Het plan van de Europese Commissie om een Europees strafregister informatiesysteem (ECRIS) op te richten kan nog een stuk beter, zo vindt de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming. Het ECRIS houdt zelf geen register bij , maar zorgt enkel voor de uitwisseling van informatie. De Commissie dient de verantwoordelijkheid te nemen voor het goed functioneren van het gemeenschappelijke systeem, aldus de toezichthouder.
Nieuwsbericht | 18-09-2008
De EG is niet aansprakelijk voor de schade van bedrijven die voortvloeit uit de zogenoemde bananenoorlog tussen de EU en de VS. Ter compensatie van de oneerlijke invoerheffingen op bananen in de EU mochten de VS extra heffen op accu’s en brillendozen uit Europa. De handelaren in deze producten, de Italiaanse firma FIAMM e.a., stelden de gemeenschap aansprakelijk voor de geleden schade. Het EG-Hof heeft bepaald dat de ‘bananenverordeningen’ niet getoetst kunnen worden aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en dat FIAMM e.a. geen schadevergoeding kunnen krijgen als gevolg van ‘normale’ EG- wetgeving.
Nieuwsbericht | 15-09-2008
De Commissie wil de richtlijn uit 1992 over zwangerschaps- en bevallingsverlof wijzigen. Naar verluidt stuurt de Commissie aan op een periode voor betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof van 18 weken. Dat is vier weken meer dan in de huidige richtlijn en twee weken meer dan in Nederland.
Volgens een mededeling in het Publicatieblad van de EU hebben de instellingen besloten in hun teksten niet langer te verwijzen naar de laatste wijziging van de aangehaalde besluiten. Tenzij anders vermeld, zijn de besluiten waarnaar in de in het Publicatieblad gepubliceerde teksten wordt verwezen, de besluiten “zoals die momenteel van kracht zijn”. Hoe je daar achter moet komen, wordt niet vermeld. Het ECER legt het u uit.
Het Verdrag van Lissabon is officieel door Nederland geratificeerd. De Nederlandse akte tot bekrachtiging van het Verdrag is neergelegd bij het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te Rome, waar in 1957 het EG-verdrag werd gesloten. De Italiaanse regering treedt op als depositaris. Nederland is de 18e lidstaat die volledig ratificeert. In 24 lidstaten is het parlement akkoord gegaan met het Verdrag. Inmiddels heeft de Ierse regering een onderzoek gepresenteerd over de verwerping van het Verdrag van Lissabon door de Ierse bevolking.
Nieuwsbericht | 14-09-2008
Op 1 oktober 2008 zal de 'STudiekring Europees Recht' (STER) nieuw leven worden ingeblazen. Deze kring richt zich in het bijzonder op jonge juristen, ook binnen de overheid, die geïnteresseerd zijn in het recht van de Europese Unie. De bijeenkomst bestaat uit een lezing door dr. Ton van den Brink (WRR, UU) en wordt gevolgd door een discussie. Het ECER beveelt deze bijeenkomst warm aan voor alle ‘jonge’ Europeesrechtelijke juristen.
Nieuwsbericht | 11-09-2008
Voormalig bondspresident Herzog, tevens oud president van het Duitse Bundesverfassungsgericht, heeft in een opiniestuk in de EU-observer scherpe kritiek geuit op het EG-Hof van Justitie. Met het arrest in de zaak Mangold is volgens Herzog het Hof zijn boekje te buiten gegaan, en er zijn meerdere voorbeelden. Volgens hem verspeelt het Hof op dit moment het vertrouwen dat het genoot. Zijn opmerkingen vallen samen met de recente kritiek op het EG-Hof van Denemarken en Oostenrijk wegens het arrest Metock.
