In de situatie dat de houder van een beroepstitel verzoekt om toegang tot een gereglementeerd beroep in de ontvangende lidstaat, maar niet voldoet aan de voorwaarden van de Beroepskwalificatierichtlijn, moet de autoriteit van die lidstaat zijn verzoek toetsen aan het EU-Werkingsverdrag. Indien die autoriteit concrete elementen aanvoert die doen vermoeden dat het diploma niet het niveau weergeeft van de kennis en de kwalificaties die kunnen worden geacht door de ontvanger ervan te zijn verworven, dan moet de autoriteit van afgifte van dat diploma de gegrondheid van die afgifte opnieuw onderzoeken. De autoriteit van de ontvangende lidstaat mag de gegrondheid van de afgifte van het diploma slechts ter discussie stellen wanneer de autoriteit van afgifte na onderzoek het diploma niet intrekt en uit de concrete omstandigheden blijkt dat het diploma niet waarheidsgetrouw is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Finse rechter.
Nieuwsbericht | 06-07-2022
Het verslag wijst tien belangrijke actiegebieden aan met het doel om de synergiën en de consistentie tussen de klimaat- en digitale ambities van de Europese Unie te maximaliseren. Daarmee kan de sector overschrijdende veerkracht en open strategische autonomie van de EU worden versterkt en is de EU beter voorbereid op nieuwe mondiale uitdagingen tussen nu en 2050.
Als gevolg van de publicatie in het Publicatieblad van de EU kan de Verordening eind augustus in werking treden. De verordening beoogt EU-bedrijven meer kansen te bieden op het verkrijgen van toegang tot markten in derde landen. Wanneer de Europese Commissie een zogeheten IPI-maatregel neemt onder de EU-Verordening, moeten aanbestedende diensten hiermee rekening houden in lopende aanbestedingsprocedures.
Het EU-recht verzet zich tegen een nationale regeling die belet dat bij de sociale zekerheid aangesloten werknemers cumulatief twee uitkeringen wegens volledige arbeidsongeschiktheid ontvangen wanneer deze onder dezelfde socialezekerheidsregeling vallen, maar die cumulatie wel toelaat wanneer deze uitkeringen onder verschillende socialezekerheidsregelingen vallen. Een dergelijke nationale regeling kan vrouwelijke werknemers in het bijzonder benadelen ten opzichte van mannelijke werknemers. Met name in het geval een significant groter percentage mannelijke werknemers op wie de regeling van toepassing is kan worden vastgesteld dan het corresponderende percentage vrouwelijke werknemers dat voor cumulatie van deze uitkeringen in aanmerking zal komen, en zonder dat objectieve factoren die niets van doen hebben met discriminatie op grond van geslacht dit kunnen rechtvaardigen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 05-07-2022
Een minderjarige die op het grondgebied van een lidstaat verblijft, hoeft niet ongehuwd te zijn om als een „alleenstaande minderjarige” te kunnen worden beschouwd en om dus gebruik te kunnen maken van het recht op gezinshereniging met zijn bloedverwant in opgaande lijn. Een minderjarige vluchteling van wie het in het buitenland aangegane huwelijk door de lidstaat van ontvangst om redenen van openbare orde niet wordt erkend, kan worden beschouwd als een „alleenstaande minderjarige”. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 04-07-2022
De in 1999 door de brancheoverkoepelende organisaties gesloten raamovereenkomst inzake arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan er voor de consolidatie van de rang geen rekening wordt gehouden met de prestaties die een ambtenaar in vaste dienst, alvorens die status te verkrijgen, als ambtenaar in tijdelijke dienst heeft verricht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Met het politieke akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad kan de vervolgstap naar definitieve goedkeuring van de CER-richtlijn en inwerkingtreding daarvan worden genomen. De regels van de nieuwe richtlijn zijn een essentieel onderdeel van de werkzaamheden van de Europese Unie om een Veiligheidsunie tot stand te brengen. Kritieke infrastructuur kan daarmee beter worden gewapend tegen een reeks fysieke en digitale bedreigingen, waaronder natuurrampen, terroristische aanslagen, insiderbedreigingen of sabotage, maar ook volksgezondheidscrises zoals de COVID-19-pandemie.
