Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

Commissie lanceert AI-continent actieplan

Het AI-continent actieplan zal de innovatiecapaciteiten van de Europese Unie op het gebied van artificiële intelligentie (AI) stimuleren via acties en beleid rond vijf centrale pijlers: het bouwen van een grootschalige infrastructuur voor AI-data en computing, betere toegang tot grote volumes hoogwaardige data, algoritmen ontwikkelen en de invoering van AI in strategische EU-sectoren bevorderen, de versterking van AI-vaardigheden en -talenten, en vereenvoudiging van regelgeving.

Nieuwsbericht | 16-04-2025

Europese Commissie presenteert een nieuwe strategie voor interne veiligheid

Op 1 april 2025 presenteerde de Europese Commissie ProtectEU, een Europese strategie voor interne veiligheid die de lidstaten moet ondersteunen en de EU beter in staat moet stellen om de veiligheid van haar burgers te waarborgen. De strategie bevat een visie en een werkplan voor de komende jaren, met aangescherpte juridische instrumenten, meer uitwisseling van informatie en nauwere samenwerking.

Nieuwsbericht | 11-04-2025

A-G: Lidstaten moeten het in een andere lidstaat gesloten huwelijk van twee Unieburgers van hetzelfde geslacht erkennen

In zijn conclusie wijst de A-G erop dat lidstaten het Unierecht ook moeten naleven bij het uitoefenen van hun bevoegdheid inzake huwelijksregels. Het niet erkennen van een rechtmatig in een andere lidstaat gesloten huwelijk tussen twee Unieburgers van hetzelfde geslacht vormt een beperking van hun recht op vrij verkeer. Bovendien ondermijnt dit hun recht op eerbiediging van hun privé- en gezinsleven. Bijgevolg moeten lidstaten geschikte procedures vaststellen om ervoor te zorgen dat dergelijke huwelijken worden erkend. Zo wordt voorkomen dat paren van hetzelfde geslacht in een rechtsvacuüm terechtkomen en fundamentele zaken niet kunnen regelen, zoals het EHRM al eerder oordeelde. Lidstaten mogen zelf bepalen welke voorwaarden zij stellen voor deze erkenning. Inschrijving van de buitenlandse huwelijksakte in de burgerlijke stand is niet vereist, mits de erkenning daadwerkelijk geschiedt. Dit is anders, wanneer inschrijving van de huwelijksakte in een lidstaat de enige manier is om een dergelijk huwelijk te erkennen, zoals in Polen. Die lidstaat is daarom wel verplicht tot inschrijving van de huwelijksakte. Dat is de conclusie van advocaat-generaal Richard de la Tour aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van een Poolse rechter.

Nieuwsbericht | 11-04-2025

EU-Hof: procedurele handelingen van het EOM met rechtsgevolgen moeten door de nationale rechter kunnen worden getoetst

De nationale rechter moet een procedurele handeling van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) kunnen toetsen, als die handeling ertoe kan leiden dat de rechtspositie van personen die tegen deze handelingen opkomen wordt gewijzigd. De nationale rechter moet dit nagaan via een concreet en specifiek onderzoek, dat rekening houdt met de nationale procesregels en de specifieke context van het strafrechtelijk onderzoek waar het om gaat. De toetsing van de procedurele handeling hoeft niet verplicht de vorm aan te nemen van een rechtstreeks beroep, mits de rechten en vrijheden van de betrokkene in acht zijn genomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.

Nieuwsbericht | 09-04-2025

Europese Commissie publiceert State Aid Scoreboard 2024

Uit het Staatsteun Scoreboard voor 2024 blijkt dat lidstaten hun uitgaven aan staatssteun richtten op lange termijn prioriteiten van de EU. Milieubescherming en energiebesparing blijken de niet-crisis gerelateerde beleidsdoelen waaraan EU-lidstaten in 2023 verreweg de meeste staatssteun hebben besteed. Het Scoreboard bevestigt dat de staatsteunregels blijven bijdragen aan het aanpakken van wereldwijde concurrentie-uitdagingen en de schone transitie.