De plannen van de Italiaanse regering om vingerafdrukken te nemen bij de Roma-minderheid in dat land hebben de goedkeuring van de Europese Commissie. Wanneer er geen andere mogelijkheid is om de identiteit van de personen in kwestie vast te stellen, is het afnemen van vingerafdrukken gerechtvaardigd. Er is geen sprake van discriminatie naar etnische achtergrond, zo vindt de Commissie.
Nieuwsbericht | 07-09-2008
De beslissing van de Raad van de Europese Unie om de tegoeden van twee terreurverdachten te bevriezen is nietig, zo heeft het EG-Hof van Justitie beslist. De plaatsing op de terroristenlijst is in strijd met de grondrechten. Zij hebben het recht om gehoord te worden en recht op rechterlijke toetsing. Het Hof acht zich bevoegd te toetsen aan de grondrechten, ondanks het feit dat de verordening een VN-resolutie uitvoert. De Raad krijgt drie maanden om de tekortkomingen op te heffen. Het arrest van het Hof vormt politiek en volkenrechtelijk vuurwerk.
Nieuwsbericht | 02-09-2008
De Europese Commissie heeft een klacht van een Duitse arts over de Duitse implementatie van de arbeidstijdenrichtlijn niet correct noch tijdig behandeld. De Europese Ombudsman oordeelde maar liefst twee keer dat er sprake is van wanbeheer door de Commissie en stelde het Europees Parlement op de hoogte van de kwestie. Het EP roept in een resolutie de Commissie op een besluit te nemen over een infractieprocedure tegen Duitsland en wijst er terloops op dat het EP zelf ook bevoegd is beroep in te stellen.
Een nieuwe netwerksite voor Nederlandse ambtenaren in Brussel en ‘Europese’ ambtenaren in Den Haag is gelanceerd door het Bureau Internationale Ambtenaren van het ministerie van BZK. Via de site inEU.nl kunnen ambtenaren met kennis en ervaring in het EU-werkveld met elkaar contact leggen. Voortaan is het gemakkelijk om personen, onderwerpen en ambtelijke organisaties te vinden en kennis te delen. Deze doelstellingen onderschrijft het ECER van harte.
Nieuwsbericht | 01-09-2008
De Academie voor Wetgeving te Den Haag verzorgt in september en oktober 2008 een aantal interessante Europeesrechtelijke themadagen. Op donderdag 18 september 2008 kunt u zich op de hoogte laten stellen van actuele kwesties binnen het Europese recht. In oktober staan een aantal economische thema's centraal: staatssteun, mededinging en aanbesteding.
Nieuwsbericht | 31-08-2008
De Europese Commissie wil een einde maken aan het afronden naar boven van belminuten. Deze praktijk zorgt ervoor dat consumenten te veel betalen voor dat wat ze krijgen. Volgens de Commissie is een Europese aanpak cruciaal om het afronden tegen te gaan.
Nieuwsbericht | 28-08-2008
Mag een voetbalclub een schadevergoeding eisen van een zelf opgeleide speler die bij een andere club in dienst wil treden? Het EG-Hof van Justitie zal zich buigen over een zaak die voetbalclub Olympique Lyonais heeft aangespannen tegen zijn ex-speler Olivier Bernard. Bernard sloot na afloop van zijn voetbalopleiding op basis van een ‘belofte’-contract bij Olympique een contract met de Engelse club Newcastle United. De Franse voetbalregels verplichten in zo’n geval tot betaling van een schadevergoeding aan Olympique. Het Franse Cour de Cassation vraagt zich nu af of deze regel in strijd is met het Europese recht.
Denemarken zal geen aanpassingen maken in de Deense immigratiewet naar aanleiding van de uitspraak van het EG-Hof van Justitie in de zaak Metock. Het Deense verbod op gezinshereniging met partners uit derde landen voor personen onder de 24 jaar moet gehandhaafd blijven. Dat stelt de Deense premier Rasmussen. Denemarken wil de andere lidstaten en de Europese Commissie overhalen de EU-regels te wijzigen.