Nieuwsbericht | 01-07-2022
Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een politiek akkoord bereikt over het voorstel van de Commissie voor een verordening buitenlandse subsidies. Die verordening is een belangrijke aanvulling op het EU-instrumentarium om een gelijk speelveld voor alle ondernemingen die actief zijn op de EU-interne markt, te garanderen. Het nieuwe instrument moet ervoor zorgen dat subsidies die de concurrentie op de interne markt verstoren, geen plaats hebben in de EU.
Het zestiende jaarbericht van de Nederlandse procesvertegenwoordiging bij het Hof van Justitie van de Europese Unie geeft inzicht in de werkzaamheden van de Nederlandse procesvertegenwoordiging en de inbreng van de Nederlandse regering in zaken die in 2021 door de Europese hoven (het EU-Hof van Justitie, het EU-Gerecht en het EVA-Hof) zijn afgedaan.
De nieuwe wetgeving voor de opslag van gas beoogt de continuïteit van de gasvoorziening in de Europese Unie voor de komende en daaropvolgende winters te versterken. In het licht van de Russische dreiging om de aanvoer te verstoren, bepaalt de EU-gasopslagverordening dat de Europese gasreserves vóór de winter van 2022 moeten worden aangevuld en dat het beheer ervan tegen inmenging van buitenaf moet wordt beschermd.
Nieuwsbericht | 30-06-2022
De Raad heeft besloten om zeven nieuwe rechters bij het EU-Gerecht te benoemen, waaronder een Nederlandse rechter. Het gaat om de heer Steven Verschuur, die is benoemd voor een eerste termijn, welke ingaat op 1 september 2022 en doorloopt tot 31 augustus 2028.
De Europese Commissie heeft een zogenoemde oproep tot het indienen van bewijsmateriaal gepubliceerd waarin zij alle belanghebbende partijen uitnodigt om feedback te geven over de voorgestelde herziening van de de-minimisverordening.
Nieuwsbericht | 28-06-2022
De nota zet in op extra investeringen van Nederland in de komende jaren in de kracht van de combinatie van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Nederlandse bedrijven hebben veel kennis, kunde en ondernemingszin in huis. Het kabinet wil hen vaker stimuleren de sprong naar ontwikkelingslanden te wagen en Nederlandse bedrijven en kennis gerichter koppelen aan ontwikkelingsmiddelen. De nota geeft aan dat dit zowel goed is voor de betrokken landen als voor Nederland.
Naar aanleiding van het Didam arrest van de Hoge Raad over het bieden van gelijke kansen bij gronduitgifte, schetst de brief een beleidslijn die door overheidsinstanties die onroerende zaken verkopen kan worden aangehouden om meer transparantie en gelijkere kansen bij de verkoop van onroerende zaken te bewerkstelligen, hetgeen volgens het arrest noodzakelijk is. Een één-op-één selectie is niet langer zondermeer mogelijk. Ook geeft de brief aan dat ten gevolge van het arrest openbare selectie het uitgangspunt is, waarbij het overheidslichaam criteria moet opstellen aan de hand waarvan de koper wordt geselecteerd.
De Europese Commissie heeft een dialoog met de lidstaten opgezet over de gezamenlijke oprichting van een collaboratieve cloud voor cultureel erfgoed. Hiermee kunnen de Europese cultuurschatten beter worden beschermd.
Nieuwsbericht | 27-06-2022
Het partnerschap moet de sociale, economische en wetenschappelijke banden tussen de regio's aanvullen en verder versterken. Het beoogt de productiecapaciteit van Latijns-Amerika te vergroten, een billijke toegang tot hoogwaardige, doeltreffende, veilige en betaalbare gezondheidsproducten te bevorderen en de veerkracht van de gezondheidszorg in de regio te helpen versterken om endemische en opkomende ziekten aan te pakken. Ook wordt de capaciteit om niet-overdraagbare ziekten het hoofd te bieden uitgebreid.
Met het voorstel voor een Verordening inzake natuurherstel wil de Commissie tegen 2050 beschadigde ecosystemen herstellen en de natuur in heel Europa terugbrengen, van landbouwgrond en zeeën tot bossen en stedelijke omgevingen. Daarnaast stelt de Commissie voor om het gebruik en risico van chemische pesticiden tegen 2030 te halveren. De voorstellen volgen op de biodiversiteitsstrategie en de van boer tot bord-strategie, en beogen bij te dragen aan de veerkracht en continuïteit van de voedselvoorziening, zowel in de Europese Unie als in de rest van de wereld.
