De Europese Commissie heeft naar haar zeggen redenen om aan te nemen dat de overname door de Nederlandse staat van Fortis Bank Nederland en de onderdelen ABN-Amro van Fortis Bank Nederland misschien niet in overeenstemming zijn met de mededelingen die zij heeft gepubliceerd over staatssteun aan banken in de huidige financiële crisis. In deze mededelingen heeft de Commissie haar zienswijze gegeven over de verenigbaarheid met de Europese staatssteunregels van de Nederlandse maatregelen ter bestrijding van de crisis in de financiële sector.
Nieuwsbericht | 19-04-2009
Nederland zal in 2010 een nieuw EU-agentschap rijker zijn: de Europese Politiedienst (EUROPOL) in Den Haag. Europol is op dit moment een aparte internationale organisatie op basis van een verdrag, maar zal nu opgaan in de organisatie van de Europese Unie. Ook worden de bevoegdheden van Europol uitgebreid. De JBZ-raad van 6 april 2009 in Luxemburg heeft dit besloten.
Nieuwsbericht | 16-04-2009
Nederland krijgt een extra zetel in het Europees Parlement zo snel mogelijk na inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Oorspronkelijk zou de extra zetel pas verkregen worden na de eerste verkiezing voor het EP na de inwerkingtreding van het Verdrag. Omdat de Europese Raad het wenselijk acht dat extra zetels al eerder na de inwerkingtreding bezet worden, maakt staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken een eenmalige uitzondering op de Kieswet.
Nieuwsbericht | 15-04-2009
De Limburgse hoofdstad verbiedt de toelating van mensen die niet in Nederland wonen in bepaalde soorten horeca binnen de gemeente. De burgemeester heeft daartoe de coffeeshops aangewezen. Toen coffeeshop ‘Easy Going’ volgens de gemeente toch buitenlanders binnenliet, moest deze zijn deuren drie maanden sluiten. De Raad van State heeft aan het EG-Hof van Justitie gevraagd of deze regel in strijd is met het vrij verkeer van goederen en diensten en het verbod op discriminatie naar nationaliteit.
Nieuwsbericht | 14-04-2009
Volgens de Europese Commissie is Britse regelgeving die het mogelijk maakt voor bedrijven om surfgedrag van burgers te analyseren voor reclamedoeleinden niet in overeenstemming met de Europese privacywetgeving. In de ogen van de Commissie schiet het VK structureel tekort in de manier waarop het de EU-regels inzake de vertrouwelijkheid van de communicatie toepast. Met veel publiciteit heeft Eurocommissaris Reding van Telecommunicatie een inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk aangekondigd.
Wetgevingsjuristen krijgen in hun werk steeds meer te maken met Europa. Niet alleen komt veel Brusselse wetgeving onze kant op en moet deze worden uitgevoerd, ook omgekeerd probeert Nederland (pro)actief een bijdrage te leveren aan de voorbereiding en totstandkoming van effectieve Europese regelgeving van goede kwaliteit. Van wetgevingsjuristen wordt in toenemende mate verwacht dat zij ook in deze voorfase een rol spelen. Om hen zowel bij de implementatie van Europese regelgeving als bij hun rol tijdens de voorbereiding en totstandkoming daarvan de helpende hand te bieden, heeft de Interdepartementale Commissie Europees Recht de Handleiding Wetgeving en Europa vastgesteld. Deze handleiding is vanaf nu ook op de ECER-website gepubliceerd.
Nieuwsbericht | 13-04-2009
Ook de tweede bemiddelingspoging tussen Raad en EP is na een nacht onderhandelen mislukt. Grootste struikelblok blijft de opt-out - de mogelijkheid om werknemers te laten instemmen met een werkweek van meer dan 48 uur. Het EP wil deze praktijk beëindigen terwijl een blokkerende minderheid in de Raad deze mogelijkheid juist onverkort wil handhaven. Een derde bemiddelingspoging op 21 april a.s. is de allerlaatste kans om dit al jaren slepende dossier vlot te trekken.
Nieuwsbericht | 02-04-2009
De lidstaten moeten het burgerschap van de Unie en het recht op vrij verkeer van personen naar de letter en de geest van de Europese wetgeving respecteren. De Commissie moet bovendien strenger toezicht houden op de lidstaten. Dat stelt het Europees Parlement in een resolutie over het verslag van de Europese Commissie over de implementatie van de richtlijn vrij verkeer en nieuwe rechtspraak van het EG-Hof van Justitie op dit gebied.
