Nederland heeft op 21 maart 2025 bij de Commissie een verzoek ingediend om het Nederlandse herstel- en veerkrachtplan te wijzigen, omdat het plan wegens objectieve omstandigheden gedeeltelijk niet langer haalbaar is. De Europese Commissie heeft op 16 april 2025 een voorstel tot wijziging van het Nederlanse herstel- en veerkrachtplan ingediend. Het voorstel moet worden goedgekeurd door de Raad.
Nieuwsbericht | 17-04-2025
Het AI-continent actieplan zal de innovatiecapaciteiten van de Europese Unie op het gebied van artificiële intelligentie (AI) stimuleren via acties en beleid rond vijf centrale pijlers: het bouwen van een grootschalige infrastructuur voor AI-data en computing, betere toegang tot grote volumes hoogwaardige data, algoritmen ontwikkelen en de invoering van AI in strategische EU-sectoren bevorderen, de versterking van AI-vaardigheden en -talenten, en vereenvoudiging van regelgeving.
Nieuwsbericht | 16-04-2025
Op 1 april 2025 presenteerde de Europese Commissie ProtectEU, een Europese strategie voor interne veiligheid die de lidstaten moet ondersteunen en de EU beter in staat moet stellen om de veiligheid van haar burgers te waarborgen. De strategie bevat een visie en een werkplan voor de komende jaren, met aangescherpte juridische instrumenten, meer uitwisseling van informatie en nauwere samenwerking.
Nieuwsbericht | 11-04-2025
Uit het verslag blijkt dat ondanks enige vooruitgang sinds de vorige controle er nog steeds geen duidelijk beeld is van de EU-financiering voor niet-gouvernementele organisaties. Dit komt doordat informatie over EU-financiering, waaronder voor lobbying, betrouwbaar noch transparant is.
In zijn conclusie wijst de A-G erop dat lidstaten het Unierecht ook moeten naleven bij het uitoefenen van hun bevoegdheid inzake huwelijksregels. Het niet erkennen van een rechtmatig in een andere lidstaat gesloten huwelijk tussen twee Unieburgers van hetzelfde geslacht vormt een beperking van hun recht op vrij verkeer. Bovendien ondermijnt dit hun recht op eerbiediging van hun privé- en gezinsleven. Bijgevolg moeten lidstaten geschikte procedures vaststellen om ervoor te zorgen dat dergelijke huwelijken worden erkend. Zo wordt voorkomen dat paren van hetzelfde geslacht in een rechtsvacuüm terechtkomen en fundamentele zaken niet kunnen regelen, zoals het EHRM al eerder oordeelde. Lidstaten mogen zelf bepalen welke voorwaarden zij stellen voor deze erkenning. Inschrijving van de buitenlandse huwelijksakte in de burgerlijke stand is niet vereist, mits de erkenning daadwerkelijk geschiedt. Dit is anders, wanneer inschrijving van de huwelijksakte in een lidstaat de enige manier is om een dergelijk huwelijk te erkennen, zoals in Polen. Die lidstaat is daarom wel verplicht tot inschrijving van de huwelijksakte. Dat is de conclusie van advocaat-generaal Richard de la Tour aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van een Poolse rechter.
Uit het meest recente verslag over de handel in agrolevensmiddelen dat de Europese Commissie heeft gepubliceerd, blijkt dat de uitvoer van agrolevensmiddelen uit de EU in 2024 een recordniveau heeft bereikt, ondanks de aanhoudende wereldwijde uitdagingen.
Nieuwsbericht | 10-04-2025
De Europese Rekenkamer merkt in het verslag op dat het EU-herstelfonds (RRF) was bedoeld als aanjager van de digitale transitie van de EU, maar dat het potentieel ervan niet volledig werd benut.
In deze zaak gaat het over het verschil tussen de oplegging en de tenuitvoerlegging van een straf. Voor zover de wijzigingen inzake een voorwaarde voor invrijheidstelling in wezen de mogelijkheid van een dergelijke invrijheidstelling niet opheffen en niet leiden tot een verhoging van de intrinsieke ernst van de straf die was voorzien op de datum waarop de betrokken strafbare feiten zouden zijn gepleegd, vormt de toepassing ervan op strafbare feiten die zijn gepleegd vóór de inwerkingtreding ervan geen zwaardere straf en dus geen schending van artikel 49, lid 1, tweede zin van het EU-Handvest voor de grondrechten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Ierse rechter.
De nationale rechter moet een procedurele handeling van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) kunnen toetsen, als die handeling ertoe kan leiden dat de rechtspositie van personen die tegen deze handelingen opkomen wordt gewijzigd. De nationale rechter moet dit nagaan via een concreet en specifiek onderzoek, dat rekening houdt met de nationale procesregels en de specifieke context van het strafrechtelijk onderzoek waar het om gaat. De toetsing van de procedurele handeling hoeft niet verplicht de vorm aan te nemen van een rechtstreeks beroep, mits de rechten en vrijheden van de betrokkene in acht zijn genomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 09-04-2025
Uit het Staatsteun Scoreboard voor 2024 blijkt dat lidstaten hun uitgaven aan staatssteun richtten op lange termijn prioriteiten van de EU. Milieubescherming en energiebesparing blijken de niet-crisis gerelateerde beleidsdoelen waaraan EU-lidstaten in 2023 verreweg de meeste staatssteun hebben besteed. Het Scoreboard bevestigt dat de staatsteunregels blijven bijdragen aan het aanpakken van wereldwijde concurrentie-uitdagingen en de schone transitie.
Nieuwsbericht | 08-04-2025
Toont 1 - 10 van 4.626 resultaten.