Het politieke akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad over het voorstel voor een EU-Verordening moet gaan leiden tot een solide EU-gezondheidsbeveiligingskader dat de Europese Unie in staat zal stellen om toekomstige pandemieën of andere ernstige gezondheidsbedreigingen veel beter op te sporen, voor te bereiden en aan te pakken.
De Commissie heeft een Mededeling gepresenteerd over hoe met EU-handelsovereenkomsten de handel van de Europese Unie groener, eerlijker en duurzamer kan worden. Resultaatgerichte en op prioriteiten gebaseerde interactie met partnerlanden, meer participatie van en steun voor het maatschappelijk middenveld en een sterkere nadruk op de uitvoering en handhaving van handelsovereenkomsten zijn daarbij de aandachtspunten.
Nieuwsbericht | 25-06-2022
De Europese Commissie heeft besloten om 600 miljoen euro uit de reserves van het Europees Ontwikkelingsfonds vrij te maken om de - vanwege de Russische invasie van Oekraïne verergerende - voedselzekerheidscrisis aan te pakken. Hiermee zullen landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan worden ondersteund door middel van humanitaire bijstand, steun voor duurzame productie en veerkracht van voedselsystemen en macro-economische steun.
Nieuwsbericht | 24-06-2022
Een aanbestedende dienst heeft in het kader van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking de mogelijkheid om zich te wenden tot slechts één ondernemer, wanneer in die procedure de oorspronkelijke voorwaarden van de opdracht die waren vermeld in een eerdere openbare procedure die werd beëindigd wegens de ongeschiktheid van de enige ingediende inschrijving, zonder wezenlijke wijzigingen worden overgenomen, ook al vertoont het voorwerp van de betrokken opdracht objectief gezien geen specifieke kenmerken die rechtvaardigen dat de uitvoering ervan uitsluitend aan die ondernemer wordt toevertrouwd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Bulgaarse rechter.
EU-lidstaten zijn eind juni in het kader van het nieuwe Pact inzake migratie en asiel van de Europese Commissie overeengekomen een vrijwillig solidariteitsmechanisme in werking te stellen door overplaatsingen, financiële bijdragen en andere steunmaatregelen aan te bieden aan lidstaten in nood. Ook zijn de lidstaten overeengekomen onderhandelingen met het Europees Parlement te beginnen over twee belangrijke instrumenten voor migratiebeheer, zijnde de herziene Eurodac-gegevensbank en de screeningverordening.
De Europese Commissie heeft sinds 2007 meer dan 25 miljard euro aan middelen voor plattelandsontwikkeling uitgegeven. Dit geld was bedoeld om de plattelandseconomie van de EU te diversifiëren en de infrastructuur in plattelandsgebieden te verbeteren. Het succes van deze maatregelen verschilde echter aanzienlijk per lidstaat en sector, stelt de Europese Rekenkamer (ERK) in een gepubliceerd speciaal verslag. Zo zijn zwakke economische prestaties en onrechtmatig particulier gebruik van invloed op de duurzaamheid en levensvatbaarheid van projecten op het gebied van plattelandstoerisme die de EU heeft gefinancierd.
Nieuwsbericht | 23-06-2022
Volgens het rapport moeten lidstaten van onderzoek en innovatie een prioriteit maken om de investeringen en hervormingen op te voeren. Verbredingsmaatregelen van de Commissie kunnen alleen de aanzet geven tot vooruitgang in deze landen, maar volstaan volgens het rapport niet op zich voor de nodige veranderingen in de nationale O&I-ecosystemen.
Nieuwsbericht | 22-06-2022
Volgens een uitgebracht speciaal verslag van de Europese Rekenkamer heeft de Europese Commissie onvoldoende toezicht gehouden op de uitdagingen die de COVID-19-pandemie met zich meebracht voor het recht van vrij verkeer van personen. Dit wordt veroorzaakt doordat de Commissie over beperkte instrumenten beschikt. Het toezicht op de controles aan de binnengrenzen die sinds maart 2020 door de lidstaten zijn heringevoerd, heeft er niet voor gezorgd dat de Schengenregels die het vrije verkeer in de EU vergemakkelijken, volledig in acht werden genomen. Daarnaast vestigt het verslag aandacht op het gebrek aan coördinatie tussen de reisbeperkingen van de lidstaten en op inconsistenties met de richtsnoeren en aanbevelingen van de EU.
