Een regeling van een lidstaat die voor Turkse werknemers voorziet in strengere voorwaarden voor de verkrijging van een permanente verblijfsvergunning dan die welke in die lidstaat golden bij de inwerkingtreding van Besluit 1/80 van de Associatieraad EU-Turkije, vormt geen ‘nieuwe beperking’ in de zin van dat besluit. Die regeling doet namelijk geen afbreuk aan de mogelijkheid voor legaal verblijvende Turkse onderdanen om hun recht op vrij verkeer op het grondgebied van die lidstaat uit te oefenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Deense rechter.
Nieuwsbericht | 31-07-2024
De Europese Commissie heeft een Nederlandse (staats)steunregeling van 750 miljoen euro goedgekeurd. Het gaat om een steunregeling ter ondersteuning van investeringen in het koolstofvrij maken van industriële productieprocessen om de transitie naar een nettonuleconomie te bevorderen. Deze steunregeling is goedgekeurd binnen het tijdelijke crisis- en transitiekader voor staatssteun.
Een gewezen curator die zijn opdracht jegens een onder zijn curatele geplaatste persoon beroepsmatig heeft uitgeoefend, moet worden aangemerkt als een verwerkingsverantwoordelijke van persoonsgegevens betreffende die persoon waarover hij beschikt. Een dergelijke verwerking moet in overeenstemming zijn met alle bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Duitse rechter.
Het werkdocument bevat vragen en antwoorden ter verduidelijking van toepassing van bepalingen van de Foreign Subsidies Regulation (FSR; de EU-Verordening Buitenlandse Subsidies) op het gebied van vaststelling van verstoringen van de interne markt en de mededinging, toepassing van de verordening op subsidies, onbeperkte garanties en overheidsopdrachten en over toepassing van de zogenoemde balancing test.
Nieuwsbericht | 30-07-2024
De Europese Commissie heeft in samenwerking met het EU-Hof van Justitie informatieve video’s uitgebracht over de werkzaamheden en procedures bij het EU-Hof en het EU-Gerecht. De video’s verschaffen kennis over de gang van zaken bij het EU-Hof en het EU-Gerecht, zowel op procedureel als inhoudelijk niveau.
De twee nieuwe burgerinitiatieven hebben betrekking op de voedselindustrie en meer specifiek de slacht van vee en etikettering van voedsel.
Nieuwsbericht | 29-07-2024
Een EU-lidstaat mag de toegang van langdurig ingezeten derdelanders tot een maatregel inzake sociale zekerheid, sociale bijstand of sociale bescherming niet afhankelijk stellen van de – ook voor de eigen onderdanen van die lidstaat geldende – voorwaarde dat zij ten minste tien jaar in die lidstaat hebben verbleven, waarvan de laatste twee jaar ononderbroken. Het is de lidstaat ook verboden om een valse verklaring betreffende een dergelijke verblijfsvoorwaarde strafbaar te stellen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Italiaanse rechter.
Eurojust, het EU-agentschap voor strafrechtelijke samenwerking, geeft in het jaarverslag 2023 onder meer weer hoe en welke werkzaamheden in het kader van de EU-strafrechtelijke samenwerking (ook tussen EU-lidstaten) zijn verricht.
De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels haar goedkeuring gehecht aan een Nederlandse steunmaatregel van twee miljard euro ter ondersteuning van het Pallas-project voor de productie van medische radio-isotopen voor de diagnose en de behandeling van kanker. De steunmaatregel draagt bij tot het waarborgen van de voorzieningszekerheid van essentiële en levensreddende geneesmiddelen, conform de farmaceutische strategie voor Europa.
De verordening inzake natuurherstel omvat herstelmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat in 2030 ten minste 20 procent van de land- en zeegebieden van de EU hersteld is, en is 2050 alle aangetaste ecosystemen.
Toont 511 - 520 van 4.641 resultaten.