Nieuwsbericht | 01-04-2009
De paastijd is aangebroken, en zo ook de strijd om de consument. Deze kan soms zo hevig zijn, dat de rechters in Luxemburg eraan te pas moeten komen. Daar staan de Oostenrijkse chocoladebakker Lindt en de Zwitserse concurrent Hauswirth tegenover elkaar omdat in de ogen van Lindt de paashazen van Hauswirth wel heel veel weg hebben van de beroemde Lindt-hazen.
Internetbedrijven die beschikken over persoonlijke gegevens van burgers moeten daar voorzichtiger mee om gaan. Het gaat onder meer om het combineren van gegevens over surfgedrag, winkelen op internet en sociale netwerkwerksites zoals Facebook, Hyves en LinkedIn. De Europese Commissie gaat regels voorstellen als bedrijven geen verbeteringen doorvoeren. Dat is de boodschap van Eurocommissaris Kuneva voor Consumentenbescherming, die daarbij sprak van een World Wild West.
De European Law Academy in Trier (D) biedt een aantal intensieve cursussen juridisch Engels aan. Het Engels is inmiddels de praktische voertaal geworden in Brussel, zeker na de toetreding van de nieuwe lidstaten in 2004 en 2007. Rijksambtenaren krijgen 40 procent korting op het inschrijfgeld.
Nieuwsbericht | 31-03-2009
Door te strenge Duitse regels ter voorkoming van berengeur in varkensvlees hadden Deense slachterijen hun varkensvlees niet kunnen exporteren naar Duitsland. Die regels waren in strijd met EG-richtlijnen. Een schadevergoedingsprocedure tegen Duitsland stelden de slachterijen pas in meer dan drie jaar nadat de Europese Commissie Duitsland voor het EG-Hof had gedaagd. De Duitse verjaringstermijn van drie jaar werd echter niet gestuit door de inbeukprocedure, of totdat de richtlijnen wel correct waren uitgevoerd, zo heeft het Hof verklaard. De slachterijen waren dus te laat in actie gekomen…
Het EP stemt in met het rapport van GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg over het Commissievoorstel voor een richtlijn inzake gelijke behandeling. Het rapport pleit voor Europese regels tegen discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, handicap, religie en leeftijd bij het aanbieden van diensten en goederen, onderwijs, sociale zekerheid en sociale voordelen. Met de amendementen wil het EP verduidelijkingen opnemen in de richtlijn, met name op het gebied van discriminatie wegens handicap en leeftijd, de bestrijding van meervoudige discriminatie en de mogelijkheid van schadevergoeding.
Het voorstel van het Europese Commissie voor een richtlijn over patiëntenrechten en grensoverschrijdende gezondheidszorg heeft het akkoord van de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Een eerder voorstel van de Commissie sneuvelde juist door hevige kritiek vanuit het EP.
OLAF, het fraudebestrijdingbureau van de Europese Commissie, moet bij zijn onderzoeken naar mogelijke fraude meer oog hebben voor het beginsel dat een persoon onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Beschuldigende brieven aan derden voordat de schuld van de onderzochte persoon vaststaat acht de Ombudsman niet geoorloofd. OLAF wordt hiermee op de vingers getikt in een zaak die een Britse consultant had aangebracht bij de Europese Ombudsman.
Nieuwsbericht | 23-03-2009
Opnieuw stond de aanpak van de economische en financiële crisis centraal tijdens een Europese Raad. De Europese leiders riepen op de reeds bestaande aanpak te consolideren en vast te blijven houden aan Europese coördinatie. De Europese Raad deed tevens een oproep aan de Raad en het Europees Parlement om wetgeving ter bestrijding van de crisis vóór het reces van het EP af te handelen. Verdere maatregelen zullen worden genomen op basis van het rapport De Larosière. Dat blijkt uit de conclusies van de Europese Voorjaarsraad van 19 en 20 maart jl.