Nieuwsbericht | 27-08-2008
Het in 2007 opgerichte EU-Grondrechtenbureau is niet bevoegd individuele klachten te behandelen. Toch heeft het onlangs een specifiek incident aangegrepen voor een kritische publicatie. De behandeling van Roma in de stad Napels is voor het Grondrechtenbureau reden om in een ‘incident report’ zich kritisch uit te laten over de Italiaanse autoriteiten.
Nieuwsbericht | 21-08-2008
Het Europees Parlement zal zich voor de plenaire sessie op 1 september 2008 verplaatsen naar medestandplaats Brussel. Reden hiervoor is het ingestort plafond van de plenaire zaal van het parlementsgebouw in Straatsburg. Een anonieme medewerker verklaarde tegenover EUobserver: ‘I hope more bits keep falling off’. Als deze wens niet wordt verhoord, wordt het voltallige parlement op 22 september 2008 terug verwacht in Straatsburg.
Waar komen ideeën voor Europese wetgeving vandaan? Hoe worden die ideeën ontwikkeld tot het moment waarop het officiële voorstellen worden? Is de manier waarop dat gaat nog wel passend voor de EU van vandaag? In een boeiend rapport met veel voorbeelden onderzoekt het Britse Hogerhuis hoe de Brusselse machine in de praktijk werkt.
Nieuwsbericht | 14-08-2008
Bij centrale en decentrale overheden bestaat nog vaak onduidelijkheid over de invloed van de Europese concurrentieregels op publieke diensten. In het Europese jargon gaat het om diensten van algemeen (economisch) belang (DAEB). Wat maakt dat een dienst in de ene gemeente een DAEB is en in de andere gemeente niet? En wat is nu het verschil tussen een DAEB en een niet-economische dienst? Wanneer zijn de Europese staatssteunregels op DAEB van toepassing en aan welke voorwaarden moet dan worden voldaan? De ministeries van BZK en EZ geven antwoord op deze vragen in een praktische handreiking met voorbeelden, schema’s en een handige checklist.
Nieuwsbericht | 12-08-2008
De EU-lidstaten worden verplicht DNA-databanken aan te leggen voor de opsporing van strafbare feiten. Opsporingsdiensten krijgen automatische toegang tot geanonimiseerde DNA-gegevens van andere lidstaten. Dit geldt ook voor vingerafdrukken en voertuiggegevens. De criminaliteitsbestrijding moet hierdoor een flinke impuls krijgen. Een onlangs gepubliceerd besluit van de Raad van de Europese Unie voert onderdelen van het Verdrag van Prüm in voor de gehele Unie. Dit Verdrag werd maar door tien lidstaten ingevoerd.
In veel Europese regelgeving wordt gerefereerd aan een bepaalde tijdspanne: een week, een maand, een jaar. Maar welke termijn wordt hier nu precies mee bedoeld? Wanneer begint een termijn te lopen, en wanneer loopt hij precies af? En hoe zit het met feestdagen en weekenden? Het antwoord op deze vragen kan van cruciaal belang zijn voor de toepassing van Europese regels en besluiten. Een Raadsverordening uit 1971 geeft uitsluitsel.
Nieuwsbericht | 07-08-2008
Nog voor de vakantie heeft het kabinet twee lezenswaardige reacties aan het parlement gestuurd over de versterking van de Europese dimensie van de Haagse ambtenaren, over de verbetering van de inzet en aanpak in Brussel en de vergemakkelijking van de implementatie van Brusselse wetgeving in de Nederlandse rechtsorde. Deze reacties zijn vervat in de beantwoording van kamervragen van Pechtold (D66) over de positie van Europa op Nederlandse ministeries en in de kabinetsreactie op het advies van de VROM-Raad "Brussels Lof". En natuurlijk steunt het ECER u daar graag bij.
