Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

EU-Hof: Google heeft misbruik gemaakt van zijn machtspositie door eigen productvergelijkingsdienst te bevoordelen en opgelegde boete blijft in stand

Het EU-Hof bevestigt de eerder door de Europese Commissie aan Google opgelegde geldboete die is opgelegd omdat de Commissie meende dat het bedrijf op verschillende nationale markten voor onlinezoekdiensten misbruik had gemaakt van zijn machtspositie door zijn eigen productvergelijkingsdienst te bevoordelen ten opzichte van die van zijn concurrenten. Het Gerecht bevestigde eerder het besluit van de Commissie grotendeels en handhaafde die geldboete, waarna Google en Alphabet hogere voorziening instelden bij het EU-Hof. In de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van die hogere voorziening, wijst het EU-Hof de voorziening nu af en bevestigt het EU-Hof het arrest van het Gerecht.

Nieuwsbericht | 13-09-2024

EU en EER-EVA-lidstaten ondertekenen overeenkomst over financieel mechanisme EER 2021-2028 en protocollen markttoegang

Het pakket overeenkomsten en protocollen brengt onder meer nieuwe financiële middelen voor projecten in de begunstigde staten van de Europese Economische Ruimte, die de economische en sociale verschillen in de EER moeten verminderen en de handels- en economische betrekkingen moeten versterken.

Nieuwsbericht | 13-09-2024

A-G Richard de la Tour brengt een conclusie uit over asielverzoeken wegens een vendetta in het land van herkomst

Een persoon die om internationale bescherming verzoekt en die lid is van een familie die in zijn land van herkomst betrokken is bij een vendetta, kan worden geacht te zijn blootgesteld aan een daad van vervolging wegens het behoren tot een bepaalde sociale groep in de zin van de EU-Asielkwalificatierichtlijn. Die vervolgingsgrond kan leiden tot de toekenning van de vluchtelingenstatus. Dat is het advies van advocaat-generaal Richard de la Tour aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van een Oostenrijkse rechter.

Nieuwsbericht | 13-09-2024

Europese Commissie doet oproep voor het opzetten van AI-Fabrieken

Met de oproep wil de Europese Commissie, in navolging op de eerdere publicatie van de AI-Verordening van de Europese Unie en het toegankelijk maken van high-performance computers voor Europese AI-startups, nu ook de weg inslaan van het als EU wereldleider worden op het gebied van innovatie in de Artificial Intelligence.

Nieuwsbericht | 13-09-2024

A-G Emiliou brengt een conclusie uit over de samenloop van een Europees aanhoudingsbevel (EAB) en een uitleveringsverzoek

Een regeringsorgaan mag beslissen of voorrang wordt gegeven aan een Europees aanhoudingsbevel (EAB) of een uitleveringsverzoek. Die beslissing hoeft dus niet door een rechterlijke autoriteit te worden genomen. De rechter kan de beslissing wel toetsen onder procedurele voorwaarden die de lidstaten zelf moeten bepalen. Dat is het advies van advocaat-generaal Emiliou aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van een Franse rechter.

Nieuwsbericht | 12-09-2024

Europese Rekenkamer publiceert verslag over de bijdrage van de herstel- en veerkrachtfaciliteit aan klimaat en groene transitie

De bijdrage van de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF) - de belangrijkste pijler van het EU-fonds voor het herstel na de coronapandemie - aan klimaatactie en de groene transitie is onduidelijk. Dat is de conclusie van de Europese Rekenkamer in een nieuw verslag.

Nieuwsbericht | 12-09-2024

EU-Hof: Alleen besluiten van Commissie, Raad en ECB kunnen een executoriale titel hebben; de nationale rechter is bevoegd

Op prejudiciële vragen van twee Duitse rechters heeft het EU-Hof geoordeeld dat de nationale rechter, en niet het EU-Gerecht, bevoegd is te oordelen over een besluit tot uitvoering van een geldelijke verplichting van het EU-agentschap voor chemische stoffen, ECHA. Bovendien bepaalt het EU-hof dat het betreffende besluit geen executoriale titel op grond van artikel 299 EU-Werkingsverdrag heeft. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Duitse rechter.

Nieuwsbericht | 11-09-2024

EU-Gerecht spreekt zich voor het eerst uit over financiële gevolgen vermeende onregelmatigheden jegens voormalig ERK lid

Het Gerecht van de Europese Unie bevestigt grotendeels het besluit van de Europese Rekenkamer (ERK) om onverschuldigd geachte uitgaven terug te vorderen. Deze uitspraak van het Gerecht volgt op een door een oud Europese Rekenkamerlid bij het Gerecht ingesteld beroep tot nietigverklaring van een besluit van het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF).

Nieuwsbericht | 11-09-2024

Europese Commissie publiceert werkdocument over evaluatie van twee mededingingsverordeningen

De evaluatie van de twee onderzochte EU-verordeningen die het procedurele kader vormen voor de uitvoering van de EU-mededingingsregels toont onder meer aan dat de handhaving door nationale mededingingsautoriteiten, gezamenlijk met de Europese Commissie, doeltreffend en efficiënt is.

Nieuwsbericht | 11-09-2024

Mario Draghi brengt rapport over de toekomst van het Europese concurrentievermogen uit

Het rapport bekijkt de uitdagingen waarmee de industrie en bedrijven in de Europese interne markt worden geconfronteerd. De bevindingen van het verslag moeten gaan bijdragen aan het werk van de Europese Commissie voor een nieuw plan voor duurzame welvaart en concurrentievermogen van Europa.

Nieuwsbericht | 11-09-2024