Nieuwsbericht | 21-06-2022
De Commissie heeft op verzoek van de Raad van de Europese Unie advies uitgebracht over de eerdere verzoeken van Oekraïne, Moldavië en Georgië om toetreding tot de Europese Unie. Uit de adviezen voor Oekraïne en Moldavië blijkt dat de Commissie aanbeveelt om het vooruitzicht te geven op het lidmaatschap van de Europese Unie en dat deze landen de status van kandidaat-lidstaat zouden moeten kunnen krijgen onder een aantal voorwaarden. Voor Georgië vermeldt het advies dat het vooruitzicht op het lidmaatschap van de Unie gegeven zou moeten worden en de status van kandidaat-lidstaat nadat een aantal prioriteiten zijn aangepakt.
Nieuwsbericht | 20-06-2022
Vanaf 1 juli is Tsjechië voor de tweede keer voorzitter van de Raad van de EU. Dat betekent dat de raadsformaties, het Coreper en de raadswerkgroepen worden voorgezeten door Tsjechië. Tsjechië vormt samen met Frankrijk en Zweden een trio-voorzitterschap. Het Tsjechische voorzitterschap duurt van 1 juli tot en met 31 december 2022.
Nieuwsbericht | 17-06-2022
Op 16 juni 2022 hebben 34 ondertekenaars, waaronder platforms, techbedrijven en het maatschappelijk middenveld, de aangescherpte praktijkcode betreffende desinformatie ondertekend. De nieuwe praktijkcode bouwt voort op de eerste praktijkcode van 2018 en bevat uitgebreide en precieze verbintenissen voor platforms en het bedrijfsleven om desinformatie te bestrijden.
Nieuwsbericht | 16-06-2022
EU-lidstaten mogen het bedrag van de door hen uitgekeerde gezinsbijslagen niet aanpassen aan het prijspeil in de woonstaat van het betrokken kind. Een dergelijke aanpassing vormt een ongerechtvaardigde indirecte discriminatie op grond van de nationaliteit van migrerende werknemers. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een door de Commissie ingestelde inbreukprocedure tegen Oostenrijk.
De Europese Commissie heeft op 15 juni 2022 twee inbreukprocedures ingeleid tegen het VK. Volgens de Commissie heeft het VK nagelaten belangrijke delen van het Protocol inzake Ierland en Noord-Ierland ten uitvoer te leggen. Tevens heeft de Commissie besloten om een in maart 2021 ingeleide inbreukprocedure tegen het VK naar de tweede fase te brengen door een met redenen omkleed advies (MROA) uit te brengen.
Nieuwsbericht | 15-06-2022
Het evaluatie- en toezichtmechanisme voorziet in objectieve en onpartijdige evaluaties om tekortkomingen bij de toepassing van de Schengenregels snel op te sporen en ervoor te zorgen dat deze snel worden verholpen. De herziene regels van het Schengenevaluatie- en toezichtmechanisme hebben als doel om de evaluatieprocedures te versnellen en te vereenvoudigen.
Een nieuwe richtlijn voorziet in de verlenging van bepaalde fraudebestrijdingsmaatregelen die zijn opgenomen in de Europese btw-richtlijn. Het gaat om de verlenging van de zogenoemde verleggingsregeling en om de verlenging van het snelle reactiemechanisme. Beide fraudebestrijdingsmaatregelen worden verlengd tot en met 31 december 2026.
Het in de AVG geregelde recht op inzage van een betrokkene stekt zich uit tot de vermelding van de specifieke ontvangers aan wie zijn persoonsgegevens worden verstrekt. Alleen wanneer het materieel onmogelijk is om de specifieke ontvangers te identificeren aan wie de persoonsgegevens van de betrokkene worden verstrekt of wanneer de verwerkingsverantwoordelijke aantoont dat de verzoeken van de betrokkene kennelijk ongegrond of buitensporig van aard zijn, kan het recht van inzage worden beperkt tot de vermelding van de categorieën van ontvangers. Dat is het advies van advocaat-generaal Pitruzzella aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 14-06-2022
Het verslag over de grondrechten 2022 geeft onder meer een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen met betrekking tot het EU-Handvest van de grondrechten. Het themahoofdstuk gaat dit jaar over de impact van de Covid-19-pandemie op de sociale rechten van mensen. In het verslag doet het EU-Grondrechtenbureau meerdere aanbevelingen aan de lidstaten.