Nieuwsbericht | 22-03-2009
Nationale rechters moeten een grotere rol spelen bij het handhaven van de staatssteunregels, zo vindt de Europese Commissie. Onder de versoepelde staatssteunregels is het voor veel vormen van staatssteun niet verplicht deze aan te melden bij de Commissie. De Commissie wil de rol van de nationale rechter een nieuwe impuls geven met een handleiding voor de rechter in zaken over (ongeoorloofde) staatssteun.
Nieuwsbericht | 17-03-2009
De Nederlandse Vereniging voor Europees Recht organiseert op 15 mei 2009 een studiemiddag over het Europees milieurecht in Nederland en in België. De NVER constateert dat de rechtspraak en rechtspraktijk in de lidstaten zeer van elkaar verschillen. Recente rechtspraak van het Hof van Justitie en andere actuele onderwerpen zullen aan bod komen.
Het 24e FIDE-congres (Fédération Internationale pour le Droit Europeén, de Europese koepel van de nationale verenigingen Europees recht), zal van 3 t/m 6 november 2010 plaats vinden te Madrid. Dit keer onder meer over de rol van de nationale parlementen in de EU en over de rechterlijke controle in mededingingszaken. De Nederlander Piet Jan Slot zal optreden als algemeen rapporteur voor het onderwerp ‘Public Capital and Private Capital in the EU’.
Voor wie een zomervakantie wil combineren met een cursus Europees recht kan ook dit jaar weer terecht in Trier bij de Academy of European Law (ERA). Van 15 juni tot en met 10 juli 2009 organiseert de ERA cursussen op verschillende Europeesrechtelijke gebieden. Nederlandse rijksambtenaren krijgen 40% korting op het inschrijfgeld.
Een nieuwe online handleiding van de Europese Ombudsman moet burgers en bedrijven met een klacht naar het juiste adres leiden. “Driekwart van de klachten die ik jaarlijks ontvang vallen buiten mijn mandaat”, aldus Ombudsman Diamandouros. Vaak kunnen klachten wel door andere organen in behandeling worden genomen, zoals de nationale ombudsm/v’s of SOLVIT, het bemiddelingsbureau van de Europese Commissie. Een handige online gids biedt uitkomst.
Nieuwsbericht | 16-03-2009
Het Europees Parlement heeft in eerste lezing de tekst van het voorstel voor een nieuwe Eurowob-verordening aanzienlijk aangepast. Pijnpunten, zoals de definitie van het begrip ‘document’ en de verhouding tot het recht op privacy zijn aangepakt door het EP. Volgens de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming is er met deze tekst sprake van een juiste balans tussen het recht op privacy en het recht op toegang tot documenten.
Het verbod voor netbeheerders om energie te leveren is niet in strijd met het EG-Verdrag. De bescherming van de consument en de leveringszekerheid zijn belangrijker dan de vrijheid van vestiging of het vrije kapitaalverkeer. De regeling van het eigendomsrecht in het EG-Verdrag staat ook niet in de weg aan dit verbod. Dat heeft de rechtbank Den Haag bepaald in een geschil tussen de Zeeuwse energiemaatschappij Delta en de Staat.
Nieuwsbericht | 10-03-2009
Vergunningen voor poliklinieken mogen niet worden gebaseerd op de behoefte aan zorg, als vergelijkbare groepspraktijken geen vergunning nodig hebben. Planning van extramurale gezondheidszorg mag op basis van een behoeftecriterium, maar dan moet de overheid wel systematisch en coherent te werk gaan. Anders ontstaat strijd met de vrijheid van vestiging in het EG-Verdrag. Dat heeft het EG-Hof bepaald in een eerste arrest over de planning van zorg vanuit het oogpunt van zorgaanbieders.
Nieuwsbericht | 09-03-2009
Een geheime lijst van voorwerpen die aan boord van vliegtuigen verboden zijn, kan niet worden tegengeworpen aan passagiers. Zo’n lijst moet eerst bekend worden gemaakt in het officiële Publicatieblad van de Europese Unie. Dat heeft het EG-Hof bepaald nadat de Oostenrijker Heinrich met zijn tennisrackets niet door de veiligheidscontrole heen kwam.