Nieuwsbericht | 06-08-2008
De procesgemachtigden van de Nederlandse regering bij de Luxemburgse hoven hebben voor de tweede maal een jaarbericht gepubliceerd. In het jaarbericht vindt u een overzicht van de zaken waaraan Nederland heeft deelgenomen en waarin in 2007 arrest is gewezen. Nederland is één van de meest actieve lidstaten voor het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 04-08-2008
Verslaafden kunnen hun bijstandsuitkering behouden als zij zich laten behandelen in een andere EU-lidstaat. Het woonplaatsvereiste in de Wet Werk en Bijstand (WWB) is in dat geval in strijd met het vrij verkeer van diensten. Stopzetting van de uitkering is een disproportionele maatregel. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld in een beroep van twee drugsverslaafden tegen de gemeente Dordrecht.
Nieuwsbericht | 03-08-2008
De Raad van de Europese Unie heeft in een ‘bestuurlijke regeling’ met het Verenigd Koninkrijk afspraken gemaakt over het gebruik van Britse talen binnen de werkzaamheden van de Raad. Britse burgers kunnen de Raad voortaan schrijven in deze talen. Ook kunnen de leden van de Raad voortaan worden toegesproken worden in het Scottish en Welsh. Een soortgelijke afspraak bestond ook al voor de Spaanse officiële talen. De Nederlandse staatssecretarissen Tineke Huizinga-Heringa en Jack de Vries moeten de Raad nog steeds in het Nederlands toespreken.
Voor het eerst sinds het Verdrag van Amsterdam wordt gesproken over nauwere samenwerking tussen lidstaten. Negen lidstaten zijn van plan om onderling een EU-verordening in te voeren over het toepasselijk recht bij echtscheidingen. Dit nieuwe stelsel van regels, Rome III genaamd, zal dan enkel voor deze lidstaten van kracht worden. Nauwere samenwerking is juridisch en politiek een lastige operatie.
Nieuwsbericht | 29-07-2008
Het voorstel van de Europese Commissie tot aanpassing van de e- privacyrichtlijn gaat op sommige punten niet ver genoeg, zo vindt de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming. Bepaalde organisaties die grote hoeveelheden persoonsgegevens beheren, ontspringen nu de dans. De richtlijn houdt onvoldoende rekening met de verschillende manieren waarop persoonlijke data tegenwoordig circuleren.
De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben een inter-institutioneel akkoord gesloten om het toezicht van het EP op werkzaamheden van de comités te vergemakkelijken. De Commissie moet inzichtelijk maken waar de comités dagelijks mee bezig zijn. Zo moeten de agenda’s van de comité-vergaderingen worden opgestuurd en een register moet de precieze stand van zaken weergeven in een bepaald dossier.
Nieuwsbericht | 28-07-2008
Een particulier kan van zijn lokale overheid eisen dat een actieplan wordt opgesteld om de luchtvervuiling door fijnstof in zijn buurt tegen te gaan. Aangezien zijn gezondheid in het geding is, kan hij zich direct beroepen op de Europese richtlijn inzake luchtkwaliteit. In de zaak Janecek heeft het EG-Hof daaraan toegevoegd dat de lidstaten niet verplicht zijn zodanige maatregelen in een actieplan op te nemen dat zich geen enkele overschrijding meer voordoet.
