Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

Europese Rekenkamer brengt Jaarverslag 2023 uit over EU-agentschappen

Volgens het verslag hebben de meeste van de 43 EU-agentschappen hun financiën in 2023 goed beheerd. De Europese Rekenkamer heeft voor vier agentschappen echter geen goedkeurend oordeel afgegeven over de manier waarop ze EU-geld hebben besteed. De auditors van de ERK merken op dat aanbestedingsprocedures de belangrijkste bron van onregelmatigheden blijven. Ze stelden bij 34 agentschappen terreinen vast die voor verbetering vatbaar zijn.

Nieuwsbericht | 25-10-2024

Commissie presenteert jaarverslag 2023 over de toepassing van de beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit en de relaties met nationale parlementen

In vergelijking met de voorgaande jaren van de ambtstermijn van deze Commissie (2019-2024) was er in 2023 een algemene toename van de intensiteit van de activiteiten van de nationale parlementen in de schriftelijke en mondelinge dialoog en in hun toezicht op de eerbiediging van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid. Het totale aantal adviezen (met inbegrip van met redenen omklede adviezen) is gestegen tot 402 in 2023, tegen 355 in 2022 en 360 in 2021.

Nieuwsbericht | 25-10-2024

Europese Commissie presenteert verslag over de toepassing van de richtlijn procedurele rechten van minderjarige verdachten

Uit het verslag komt naar voren dat er in sommige lidstaten nog steeds sprake is van nalevingskwesties met betrekking tot kernbepalingen van de richtlijn. Dit is met name het geval met betrekking tot de reikwijdte van de nationale maatregelen ter uitvoering van de richtlijn en de omzetting van materiële kernbepalingen, onder meer inzake het recht op informatie, bijstand door een advocaat, het recht op een individuele beoordeling en de regels voor het opleggen van een vrijheidsstraf en de behandeling in geval van vrijheidsbeneming. Op basis van de voor het verslag verzamelde informatie blijkt ook dat er nalevingskwesties bestaan met betrekking tot de regels inzake uitstel van het verhoor en het recht om voorafgaand aan het verhoor een advocaat te ontmoeten en te raadplegen.

Nieuwsbericht | 24-10-2024

Ministerie van Economische Zaken brengt Gids over AI-Verordening uit

De gids maakt voor ondernemers en (ook overheids)organisaties inzichtelijk wat de inhoud en mogelijke implicaties van de Europese AI-verordening zijn voor hun gebruik en ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI).

Nieuwsbericht | 24-10-2024

Europese Rekenkamer brengt rapport uit over staatssteun in crisistijden

In reactie op de coronacrisis en de Russische inval in Oekraïne heeft de Europese Commissie haar staatssteunregels versoepeld zodat hogere staatssteunniveaus voor ondernemingen konden worden toegestaan en EU-landen bedrijven overeind konden houden. De Europese Rekenkamer merkt in het verslag op dat de Commissie hierdoor wel minder in staat is geweest om toezicht te houden op dergelijke steun.

Nieuwsbericht | 24-10-2024

Fit for Future Platform brengt verslag uit over behaalde resultaten in 2024

Ook in 2024 heeft het F4F-Platform weer suggesties gedaan voor vereenvoudiging en stroomlijning van EU-wetgeving, vermindering van de regeldruk, met name op het gebied van rapportageverplichtingen, verdere digitalisering, betere handhaving en uitvoerbaarheid van EU-regelgeving en -programma's.

Nieuwsbericht | 23-10-2024

Deskundigengroep MiFIR-herziening doet aanbevelingen ter verbetering van financieel instrumentarium in de EU

Met de verslagen die de deskundigengroep heeft uitgebracht kan verder worden gewerkt aan een geconsolideerd handelslandschap voor financiële instrumenten in de EU. Met verbetering van het handelslandschap in de EU zal het concurrentievermogen en de integratie en efficiency van de financiële markten kunnen verbeteren.

Nieuwsbericht | 23-10-2024

Commissie publiceert bevindingen van de Digital Fairness Fitness Check

De Europese Commissie heeft op 3 oktober 2024 de bevindingen gepubliceerd van de ‘Digital Fairness Fitness Check’. In deze controle wordt bekeken of de huidige EU-wetgeving inzake consumentenbescherming geschikt is om een hoog niveau van bescherming in de digitale omgeving te waarborgen. Uit de controle blijkt dat consumenten niet altijd het gevoel hebben dat ze hun online-ervaring volledig onder controle hebben, en wordt geconcludeerd dat er verdere stappen gezet moeten worden om een veiligere en eerlijke digitale omgeving te kunnen realiseren voor consumenten.

Nieuwsbericht | 23-10-2024

Expertgroep doet aanbevelingen voor versterking van het EU onderzoeks- en innovatieprogramma

Meer excellent onderzoek, impactvolle innovatie en technologische scale-ups zijn nodig om Europa wereldwijd concurrerender, veiliger en duurzamer te maken. Daarnaast doet de expertgroep nog elf andere aanbevelingen om het Horizon Europa programma van de EU te versterken.

Nieuwsbericht | 22-10-2024

Europese Commissie concludeert dat online sociale netwerkdienst van X geen DMA kernplatformdienst is

Aangezien uit het onderzoek van de Europese Commissie is gebleken dat X voor zakelijke gebruikers geen belangrijke poort is om eindgebruikers te bereiken, kan X voor wat betreft zijn online sociale netwerkdienst niet als poortwachter in de zin van de DMA worden aangemerkt.

Nieuwsbericht | 22-10-2024