Een wettelijke ontslagleeftijd wegens pensionering kan passen binnen kaders van de Europese richtlijn over leeftijdsdiscriminatie. Maar op de lidstaten rust een hoge bewijslast om de legitimiteit aan te tonen van de in concreto nagestreefde doelstelling van sociaal beleid, zoals werkgelegenheidsbevordering. De nationale rechter moet nagaan of een concrete nationale wettelijke regeling inzake ontslag wegens pensionering een legitiem doel nastreeft én of de wetgever terecht kon oordelen dat deze regeling geschikt en noodzakelijk is om dat doel te bereiken. Dat blijkt uit een arrest van het EG-Hof. Het arrest is ook van belang voor de Nederlandse situatie. Ook Nederland maakt een uitzondering op het verbod van leeftijdsonderscheid wegens het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd.
Nieuwsbericht | 04-03-2009
Het Algemeen Verslag beschrijft de werkzaamheden van alle instellingen en organen van de EU en biedt een globaal overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen in 2008. Naast thema's als het Verdrag van Lissabon, energie en klimaat en de financiële crisis wordt bijzondere aandacht besteed aan de ontwikkelingen op het gebied van 'beter wetgeven' en de terugdringing van administratieve lasten.
Nieuwsbericht | 03-03-2009
De financiële crisis zal het beleid van de Commissie voor de komende jaren beheersen. De EU moet in deze crisis snel, daadkrachtig en gecoördineerd optreden. Het Europese economisch herstelplan is het absolute speerpunt. Onzekere factor blijft de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Dat schrijft de Commissie in haar beleidsstrategie voor 2010.
Nieuwsbericht | 25-02-2009
De gemiddelde duur van de procedures voor het EG-Hof is gedaald van 19 naar 16 maanden, het kortst sinds twintig jaar. Dat komt onder andere door de introductie van de prejudiciële spoedprocedure. Het aantal nieuwe procedures is toegenomen: van 580 naar 592. Dat blijkt uit cijfers die door het EG-Hof zijn bekendgemaakt.
Nieuwsbericht | 19-02-2009
Slechts 1% van de richtlijnen betreffende de interne markt wordt niet omgezet in nationaal recht. Voor Nederland is dat zelfs 0,4%. Volgens het ECER is dit het beste resultaat dat ooit voor Nederland. Het lage cijfer stemt de Europese Commissie tot tevredenheid bij de presentatie van het nieuwe scorebord voor de interne markt. Minder enthousiast is de Commissie over de toepassing van internemarktregels. Het blijkt dat burgers en bedrijven zich in die gevallen steeds vaker tot diensten als SOLVIT wenden voor een oplossing
Een persoon die om subsidiaire asielbescherming verzoekt, hoeft niet per se aan te tonen dat hij in zijn land van herkomst specifiek wordt geraakt om redenen die te maken hebben met zijn persoonlijke omstandigheden. De mate van willekeurig geweld in het land van herkomst van de verzoeker kan bij wijze van uitzondering volstaan om te beslissen dat een burger bij terugkeer een reëel risico op ernstige en individuele bedreiging zou lopen. Het EG-Hof antwoordt dit op vragen van de Nederlandse Raad van State over de asielaanvraag van een Irakees echtpaar. In afwachting van deze uitspraak waren in Nederland tientallen rechtszaken opgeschort.
Nieuwsbericht | 16-02-2009
Onder welk BTW-tarief vallen de inkomsten uit de exploitatie van erotische videocabines? De Belgische fiscus is van mening dat deze cabines niet onder de categorie ‘bioscopen’ vallen, waarvoor een laag BTW-tarief geldt. Daarom moet het volle pond moet worden betaald, namelijk een tarief van 21 %. De rechter in Gent heeft deze netelige kwestie nu voorgelegd aan het EG-Hof van Justitie. In Nederland geldt het verlaagde tarief van 6% sinds de Hoge Raad uitmaakte dat het hier om bioscopen gaat.
Nieuwsbericht | 12-02-2009
Van 4 tot en met 7 juni aanstaande vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. In Nederland zal dat op 4 juni zijn. In totaal staan er 736 parlementszetels op het spel, voor Nederland 25 zetels. Het Europees Parlement heeft een speciale website opgesteld voor burgers onder het (voor de hand liggende) motto: Europese verkiezingen, aan jou de keus!