Nieuwsbericht | 08-04-2025

EU-Hof: richtlijn overgang onderneming kan van toepassing zijn bij faillissement na niet-gehomologeerde gerechtelijke reorganisatie met gedeeltelijke overgang van onderneming

Artikel 5, lid 1, van richtlijn 2001/23/EG inzake overgang van ondernemingen is van toepassing in een situatie waarin een faillissementsprocedure volgt op een procedure van gerechtelijke reorganisatie waarin een akkoord tot gedeeltelijke overgang van de betrokken onderneming is uitgewerkt maar dat niet is gehomologeerd door de bevoegde rechter, waarna dit akkoord wordt uitgevoerd zodra het faillissement is uitgesproken. Dit op voorwaarde dat de ten uitvoer gelegde faillissementsprocedure of soortgelijke procedure daadwerkelijk is ingeleid met het oog op de liquidatie van het vermogen van de vervreemder, deze procedure onder toezicht staat van een bevoegde overheidsinstantie en het gebruik van die procedure niet kan worden aangemerkt als misbruik. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Belgische rechter.

Nieuwsbericht | 08-04-2025

Minister van BZK en Digitalisering presenteert plan van aanpak inzake moties debat migraties overheids-ICT naar het buitenland

In het plan van aanpak geeft de Minister aan op welke wijze hij van plan is uitvoering te geven aan drie eerder ingediende moties. Een van de moties betreft het verzoek om Europese bedrijven op één te zetten bij aanbestedingen van vitale ICT-diensten. Het plan geeft onder meer aan dat dit juridisch niet mogelijk is door de verplichtingen die voortvloeien uit de Government Procurement Agreement en handelsakkoorden.

Nieuwsbericht | 08-04-2025

EU-Hof: rechter van eerste aanleg moet een medisch onderzoek bij een asielzoeker kunnen gelasten

Een nationale rechter bij wie beroep is ingesteld tegen een afwijzingsbesluit van de asielautoriteit, moet de bevoegdheid hebben om een medisch onderzoek van de asielzoeker te gelasten. De rechter moet dit onderzoek kunnen gelasten wanneer hij van oordeel is dat dit onderzoek noodzakelijk of relevant is voor de beoordeling van het asielverzoek. Alleen op die manier kan die rechter voldoen aan het vereiste van een volledig en ex nunc onderzoek als bedoeld in de EU-Asielprocedurerichtlijn. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Cypriotische rechter.

Nieuwsbericht | 03-04-2025

EU-Hof: geen vluchtelingenstatus om de enkele reden dat een persoon doelwit is van een vendetta in de familiesfeer

Een persoon die om internationale bescherming verzoekt en die in zijn land van herkomst het doelwit is van een vendetta omdat hij lid is van een familie die betrokken is bij een vermogensgeschil, kan niet enkel op die grond kan worden beschouwd als behorend tot een “specifieke sociale groep” in de zin van artikel 10, lid 1, onder d), van de Kwalificatierichtlijn (richtlijn 2011/95). Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Oostenrijkse rechter.

Nieuwsbericht | 03-04-2025

EU-Hof: bij samenloop van een EAB en een uitleveringsverzoek mag de uitvoerende macht beslissen over voorrang

Als een lidstaat voor een gezochte persoon zowel een Europees Aanhoudingsbevel (EAB) als een uitleveringsverzoek van een derde land ontvangt, mag een orgaan van de uitvoerende macht beslissen over de aan een van deze handelingen te geven voorrang. Die beslissing hoeft dus niet door een rechterlijke autoriteit genomen te worden. Wel moet tegen die beslissing een doeltreffend beroep in rechte openstaan onder de procedurele voorwaarden die de lidstaten moeten bepalen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Franse rechter.

Nieuwsbericht | 03-04-2025