Nieuwsbericht | 13-06-2022
De Raadsaanbeveling bevat gemeenschappelijke normen voor de samenwerking tussen politiefunctionarissen die in een andere lidstaat optreden of aan gezamenlijke operaties deelnemen. De aanbeveling omvat onder meer een lijst van misdrijven waarvoor grensoverschrijdende achtervolging moet worden toegestaan.
De Raad en het Europees Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over EU-regels die ervoor moeten zorgen dat er een beter evenwicht ontstaat tussen mannen en vrouwen binnen de top van het Europese bedrijfsleven. Daarnaast bereikten zij een politiek akkoord over EU-regels die ervoor moeten zorgen dat werknemers in de EU een billijk minimumloon ontvangen. Verder sloten de Raad en het Europees Parlement een akkoord over EU-regels die het mogelijk maken dat elektronische apparaten met dezelfde universele oplader kunnen worden opgeladen.
De Europese Commissie heeft een Nederlandse steunregeling ter waarde van 276 miljoen euro goedgekeurd. De steunregeling heeft tot doel om een netwerk van natuurgebieden tot stand te brengen en deze ook te verbinden met nabijgelegen landbouwgronden.
Een persoon kan niet de hoedanigheid van EU-burger en de daaraan verbonden rechten behouden wanneer hij na de terugtrekking van zijn staat van herkomst uit de EU niet langer de nationaliteit van een EU-lidstaat bezit. De autoriteiten en rechterlijke instanties van de lidstaten hoeven de gevolgen van het verlies van de status van EU-burger voor de betrokkenen niet individueel te onderzoeken in het licht van het evenredigheidsbeginsel. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 10-06-2022
Het Europees Parlement verzoekt om een herziening van de EU-Verdragen om uitvoering te kunnen geven aan de aanbevelingen in het eindverslag van de Conferentie over de toekomst van Europa. Het Parlement stelt onder andere voor om de stemprocedures binnen de Raad te hervormen en de bevoegdheden van de EU aan te passen. Daarnaast wil het Parlement het recht krijgen om wetgeving te initiëren, te wijzigen of in te trekken.
De loutere verlenging van de duur van de exploitatie van een stortplaats vormt geen ‘belangrijke wijziging’ van een exploitatievergunning. De exploitant van de stortplaats hoeft daarom geen nieuwe exploitatievergunning aan te vragen wanneer hij alleen voornemens is het storten van afvalstoffen te verlengen binnen de grenzen van de totale opslagcapaciteit waarvoor de eerdere vergunning is verleend. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Tsjechische rechter.
De Europese Commissie heeft voor 2023 een EU-jaarbegroting van 185,6 miljard euro voorgesteld, aangevuld met naar schatting 113,9 miljard euro aan subsidies in het kader van NextGenerationEU. De Commissie blijft prioriteit geven aan investeringen in vergroening en digitalisering. Op een later moment in 2022 zullen aanvullende voorstellen worden ingediend om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zowel extern als intern te financieren.
De steun voor de invoering van de euro is het grootst in Roemenië en Hongarije. Meer dan de helft van de respondenten is van mening dat de invoering van de euro positieve gevolgen zal hebben voor hun land. De Eurobarometer verschijnt ruim een week nadat de Europese Commissie met een voorstel kwam om Kroatië op 1 januari 2023 te laten toetreden tot de eurozone.
Het EU-Hof heeft de laatste jaren specifieke verplichtingen geïntroduceerd voor lidstaten die hun eigen onderdanen niet uitleveren aan derde landen. De verplichtingen moeten worden nageleefd wanneer die lidstaten een uitleveringsverzoek ontvangen van een derde land voor de vervolging van een EU-burger die een onderdaan is van een andere lidstaat en die gebruik heeft gemaakt van zijn recht van vrij verkeer. In de richtsnoeren is onder meer de jurisprudentie van het EU-Hof samengevat.