Als een partij in een prejudiciële procedure voor het EG-Hof niet de kans heeft gehad om te reageren op fouten in de conclusie van de Advocaat-Generaal, levert dat geen schending op van het recht op een eerlijk proces. De nationale rechter moet beoordelen of de uitspraak van het EG-Hof zijn vragen afdoende beantwoordt, waarna hij eventueel altijd nog een nieuwe prejudiciële vraag kan stellen aan het EG-Hof. Dat heeft het Mensenrechtenhof in Straatsburg bepaald na een klacht van de Nederlandse kokkelvissers.
Gebruiksverboden voor bepaalde voertuigen kunnen een belemmering vormen voor het vrij verkeer van goederen binnen de EU. Een verbod op het gebruik maakt in de praktijk immers de invoer van dat voertuig vrijwel onmogelijk. Geen consument zal het voertuig namelijk kopen. Dat heeft het Hof van Justitie beslist in een zaak over een Italiaans verbod op aanhangwagens achter motorfietsen, die in andere lidstaten wel gewoon op de weg mogen. Het verbod kan wel worden gerechtvaardigd uit oogpunt van de verkeersveiligheid
Nieuwsbericht | 11-02-2009
De Europese Commissie heeft het staatssteunregime voor het midden- en kleinbedrijf aanzienlijk versoepeld in het licht van de financiële crisis. De Europese Commissie heeft een uitgebreid handboek gepubliceerd, waarin specifiek rekening wordt gehouden met de huidige financiële crisis.
Nieuwsbericht | 10-02-2009
Tijdens een hoorzitting over de verenigbaarheid van het Verdrag van Lissabon met de Duitse grondwet hebben rechters van het Duitse Bundesverfassungsgericht zich kritisch uitgelaten over het Verdrag van Lissabon. “Ist der Gedanke des Immer-Mehr in der Tendenz nicht freiheitsgefährdend?“, zo vroeg een van de rechters zich af.
De richtlijn betreffende de bewaring van telecomgegevens (dataretentierichtlijn) is gebaseerd op de juiste rechtsgrondslag. Dat heeft het EG-Hof van Justitie beslist in een zaak die Ierland had aangespannen tegen het Europees Parlement en de raad van de EU. De controversiële richtlijn stelt de bewaring van o.a. telecomgegevens verplicht. Nederland heeft in deze zaak aan de zijde van de Raad en het Europees Parlement geïntervenieerd.
Nieuwsbericht | 09-02-2009
Het EG-Hof moet Griekenland een dwangsom en een boete opleggen omdat dit land onterechte staatssteun niet terugvordert. De door de Commissie voorgestelde bedragen moeten wel worden verlaagd. Dat adviseert Advocaat-Generaal Paolo Mengozzi het EG-Hof in een zaak die de Commissie tegen Griekenland heeft aangespannen.
Nieuwsbericht | 05-02-2009
Wilt u uw kennis van het Europese recht opfrissen of uitbreiden? De Academie voor Wetgeving in Den Haag verzorgt vanaf 5 maart 2009 de module ‘Europees recht in kort bestek’. In deze reeks cursussen wordt aandacht besteed aan de institutionele structuur van de EU en de belangrijkste materieelrechtelijke onderwerpen. Ook worden de effecten van het Verdrag van Lissabon en andere recente ontwikkelingen besproken.
Nieuwsbericht | 04-02-2009
Het vereiste dat iemand in Nederland moet wonen om in aanmerking te komen voor een uitkering moet met stevige argumenten worden onderbouwd. Als rechtvaardiging voor deze eis kan niet gelden dat de Sociale Verzekeringsbank op eenvoudige wijze het inkomen van de aanvrager moet kunnen controleren. Dit oordeelt de Rechtbank Amsterdam in een geding van twee personen die in Engeland wonen en een eenmalige uitkering voor pensioenverevening hadden aangevraagd.
Nieuwsbericht | 02-02-2009
Het Europees Parlement wil de burgers van Europa extra attent maken op de Europese verkiezingen op 4-7 juni 2009. Een nieuwe website geeft uitleg over de afgelopen en de komende zittingsperiode en presenteert de beste verhalen van het Europees Parlement.
De operatie ‘Betere regelgeving’ van de Europese Commissie komt op stoom. In totaal zijn 1300 besluiten, oftewel 7600 pagina wetgeving geschrapt. De Commissie streeft er naar om de administratieve lasten voor bedrijven in de EU met 25% in 2012 te verlagen. Inmiddels hebben 21 lidstaten dit streefcijfer van de Commissie overgenomen. Dat staat in de derde evaluatie van het programma dat onlangs werd gepubliceerd.