Nieuwsbericht | 27-07-2008
Onderdanen van derde landen die familielid zijn van een EU-onderdaan die gebruik maakt van het vrij verkeer van personen kunnen niet onderworpen worden aan nationale immigratieregels. Een burger van de Unie mag niet gehinderd worden als hij binnen de Unie migreert. Dat geldt dus ook voor zijn familielid, ook al is deze persoon onderdaan van een derde land. Hij hoeft niet eerst legaal in een andere lidstaat te hebben verbleven. Het EG-Hof heeft dit bepaald in het arrest Metock, waarin het Hof breekt met eerdere rechtspraak op dit gebied. Het is dus niet mogelijk voor Nederland om praktijken als de bekende ‘België- route’ tegen te gaan
De Nederlandse Goedkeuringswet van het Verdrag van Lissabon is op 25 juli in werking getreden. De officië le ratificatie zal eind augustus plaatsvinden. De Italiaanse Senaat en de Kamer van Afgevaardigden hebben het Verdrag van Lissabon unaniem goedgekeurd. Tot nu toe hebben 21 van de 27 lidstaten hun nationale instemmingsprocedures afgerond, ondanks het Ierse nee. De parlementen van Spanje, Duitsland en Polen hebben de tekst ook goedgekeurd, maar daar moet het staatshoofd nog tekenen. Het Zweedse parlement zal naar verwachting in september volgen. Het Tsjechische parlement stemt in oktober. Op 15 oktober 2008 zal de Europese Raad in Brussel bijeenkomen om de stand van zaken te bespreken.
Nieuwsbericht | 24-07-2008
Het begrip ‘nationale soevereiniteit’ is aan herijking toe. Vaak wordt soevereiniteit afgespiegeld als zouden de lidstaten steeds meer van de eigen bevoegdheden ‘overdragen’ naar Europa. Dit beeld klopt niet, stelt professor Laurens-Jan Brinkhorst, al veertig jaar nauw betrokken bij de EU, in zijn onlangs gepubliceerde Leidse oratie. De nationale soevereiniteit is onderdeel geworden van een groter collectief.
Nieuwsbericht | 23-07-2008
Een gezonde werknemer kan worden gediscrimineerd op grond van handicap, wegens een handicap van zijn kind. De Europese richtlijn voor gelijke behandeling op de werkplek strekt zich dus niet enkel uit tot personen die zelf een handicap hebben. De kring van personen die aanspraak kunnen maken op bescherming tegen discriminatie op grond van handicap is daarmee fors groter dan tot nu toe werd gedacht. Dit is de uitkomst van een opmerkelijk arrest van het EG-Hof.
Nieuwsbericht | 17-07-2008
Voor het tweede opeenvolgende kwartaal laat de implementatie-achterstand een stijging zien. Ook het aantal ingebrekestellingen door de Europese Commissie loopt op. Volgens het kabinet is extra inzet en aandacht nodig. Een juiste toepassing van de voorrangsregel (implementatie van Europese richtlijnen dient prioriteit te krijgen boven regelgeving van nationale oorsprong) zou de trend van de stijgende achterstand kunnen doen keren. Dat schrijft het kabinet bij de aanbieding van het overzicht over het tweede kwartaal 2008.
Nederland kan wel degelijk aantonen dat er een specifiek probleem bestaat in Nederland als het gaat om luchtvervuiling door fijnstof, ook in vergelijking met andere lidstaten. De afwijzing van het verzoek van Nederland om roetfilters verplicht te mogen stellen voor dieselauto’s moet opnieuw worden getoetst. De Europese Commissie is te gemakkelijk voorbij gegaan aan de door Nederland aangeleverde informatie. Dit adviseert Advocaat-Generaal Juliane Kokott het EG-Hof in het hoger beroep dat Nederland heeft ingesteld tegen een arrest van het Gerecht van Eerste Aanleg.
Met het arrest in de zaak Rinau heeft het EG-Hof de eerste prejudiciële spoedprocedure afgerond. Het Hof heeft uitzonderlijk snel arrest gewezen: binnen twee maanden vanaf het verzoek van de Litouwse rechter. De zaak betrof de ontvoering van een kind van Duitsland naar Litouwen. De spoedprocedure is bijzonder intensief maar blijkt dus effectief. Een nieuwe procedure is inmiddels aanhangig.
Nieuwsbericht | 14-07-2008
De aankondiging van een werkgever om geen allochtonen in dienst te nemen vormt een directe discriminatie op grond de EG-richtlijn inzake ras of etnische afstamming.. Deze EG-richtlijn eist niet dat een concrete klager slachtoffer is geworden van het gelaakte wervingsbeleid. Het EG-Hof heeft dit besloten naar aanleiding van de publieke uitlatingen van een directeur van een Belgisch garagepoortenbedrijf.
