voor om het Tijdelijke Steunkader tot medio 2022 te verlengen en om de crisissteun stapsgewijs uit te faseren nu de Europese economie zich aan het herstellen is. Tegelijkertijd doet de Commissie het voorstel om het toepassingsgebied van het tijdelijk steunkader te verruimen zodat voor een beperkte periode, ook ter bespoediging van het herstel, toekomstgerichte investeringen kunnen worden ondersteund en de solvabiliteit van ondernemingen kan worden versterkt.
Nieuwsbericht | 04-10-2021
Een werkloze kan aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering in het woonland wanneer hij op het moment van verhuizing naar het woonland feitelijk geen werkzaamheden meer verrichte in het werkland, maar enkel nog een dienstbetrekking had en een ziekte-uitkering in het werkland ontving. Het nationale recht van het werkland moet het ontvangen van een ziekte-uitkering wel gelijkstellen met het verrichten van feitelijke werkzaamheden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Centrale Raad van Beroep.
In de Mededeling over EU-Missies die de Europese Commissie heeft uitgebracht in het kader van het Horizon Europa programma, wordt een vijftal thema’s benoemd voor missies die in 2030 tot oplossingen voor wereldwijde problemen moeten gaan leiden. Het gaat om de missies over aanpassing aan klimaatverandering, de bestrijding van kanker, gezonde oceanen en zeeën, klimaatneutrale, groene en slimme steden en een bodemdeal voor Europa.
Nieuwsbericht | 01-10-2021
Een versterkte samenwerking met partnerlanden door middel van migratiepartnerschappen moet bijdragen aan het tegengaan van migrantensmokkel. Ook het versterken van het rechtskader voor de bestraffing van mensensmokkelaars en het voorkomen van de uitbuiting van gesmokkelde migranten worden als actiepunten genoemd in het vernieuwde actieplan tegen migrantensmokkel.
Het grondrecht op eerbiediging van het familie- en gezinsleven kan rechtvaardigen dat een verzoek om internationale bescherming ontvankelijk wordt verklaard en inhoudelijk wordt onderzocht ook al geniet de verzoeker die bescherming reeds in een andere lidstaat. De inhoudelijke beoordeling van het verzoek moet echter uitmonden in een afwijzing van het verzoek wanneer dat verzoek uitsluitend strekt tot gezinshereniging en niet wordt ingegeven door een behoefte om internationale bescherming. Dat is het advies van advocaat-generaal Pikamäe aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Belgische rechter.
De Raad verlengt opnieuw de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. De verlenging is nodig aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie nog steeds voortduren en een aantal door de lidstaten genomen buitengewone preventie- en inperkingsmaatregelen nog steeds van kracht zijn.
De Europese Commissie heeft het startsein gegeven voor een twee jaar durende campagne om een gezonde levensstijl te promoten en de gezondheid en het welzijn van Europeanen te verbeteren. Bij de campagne worden het maatschappelijk middenveld, niet-gouvernementele organisaties, nationale, lokale en regionale overheden en internationale organisaties betrokken en worden verschillende acties uitgevoerd om Europeanen aan te moedigen actiever te worden en gezonder te leven.
Nieuwsbericht | 29-09-2021
Met het voorstel wil de Europese Commissie het huidige bestaan van verschillende, incompatibele opladers voor elektronische apparaten tegengaan. Ook wil de Commissie onder andere dat elke oplader compatibel is met dezelfde snellaadtechnologie. De Commissie stelt voor om de USB-C poort de standaardpoort te maken voor veel elektronische apparaten.
Nieuwsbericht | 28-09-2021
De Europese Commissie zet juridische stappen tegen verschillende lidstaten, waaronder Nederland, omdat zij de Europese regels over digitale en mediawetgeving in de vorm van de richtlijn audiovisuele mediadiensten en/of het Europees wetboek voor elektronische communicatie nog niet hebben omgezet in nationale wetgeving.
Een voorstel van de Europese Commissie voor een vernieuwd preferentiestelsel voor de handel met ontwikkelingslanden moet zorgen voor een prominentere rol voor duurzaamheid, voor focus op de meest behoeftigen en voor flexibiliteit. Voordelen moeten meer terechtkomen bij de meest behoeftige landen.
In het kader van de Staat van de Unie heeft de Europese Commissie een voorstel uitgebracht voor een concreet traject om de digitale transformatie van de Europese samenleving en economie per 2030 tot stand te brengen. Met dit traject en via een monitoring- en samenwerkingsmechanisme met de EU-lidstaten moeten de streefdoelen van het digitale decennium worden behaald.
Nieuwsbericht | 22-09-2021
Het strategisch prognoseverslag is een mededeling van de Europese Commissie die uiteen zet hoe de Europese Unie op de lange termijn meer vermogen en vrijheid kan worden geboden om te handelen. De mededeling zet eveneens uiteen welke trends van invloed zijn op het handelingsvermogen en de handelingsvrijheid van de EU. Ook vermeldt de mededeling op welke gebieden voor de Europese Unie kansen liggen om mondiaal leiderschap te nemen en om de open strategische autonomie van de EU te bevorderen.
Op 15 september sprak de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in de jaarlijkse Staat van de Unie toespraak het Europees Parlement toe. In dit ECER-bericht worden enkele onderdelen uit de speech uitgelicht.
Nieuwsbericht | 21-09-2021
Toont 601 - 660 van 3.280 resultaten.