Nieuwsbericht | 09-06-2022
Een luchtvaartmaatschappij moet bij de nationale rechter een doeltreffende voorziening in rechte kunnen instellen tegen beslissingen van een exclusieve verlener van luchtverkeersdiensten die de rechten van die maatschappij aantasten. Daarnaast beschikt die maatschappij over de mogelijkheid om zich tegenover een exclusieve verlener van luchtverkeersdiensten, die overheidsbevoegdheden heeft, te beroepen op economische vrijheden, zoals de vrijheid van ondernemerschap en de vrijheid van dienstverrichting. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
De Europese Commissie en de belastingautoriteiten van de lidstaten hebben een nieuwe groep opgericht om hun inspanningen tegen gesanctioneerde Russische en Belarussische personen en bedrijven op te voeren. De groep zal onder meer de aanwezigheid van op de sanctielijst vermelde personen en entiteiten in belastingdossiers nagaan en de belastingcontroles of -onderzoeken betreffende dergelijke personen en entiteiten intensiveren.
De nieuwe datagovernanceverordening bevat de voorwaarden voor het hergebruik van bepaalde overheidsgegevens. Daarnaast voorziet de verordening in een aanmeldings- en toezichtskader voor het aanbieden van databemiddelingsdiensten. Verder bevat de verordening een kader voor de vrijwillige registratie van entiteiten die voor altruïstische doeleinden beschikbaar gestelde gegevens verzamelen en verwerken. De regels zijn van toepassing vanaf september 2023.
Nieuwsbericht | 08-06-2022
De voorwaarden voor toegang tot de functie van voorzitter van een werknemersorganisatie kunnen worden aangemerkt als ‘voorwaarden voor toegang’ in de zin van de richtlijn gelijke behandeling in arbeid en beroep. Een in de statuten van een werknemersorganisatie vastgestelde leeftijdsgrens om tot voorzitter van die organisatie te kunnen worden verkozen, valt daarom binnen de werkingssfeer van die richtlijn. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Deense rechter.
De herziening van de TEN-E-verordening heeft tot doel de grensoverschrijdende energie-infrastructuur te moderniseren en koolstofvrij te maken. Onder meer de steun voor nieuwe aardgas- en olieprojecten wordt stopgezet. Daarnaast komen er verplichte duurzaamheidscriteria voor alle projecten.
Op 1 juni 2022 heeft de Deense bevolking in een referendum gestemd over deelname van Denemarken aan Europese defensiesamenwerking. Een meerderheid van de Denen heeft voor deelname gestemd. Na afronding van de interne besluitvorming zal Denemarken aan de andere lidstaten moeten mededelen dat zij niet langer een beroep wil doen op haar opt-out in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid van de EU. Denemarken kan dan deelnemen aan acties en besluiten van de EU op het gebied van defensiesamenwerking.
De Mededeling toont dat de inspanningen voor de instandhouding van visbestanden hun vruchten afwerpen en dat de EU er met haar beleid in slaagt overbevissing in de Europese wateren te beperken. Wel blijven meer inspanningen nodig om de mariene hulpbronnen te beschermen. De EU zou haar hoge ambities in dat verband binnen de eigen grenzen moeten handhaven en hetzelfde niveau nastreven in haar samenwerking met Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en andere kuststaten.
Nieuwsbericht | 03-06-2022
De Raad kan met eenparigheid van stemmen een Commissievoorstel wijzigen. Een Commissievoorstel dat betrekking heeft op de toetreding van de EU tot een internationale overeenkomst mag niet zodanig door de Raad worden gewijzigd dat ook wordt voorzien in het verlenen van een machtiging aan alle lidstaten om naast de EU toe te treden tot deze overeenkomst. Een dergelijke machtiging maakt een belangrijke uitzondering op de regel van constitutionele aard dat de lidstaten niet mogen optreden op een terrein dat tot de exclusieve bevoegdheid van de EU behoort. Een dergelijke machtiging vergt daarom een afzonderlijk voorstel van de Europese Commissie. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar naar aanleiding van het door de Commissie ingestelde beroep tot nietigverklaring.
Het recht om te worden gehoord moet worden geëerbiedigd in elke procedure die kan leiden tot de vaststelling van een voor de betrokkene nadelige maatregel. De verlenging van sancties vormt een dergelijke nadelige maatregel. De verlenging van sancties hoeft echter niet vooraf te gaan door een formeel verhoor. Er zijn namelijk ook andere manieren om ervoor te zorgen dat de betrokkene zijn recht om te worden gehoord op een nuttige en doeltreffende wijze kan uitoefenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 01-06-2022
Het e-Codex-systeem faciliteert de elektronische communicatie tussen burgers en rechtbanken en tussen instanties van de lidstaten in bepaalde grensoverschrijdende civiel- en strafrechtelijke procedures. Het systeem wordt momenteel beheerd door een consortium van lidstaten en andere organisaties. Een nieuwe EU-verordening voorziet in een passend rechtskader voor het e-Codex-systeem, waarbij het operationeel beheer van dat systeem wordt toevertrouwd aan een EU-agentschap.