Advocaat-Generaal bij het EG-Hof Miguel Poiares Maduro waarschuwt voor de risico’s van protectionistische staatssteun voor de eerlijke mededinging in Europa. Hij maakt zich zorgen over de aantasting van de interne markt ter bestrijding van de kredietcrisis. Dat blijkt uit een interview met het NRC Handelsblad. Toch heeft hij ook oog voor de huidige context: “Rechters zijn niet blind”.
Nieuwsbericht | 29-01-2009
De Europese Commissie is met een nieuwe mededeling gekomen ter verduidelijking van het staatssteunregime in de huidige financiële crisis. Volgens de Commissie kan staatssteun aan banken en andere bedrijven onder voorwaarden worden toegestaan, maar dienen de lidstaten ervoor te zorgen dat kredietmogelijkheden voor de particuliere sector toereikend en betaalbaar blijven.
De Europese Commissie heeft een nieuwe site geopend zodat iedereen in één oogopslag kan zien wat er op de Europese agenda staat: de EU-kalender. Door middel van kleuren kan men zien waarmee het Europees Parlement, de Raad van de EU, de Europese Commissie of andere instellingen zich die dag bezig houden.
De Iraanse Mujahedeen Khalq Organisatie (MKO) staat niet meer op de EU-bevriezingslijst. Dit heeft de Raad van de Europese Unie unaniem besloten. De MKO had al drie keer plaatsing op de lijst met succes aangevochten.
Nieuwsbericht | 26-01-2009
Het Duitse Grondwettelijk Hof bereidt zich voor op een ongebruikelijk lange hoorzitting over het Verdrag van Lissabon. Op 11 en 12 februari 2009 zal het Bundesverfassungsgericht zich buigen over de vraag hoe het Verdrag van Lissabon zich tot de Duitse grondwet verhoudt. Een tweedaagse zitting is een uitzonderlijk verschijnsel in Karlsruhe. Hieruit kan worden afgeleid dat de Duitse rechters deze zaak zeer serieus nemen, aldus het Duitse weekblad Focus. Inmiddels is bekend geworden dan het Hof een nieuwe klacht heeft ontvangen tegen het Verdrag van Lissabon.
Nieuwsbericht | 25-01-2009
De persdienst van het Hof van Justitie beschikt nu ook over een RSS-dienst voor persberichten van de belangrijkste zaken en gebeurtenissen. Op die manier is het niet langer nodig om de site van het Hof te bezoeken om te controleren of er iets belangwekkends op uw eigen vakgebied gebeurt. Het Hof stuurt u een e-mail als dit het geval is.
Nieuwsbericht | 22-01-2009
In een tweede advies geeft de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming te kennen nog altijd grote zorgen te hebben over het voorstel voor aanpassing van de e-privacyrichtlijn. Volgens de ETGB heeft de Raad ten onrechte amenderingen van het Europees Parlement niet overgenomen.
Nieuwsbericht | 21-01-2009
De plannen van Eurocommissaris Kroes voor Mededinging om het toezicht aan te scherpen op de financiering van de publieke omroepen in de lidstaten zijn uitgesteld. Dit heeft Kroes gezegd in antwoord op vragen van het Europees Parlement. Kroes blijft van mening dat de concurrentie tussen de publieke omroep en commerciële zenders op punten oneerlijk is.
Nieuwsbericht | 20-01-2009
Als een werknemer langdurig met ziekteverlof is en daardoor zijn vakantiedagen niet heeft kunnen opnemen, behoudt hij toch zijn recht op doorbetaalde vakantiedagen. Hij moet daadwerkelijk de mogelijkheid krijgen om zijn jaarlijkse vakantiedagen desnoods naderhand op te nemen. Hij heeft alleen recht op een financiële vergoeding wanneer hij nog steeds arbeidsongeschikt is bij het einde van de dienstbetrekking. Dit heeft het Hof van Justitie bepaald in een zaak over de uitleg van de arbeidstijdenrichtlijn. Hiermee gaat het Hof in tegen de standpunten van de lidstaten en de Europese Commissie.