Nieuwsbericht | 10-07-2008
Het EG-Hof heeft in de zaak Ahold arrest gewezen in het voordeel van de Nederlandse schatkist. De Nederlandse belastingdienst mag de afronding naar beneden van BTW- bedragen aan de kassa’s van de AH-supermarkten tegengaan.. Over alle kruideniers in Nederland zou dat 100 miljoen euro hebben gescheeld. AH mag dan op de kleintjes letten, de fiscus denkt groot.
Nieuwsbericht | 09-07-2008
Patiënten hebben volgens het EG-Hof het recht om medische zorg te ontvangen in een andere lidstaat. Die moet in beginsel worden vergoed door het eigen land. Maar er is heerst nog steeds onduidelijkheid over de manier waarop deze rechtspraak van het EG-Hof moet worden toegepast. Met een nieuwe richtlijn wil de Commissie rechtszekerheid op dit gebied bieden. De eerste bespreking in het Europees Parlement bracht al controversen aan het licht.
Een aantal vormen van staatssteun zal automatisch worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Een nieuwe verordening bepaalt dat steunmaatregelen op uiteenlopende terreinen van overheidsbeleid zijn vrijgesteld van het instemmingvereiste van de Commissie. Aanmelding van deze vormen van staatsteun is niet langer nodig. Eurocommissaris Kroes wil op deze manier de Europese economie en innovatie stimuleren.
Nieuwsbericht | 08-07-2008
De Eerste Kamer heeft dinsdag 8 juli met een royale meerderheid het Verdrag van Lissabon aanvaard door de Goedkeuringswet aan te nemen. Alleen de fracties van SP, SGP, Partij voor de Dieren en Yildirim stemden tegen het verdrag dat de Europese Unie met 27 lidstaten slagvaardiger, transparanter en democratischer moet maken. Het Verdrag van Lissabon komt in de plaats van het grondwettelijk verdrag dat in 2005 op een 'nee' van de bevolking stuitte bij referenda in Frankrijk en Nederland. Over het Verdrag van Lissabon zal niet opnieuw een referendum worden gehouden. Nu de Eerste Kamer het Verdrag van Lissabon heeft aanvaard, heeft het in Nederland de eindstreep gehaald.
Nieuwsbericht | 07-07-2008
Ruim de helft van de Europese richtlijnen is tussen 2001 en 2006 te laat geïmplementeerd door Nederland. Dit brengt serieuze risico’s met zich mee voor onder andere de volksgezondheid, veiligheid en het milieu in Nederland. Ook de tijdige en adequate handhaving van EG-verordeningen schiet te kort. Deze conclusies staan in een onderzoek van de Algemene Rekenkamer, samen met aanbevelingen voor verbetering. Het kabinet wijst er in een reactie op dat de situatie de laatste tijd verbeterd is.
Nieuwsbericht | 03-07-2008
De Raad van de Europese Unie mag openbaarmaking van adviezen van zijn Juridische Dienst over wetgevingsvoorstellen niet categorisch weigeren. Dit heeft het EG-Hof bepaald in een zaak die een Italiaanse burger, Maurizio Turco, tegen de Raad had aangespannen voor inzage in een dergelijk document. Openbaarmaking moet het uitgangspunt moet zijn voor de Raad. Dit geldt ook voor juridische adviezen van het Europees Parlement en de Europese Commissie. Nederland heeft in de procedure geïntervenieerd aan de zijde van Turco.
Nieuwsbericht | 02-07-2008
Frankrijk heeft het stokje van Slovenië overgenomen als voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Grote uitdaging waar de Fransen zich mee geconfronteerd zien is het Ierse ‘nee’ tegen het Verdrag van Lissabon. Frankrijk was reeds van plan zich tijdens het voorzitterschap te richten op het dichten van de kloof tussen burger en Brussel.
