Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

EU-Hof: Europese Commissie kan zich niet uitspreken over de verenigbaarheid van steunmaatregelen zonder eerst vast te stellen dat die maatregelen staatssteun vormen

Vanwege de vroegtijdige sluiting van de Hemweg kolencentrale in Amsterdam ontving exploitant Vattenfall nadeelcompensatie van de Nederlandse Minister van Economische Zaken. De Europese Commissie heeft deze compensatie beoordeeld onder het staatssteunkader. Zonder zich uit te spreken of sprake was van steun, achtte zij de maatregel verenigbaar met de interne markt. Hoewel een positief besluit was Nederland het principieel oneens met de Commissie en vocht dit besluit aan bij het EU-Gerecht. In deze procedure bij het Gerecht betoogde Nederland dat de Commissie alleen kan aannemen dat sprake is van gerechtvaardigde steun als zij eerst vaststelt dat sprake is van steun. Het Gerecht was het daar mee eens en vernietigde het besluit van de Commissie. In het hoger beroep van de Commissie tegen deze uitspraak van het EU-Gerecht oordeelt het EU-Hof nu dat de Commissie zich inderdaad niet kan uitspreken over de verenigbaarheid van steunmaatregelen zonder eerst vast te stellen dat die maatregelen staatssteun vormen.

Nieuwsbericht | 28-06-2024

Europese Rekenkamer publiceert verslag over gasleveringszekerheid

De Europese Rekenkamer waarschuwt dat de EU het hoofd moet bieden aan grote uitdagingen om volledig voorbereid te zijn op een nieuwe gascrisis. Hoewel de EU een aantal noodmaatregelen heeft getroffen om Ruslands inzet van zijn gasvoorraden als wapen tegen te gaan, was niet altijd duidelijk wat de voordelen van de EU-noodmaatregelen waren. Het verslag wijst op verschillende nieuwe uitdagingen voor de EU om de gasvoorziening op lange termijn veilig te stellen, waaronder een grotere afhankelijkheid van ingevoerd vloeibaar aardgas (lng) en de noodzaak om een deel van het gasverbruik koolstofvrij te maken.

Nieuwsbericht | 28-06-2024

Europese Commissie opent staatssteunonderzoek naar landschapsbeheeractiviteiten

Het onderzoek door de Commissie naar mogelijk door de Belgische autoriteiten verleende onrechtmatige staatssteun aan drie natuurbeheerorganisaties, ziet op natuurbeschermingsactiviteiten, voorlichting en onderwijsactiviteiten in verband met natuurbehoud en milieubescherming.

Nieuwsbericht | 28-06-2024

EU-Hof veroordeelt Hongarije tot betaling van een forfaitaire som en een dwangsom wegens niet-nakoming van een arrest over asielbeleid

De niet-nakoming, die er volgens het EU-Hof in bestaat dat de toepassing van een gemeenschappelijk EU-(asiel)beleid in zijn geheel opzettelijk wordt vermeden, vormt een ongekende en zeer ernstige schending van het EU-recht. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van een door de Europese Commissie ingesteld beroep wegens niet nakoming door Hongarije.

Nieuwsbericht | 28-06-2024

EU-Hof: de lidstaat waar werk wordt verricht door langdurig gedetacheerde derdelander-werknemers mag een verblijfsvergunning verplicht stellen

De leges voor de afgifte van een dergelijke verblijfsvergunning mogen niet buitensporig of onredelijk hoog zijn en moeten ongeveer overeenkomen met de administratieve kosten van de behandeling van een aanvraag om zo een vergunning. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Nederlandse rechter.

Nieuwsbericht | 27-06-2024

EU-Hof: GAR-besluit tot vaststelling van een afwikkelingsregeling voor een falende bank vormt geen voor beroep vatbare handeling

Een afwikkelingsmaatregel die de Gemeenschappelijke Afwikkelingsraad (GAR) in een afwikkelingsregeling heeft vastgesteld, wordt pas definitief en gaat pas bindende rechtsgevolgen sorteren nadat de Commissie een goedkeuringsbesluit heeft vastgesteld. Daarom moet de Commissie, en niet de GAR, zich voor de Unierechter verantwoorden voor die afwikkelingsmaatregel. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.

Nieuwsbericht | 27-06-2024

Raad verlengt opnieuw de tijdelijke bescherming voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen

Naar aanleiding van een massale stroom vluchtelingen uit Oekraïne stelde de Raad in 2022 een uitvoeringsbesluit vast tot instelling van een mechanisme van tijdelijke bescherming. Personen die voldoen aan de voorwaarden uit het uitvoeringsbesluit kunnen aanspraak maken op tijdelijke bescherming in de EU. In juni 2024 heeft de Raad de tijdelijke bescherming verlengd tot en met 4 maart 2026.

Nieuwsbericht | 27-06-2024

Europese Commissie publiceert Lentepakket voor het Europees Semester

Het Lentepakket voor het Europees Semester biedt beleidsrichtsnoeren om het concurrentievermogen en de veerkracht van de EU te vergroten en om de overheidsfinanciën gezond te houden.

Nieuwsbericht | 26-06-2024

Raad brengt verslag uit over criminaliteitsbestrijding in de EU

Het verslag biedt onder meer inzicht in de resultaten van het EU-Empactplatform ter bestrijding van criminaliteit op het gebied van politieoperaties die tot arrestaties leidden, inbeslagname van geldelijke middelen en drugs, het instellen van onderzoek, de arrestatie van migrantensmokkelaars en de identificatie van slachtoffers van mensenhandel.

Nieuwsbericht | 26-06-2024

EU-Hof: de toekenning van de vluchtelingenstatus in een lidstaat verzet zich ertegen dat de betrokkene wordt uitgeleverd aan zijn land van herkomst

Een onderdaan van een derde land kan niet door een lidstaat worden uitgeleverd aan zijn land van herkomst, indien hij in een andere lidstaat als vluchteling is erkend. De autoriteit die het uitleveringsverzoek ontvangt, moet contact opnemen met de autoriteit die de vluchtelingenstatus heeft toegekend. Zolang laatstgenoemde autoriteit deze status niet heeft ingetrokken, mag de betrokkene niet worden uitgeleverd. Dit ongeacht de redenen voor het uitleveringsverzoek. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Duitse rechter.

Nieuwsbericht | 26-06-2024