Het EU-scorebord voor justitie 2022 is de tiende editie van het jaarlijkse overzicht met vergelijkende gegevens over de efficiëntie, kwaliteit en onafhankelijkheid van de rechtsstelsels in de EU-lidstaten. Het scorebord bevat dit jaar voor het eerst ook gegevens over de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor de efficiëntie van de rechtsstelsels en over de toegankelijkheid van justitie voor personen met een handicap.
Per eind mei zijn nieuwe regels van toepassing op medische hulpmiddelen voor in-vitrodiagnostiek (IVDR), zoals hiv-tests, zwangerschapstests of COVID-19-tests. Die nieuwe regels, die zijn vastgelegd in een EU-Verordening, beogen de volksgezondheid en de veiligheid van patiënten met betrekking tot dergelijke hulpmiddelen beter te beschermen en de EU-wetgeving in overeenstemming brengen met de technologische en wetenschappelijke vooruitgang. Via afstemming van de eisen voor markttoegang in de verschillende EU-lidstaten kan een eerlijke markttoegang voor fabrikanten worden gewaarborgd.
Nieuwsbericht | 31-05-2022
De taskforce Energieplatform moet bijdragen aan de energiezekerheid en -onafhankelijkheid van Europa. De taskforce zal werken aan bundeling van vraag, coördinatie van capaciteit en onderhandelingen over energievoorziening. Ook zal de taskforce steun verlenen aan regionale taskforces van lidstaten en buurlanden en contacten met internationale partners beheren.
EU-lidstaten kunnen steun ontvangen uit de zogenoemde herstel- en veerkrachtfaciliteit op basis van hun nationale herstel- en veerkrachtplannen. Recent heeft de Commissie een voorstel gepresenteerd dat ervoor moet zorgen dat de bestaande herstel- en veerkrachtplannen beter worden afgestemd op de REPowerEU-doelstellingen om energie te besparen, de energievoorziening te diversifiëren en de transitie van de EU naar schone energie te versnellen. In de nieuwe richtsnoeren zet de Commissie concreet uiteen hoe de plannen kunnen worden afgestemd op de REPowerEU-doelstellingen.
Een nieuwe EU-verordening breidt het mandaat van Eurojust uit in het licht van de situatie in Oekraïne. Door de aanhoudende militaire agressie is het moeilijk om bewijsmateriaal over oorlogsmisdaden op te slaan en te bewaren in Oekraïne. De nieuwe regels voorzien in de oprichting van een opslagplaats voor bewijsmateriaal op EU-niveau. Vanuit die opslagplaats kan bewijsmateriaal worden geanalyseerd en uitgewisseld met andere internationale en nationale autoriteiten.
De EU-richtlijn betreffende uitzendarbeid verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan de vergoeding voor niet-opgenomen jaarlijkse vakantiedagen met behoud van loon – en de overeenkomstige vakantietoeslag – waarop uitzendkrachten recht hebben bij de beëindiging van hun arbeidsverhouding met een inlenende onderneming, lager is dan de vergoeding waarop die uitzendkrachten in dezelfde situatie en om dezelfde reden recht zouden hebben indien zij rechtstreeks door die inlenende onderneming in dienst waren genomen om er gedurende dezelfde periode dezelfde functie uit te oefenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Portugese rechter.
Nieuwsbericht | 30-05-2022
Het bureau voor de statistiek van de Europese Unie concludeert dat de EU de afgelopen vijf jaar voor de meeste SDG-doelstellingen vooruitgang heeft geboekt, overeenkomstig de prioriteiten van de Europese Commissie op belangrijke beleidsterreinen zoals de Europese Green Deal, de digitale strategie en het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten. Bij het bereiken van sommige doelstellingen is sneller vooruitgang geboekt dan bij andere. Bij enkele specifieke duurzame ontwikkelingsdoelstellingen was er achteruitgang.
Toont 301 - 360 van 3.280 resultaten.