Nieuwsbericht | 30-06-2008
De interdepartementale werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) heeft een nieuwe leidraad. Deze is gepubliceerd is op de ECER- website. De BNC werkt sinds een jaar met een aanpaste leidraad. In deze nieuwe versie zijn de punten op de i gezet.
Voor schade als gevolg van het lekken van olie in zee zijn niet alleen reders, maar ook verkopers en oliemaatschappijen aansprakelijk op grond van de Europese afvalstoffenrichtlijn. Voorwaarde is hierbij wel dat zij hebben bijgedragen aan het risico van de vervuiling. Dat heeft het EG-Hof bepaald in procedure van een Franse kustgemeente tegen oliemaatschappij Total.
Nieuwsbericht | 29-06-2008
De uitslag van het referendum in Ierland (53,4% tegen) heeft de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon per 1 januari 2009 onzeker gemaakt. Maar de eerste verklaringen en commentaren spreken niet van afstel. De Europese Raad heeft nu afgesproken dat Ierland in oktober voorstellen zal doen voor een reactie op het Ierse nee. De ratificatieprocedures in de andere lidstaten gaan gewoon door. Inmiddels heeft ook het Verenigd Koninkrijk het verdrag goedgekeurd. In Nederland heeft de Tweede Kamer al ingestemd en zal de Eerste Kamer zich begin juli over het verdrag buigen.
Nieuwsbericht | 18-06-2008
De Europese Commissie heeft het EG-Hof van Justitie om advies gevraagd over een voorgenomen verdrag tussen de Gemeenschap en enkele leden van de WTO. Kernvraag is of de bevoegdheid tot sluiting ervan exclusief aan de Gemeenschap toekomt. De Raad vindt dat ook de lidstaten moeten instemmen met de sluiting. Deze bijzondere adviesprocedure wordt slechts zelden toegepast.
Nieuwsbericht | 16-06-2008
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de staatssecretarissen van Verkeer & Waterstaat en VROM in het ongelijk gesteld in een geding over de landingsbaan van vliegveld Eelde. Volgens de Afdeling had de financiële steun aan dit vliegveld aangemeld moeten worden bij de Europese Commissie. Opvallend in deze zaak is dat de Raad van State de procedure een tijd heeft aangehouden om vragen te stellen aan de Commissie over de uitleg van de Europese staatssteunregels.
Nieuwsbericht | 12-06-2008
De tekst van de nieuwe richtlijn inzake luchtkwaliteit is gepubliceerd en daarmee van kracht geworden. In de hele Unie komen bindende normen voor de uitstoot van fijn stof, dat een grote bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Nederland heeft veel moeite gehad met het initiatief voor de richtlijn, maar verwacht uiteindelijk geen onoverkomelijke problemen. Vóór 11 juni 2010 dient de richtlijn te zijn omgezet in nationale wetgeving.
Nieuwsbericht | 11-06-2008
De Europese Commissie stelt nieuwe richtsnoeren voor de effectbeoordeling (Impact Assessment) van Europese wetgeving op. Een openbare raadpleging moet de Commissie hierbij helpen. Bezoek voor meer informatie over impact assessment het ECER-seminar op 17 juni.
Nieuwsbericht | 10-06-2008
Een meerderheid van de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer is akkoord gegaan met de ratificatie door Nederland van het Verdrag van Lissabon. Met deze beslissing is de mogelijkheid van een nieuw referendum van de baan. Het Verdrag zal nu voorgelegd worden aan de Eerste Kamer. Op dit moment hebben 14 EU-lidstaten hun parlementaire procedures helemaal afgerond.
Nieuwsbericht | 04-06-2008
Het EG-Hof heeft op 3 juni jl. in de zaak Intertanko beslist dat de richtlijn betreffende verontreiniging door schepen (Richtlijn 2005/35) niet hoeft te worden getoetst aan het internationale recht. Wel geeft het Hof duidelijkheid over de termen die de richtlijn gebruikt.