De Europese Commissie heeft in een verslag Nederland bekritiseerd vanwege het uitstellen van de volledige liberalisatie van de Nederlandse postmarkt. Een in februari 2008 aangenomen richtlijn verplicht de lidstaten minimaal 95% van de postmarkt te liberaliseren. Nederland heeft nog tot eind december 2010 om de liberalisering door te voeren. Volgens de Commissie voert Nederland slechts politieke argumenten aan om het uitstel te rechtvaardigen.
Nieuwsbericht | 15-01-2009
Het Vaticaan wil graag lid worden van het justitiële EU-samenwerkingsverband Eurojust. Toetreding is nodig in de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de hoofdaanklager van Vaticaanstad bekend gemaakt. Vaticaanstad blijkt trouwens ook een vrijplaats voor drugshandel te zijn.
De globale financiële crisis heeft niet alleen financieel-economische gevolgen. Hij heeft ook zijn weerslag op de toepassing en het gezag van de Europese regels. En dat kan gevolgen hebben voor de Haagse ambtenaren, ook wanneer zij niet direct betrokken zijn bij de beteugeling van de financiële crisis. Om de gevolgen van de crisis voor het Europese recht te bespreken organiseert de STudiekring Europees Recht (STER) voor jonge juristen een bijeenkomst op woensdagmiddag 28 januari 2009.
Nieuwsbericht | 12-01-2009
De politieke toezeggingen aan Ierland met betrekking tot het Verdrag van Lissabon moeten worden omgezet naar juridisch bindende bepalingen. Deze opgave is een echte hersenkraker voor de juristen van de EU-instellingen en het Tsjechische voorzitterschap. Ierland hamert op waterdichte teksten. De Ieren zijn bovendien geïnteresseerd in een opt-out voor het gemeenschappelijk defensiebeleid. Gestreefd wordt de uitwerking klaar te hebben liggen vóór de Europese Raad in juni 2009.
Nieuwsbericht | 08-01-2009
De Nederlander Peter Hustinx blijft aan als Europees Toezichthouder Gegevensbescherming. Zijn mandaat is verlengd tot 2014. De prioriteiten voor 2009 van de ETGB zijn, zoals ook in andere jaren, de derde pijler van het Europese recht (politie- en justitiesamenwerking) en de informatiemaatschappij. Nieuw punt van aandacht is volgens de ETGB de gezondheidszorg. Op 29 januari 2009 organiseert het ECER een lezing over de activiteiten van de ETGB. Deze lezing zal verzorgd worden door mr. Hielke Hijmans. Hij is sinds 2004 werkzaam voor de ETGB.
Nieuwsbericht | 06-01-2009
Het afgelopen Franse voorzitterschap van de Europese Unie is trots op de bereikte resultaten en dat mag iedereen weten. Een evaluerend rapport is al gepubliceerd, waarin Frankrijk vooral de daadkracht van de EU in de tweede helft van 2008 benadrukt. Ondanks de vele crises die de EU voor de kiezen kreeg hield het voorzitterschap koers, aldus het rapport.
Nieuwsbericht | 04-01-2009
De lidstaten van de Europese Unie moeten strafvonnissen afkomstig uit andere lidstaten erkennen. Een kaderbesluit dat deze materie regelt is onlangs in werking getreden. De strafmaat kan niet worden aangepast; een veroordeelde zal de straf moeten uitzitten die de buitenlandse rechter heeft opgelegd. Het kaderbesluit vervangt wat betreft de EU-lidstaten een verdrag in het kader van de Raad van Europa uit 1983. Over drie jaar moet het kaderbesluit omgezet zijn in nationale wetgeving.
Nieuwsbericht | 29-12-2008
Het insnoeren van de Brusselse onderhandelaar leidt tot verlies aan flexibiliteit. Mede onder invloed van moderne technologieën hebben onderhandelaars in Brussel steeds minder ruimte bij de onderhandelingen. De nadruk is komen te liggen op verdediging van de nationale belangen in plaats van het zoeken naar een compromis. Aan de andere kant zijn de Europese instellingen zelf steeds sterker geworden binnen het Brusselse proces. Deze conclusies staan in een onderzoek van instituut Clingendael naar aanleiding van het vertrek van één van de meest ervaren Nederlandse onderhandelaars, Frank Schumacher.
Nieuwsbericht | 22-12-2008
Toont 2.881 - 2.940 van 3.358 resultaten.