Met de ontwerprichtsnoeren die de Commissie heeft voorgelegd voor consultatie wil de Europese Commissie een voorspelbaar, coherent en werkbaar kader vanuit het mededingingsrecht gaan bieden om misbruik door het uitsluiten van concurrerende ondernemingen te beoordelen. De richtsnoeren weerspiegelen de interpretatie van de Commissie van de relevante EU-jurisprudentie en van de ervaringen die al zijn opgedaan bij de handhaving van misbruikregels.
Nieuwsbericht | 09-08-2024
De Europese Commissie vraagt alle belanghebbenden om feedback op de voorgestelde reikwijdte en aanpak van de ontwerp-beschermingsrichtsnoeren in het kader van de DSA (Digitale dienstenverordening), evenals over beste praktijken en aanbevelingen om risico's te beperken waarmee minderjarigen online kunnen worden geconfronteerd.
Nieuwsbericht | 08-08-2024
De Europese Commissie moet een aanvullend besluit tot inleiding van de formele onderzoeksprocedure bekend maken wanneer nieuwe elementen, die zich hebben voorgedaan na bekendmaking van het oorspronkelijke inleidingsbesluit, kunnen worden aangemerkt als ‘relevante feiten of rechtspunten’ in de zin van de Staatssteun-procedureverordening. Door het aanvullende inleidingsbesluit worden belanghebbenden in kennis gesteld van de nieuwe elementen en kunnen zij hun opmerkingen maken. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
De FAQ bevatten een nadere toelichting op de nieuwe EU-regels voor duurzaamheidsrapportage door bedrijven. In het FAQ overzicht komen onderwerpen aan bod als het toepassingsgebied van de regels, toepassingsdata en vrijstellingen. Ook wordt bijvoorbeeld verduidelijkt wanneer bedrijven schattingen mogen gebruiken in plaats van informatie over de waardeketen te moeten verzamelen bij leveranciers of partners.
De Raad heeft op 6 augustus 2024 groen licht gegeven voor de eerste reguliere betaling uit de Oekraïnefaciliteit. Oekraïne zal bijna 4,2 miljard euro aan subsidies en leningen ontvangen om zijn macro-financiële stabiliteit en de werking van zijn openbaar bestuur te ondersteunen.
De richtlijn bevat verplichtingen voor grote ondernemingen met betrekking tot de negatieve effecten van hun activiteiten op de mensenrechten en de milieubescherming. De Europese Commissie heeft op 25 juli 2024 een document gepubliceerd met veelgestelde vragen over de richtlijn.
Nieuwsbericht | 07-08-2024
Het EU-recht verzet zich tegen een nationale regeling die, om het bedrag van de basisaftrek te bepalen waarop een belastingplichtige ouder recht heeft voor een ten laste komend kind, rekening houdt met de steun voor onderwijsmobiliteit die het kind heeft ontvangen in het kader van het Erasmus+-programma, met als gevolg dat bij de berekening van de inkomstenbelasting het recht op verhoging van die aftrek verloren gaat. Dat is het advies van advocaat-generaal Spzunar aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van het Grondwettelijk Hof van Kroatië.
De consultatie gaat over de eerste onder de AI-Verordening vast te stellen praktijkcode waarin waarborgen voor de betrouwbaarheid van AI-modellen voor algemeen gebruik in de EU vastgelegd zullen gaan worden.
Nieuwsbericht | 06-08-2024
De richtlijn voor toegang of verblijf van derdelanders met name met het oog op studiedoeleinden verzet zich er niet tegen dat een lidstaat een aanvraag om toelating tot zijn grondgebied voor studiedoeleinden weigert wanneer de derdelander die aanvraag heeft ingediend zonder daadwerkelijk het voornemen te hebben om er te studeren, ook al heeft die lidstaat de bepaling van de richtlijn op grond waarvan een dergelijke weigering mogelijk is niet omgezet in zijn nationale recht. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 05-08-2024
De aan een reiziger verleende zekerheid tegen insolventie van de pakketreisorganisator geldt ook wanneer een reiziger zijn pakketreis annuleert wegens buitengewone en onvermijdbare omstandigheden (zoals COVID-19) en de reisorganisator na die annulering insolvent wordt. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Oostenrijkse en Belgische rechter.
Toont 491 - 500 van 4.641 resultaten.