Nieuwsbericht | 03-06-2008
Wederom harde kritiek op het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe Eurowob- verordening, dit maal van de Europese Ombudsman. Hij noemt het voorstel een beperking van de huidige regels en een stap terug ten opzichte van datgene waar de burger nu recht op heeft. Hij is het bovendien niet eens met de interpretatie van de Commissie van de jurisprudentie van het EG-Hof op het gebied van de openbaarheid van documenten.
Nieuwsbericht | 02-06-2008
Indien de Commissie een aanbesteding uitschrijft voor projecten buiten de Unie, mag daarop gereageerd worden in elke officiële taal van de Unie. De Europese Ombudsman heeft dit onlangs beslist naar aanleiding van een klacht van een Duitse organisatie die haar voorstel graag in de eigen taal wilde indienen. De Commissie had bedacht enkel stukken in het Engels, Frans of Spaans in behandeling te zullen nemen. Volgens de Ombudsman is dit ‘taaldiscriminatie’. De Commissie heeft de aanbevelingen van de Ombudsman onwerkbaar genoemd en verworpen.
Nieuwsbericht | 28-05-2008
Het voornemen van voetbalorganisatie UEFA om Europese clubs te verplichten zes ‘home grown’- spelers in de selectie te hebben is niet in strijd met het vrij verkeer van personen. Een onafhankelijke studie in opdracht van de Europese Commissie bevat deze conclusie. De maatregel is mogelijk discriminerend, maar evenredig en gerechtvaardigd. Ondertussen keert de Commissie zich fel tegen de ‘6+5- regel’, een plan van de wereldvoetbalbond FIFA.
Het initiatief van Frankrijk om met landen rond de Middellandse Zee een Unie te vormen is overgenomen door de Europese Commissie. In het voorstel wil de EU een verdergaand partnerschap ontwikkelen met deze landen. De Commissie is erop gebrand de nieuwe Unie binnen de communautaire structuur te organiseren. Het is niet de bedoeling dat de Mediterrane EU- lidstaten een eigen verband aangaan die losstaat ten opzichte van de EU. De Commissie ziet zich echter gelijk weer geconfronteerd met een soortgelijk initiatief. Dit maal willen Zweden en Polen een partnerschap met een aantal oost- Europese landen vormen.
Nieuwsbericht | 27-05-2008
De lidstaten zijn het eens geworden over de nieuwe milieurichtlijn die voor het eerst expliciet strafrechtelijke verplichtingen in een EG-richtlijn omvat. Volgens het Sloveense voorzitterschap zal de richtlijn model staan voor toekomstige strafwetgeving in de eerste pijler. De richtlijn bevat een aantal delictsomschrijvingen, iets wat voorheen aan de nationale wetgever was voorbehouden.
Nieuwsbericht | 22-05-2008
Een besluit van de Raad van de Europese Unie betreffende het moratorium op lichte handwapens in West- Afrikaanse landen is nietig, zo heeft het EG-Hof beslist. Het besluit had niet op basis van het EU-verdrag, maar het EG-verdrag vastgesteld moeten worden. Het Hof heeft hiermee beslist in het voordeel van de Europese Commissie in haar geding tegen de Raad.
Nieuwsbericht | 21-05-2008
De implementatie van de Europese richtlijn betreffende de bewaring van telecomgegevens zorgt voor een stevig debat in de Tweede Kamer. De richtlijn schrijft een bewaartermijn (dataretentie) voor tussen de 6 en 24 maanden. Een voorstel van de regering om in Nederland een termijn van 18 maanden in te voeren heeft geen kamermeerderheid. Op dit moment bestaat een dergelijke bewaarplicht niet in Nederland.
Nieuwsbericht | 19-05-2008
Toont 3.001 - 3.060 van 3.358 resultaten.