Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

Europese Rekenkamer presenteert jaarverslag 2023 over de gemeenschappelijke ondernemingen van de EU

De Europese Rekenkamer (ERK) heeft de rekeningen van de gemeenschappelijke ondernemingen (GO’s) van de EU - de publiek-private partnerschappen van de Unie voor onderzoek en innovatie - voor het jaar 2023 goedgekeurd. De auditors van de ERK wijzen wel op enkele gebieden die extra aandacht vereisen. Zo moeten de GO’s ervoor zorgen dat de particuliere partners hun afgesproken bijdragen volledig leveren.

Nieuwsbericht | 15-11-2024

EU-Hof: nationale regeling die bepaalde familieleden automatisch uitsluit van recht op schadeloosstelling wegens aanwezigheid andere familieleden leidt niet tot billijke schadeloosstelling

De automatische uitsluiting van bepaalde familieleden van het slachtoffer van doodslag in een nationale schadevergoedingsregeling garandeert geen “billijke en passende” schadeloosstelling van slachtoffers van opzettelijke geweldmisdrijven. Er moet rekening worden gehouden met andere factoren dan alleen familiebanden, zoals de omvang van de schade die de uitgesloten familieleden hebben geleden. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.

Nieuwsbericht | 15-11-2024

EU-Gerecht: verleende Covid-steun aan Roemeense luchtvaartmaatschappij TAROM is verenigbaar met de interne markt

Het Gerecht verwerpt een beroep van Wizz Air met betrekking tot steun die Roemenië aan de nationale luchtvaartmaatschappij TAROM heeft verleend ter compensatie van de schade als gevolg van de COVID-19-pandemie. De steun, ten bedrage van bijna 2 miljoen euro, is verenigbaar met de interne markt. Dat is de uitspraak van het EU-Gerecht naar aanleiding van een door Wizz Air ingesteld beroep tegen het besluit van de Europese Commissie tot verenigbaar verklaring van Roemeense staatssteun aan luchtvaartmaatschappij TAROM.

Nieuwsbericht | 15-11-2024

Europese Rekenkamer presenteert werkprogramma 2025 en 2026

Het werkprogramma bevat de controleprioriteiten van de Europese Rekenkamer (ERK) voor 2025 en 2026. De auditors van de ERK zullen niet alleen inspelen op nieuwe EU-initiatieven maar ook de uitdagingen van de afgelopen jaren blijven aanpakken en zorgen dat de EU op basis van de geleerde lessen haar toekomstige doelstellingen kan behalen.

Nieuwsbericht | 15-11-2024

Definitief vastgestelde EU-regels moeten openbare kapitaalmarkten in de EU aantrekkelijker maken voor EU-ondernemingen

Op 14 november 2024 zijn in het EU-Publicatieblad een verordening en twee richtlijnen verschenen die de openbare kapitaalmarkten in de EU aantrekkelijker moeten maken voor EU-ondernemingen. Ook wordt het voor alle bedrijven, waaronder kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's), gemakkelijker om naar de beurs te trekken. De verordening en de richtlijnen maken onderdeel uit van het EU-wetgevingspakket beursnotering.

Nieuwsbericht | 14-11-2024

Personen met een beperking kunnen door nieuwe EU-regels makkelijker binnen de EU reizen

De richtlijn Europese gehandicapten­kaart en Europese parkeerkaart voor personen met een handicap biedt personen met een handicap tijdens korte verblijven gelijke toegang tot bijzondere voorwaarden of voorkeurs­behandeling, en dit overal in de EU. Concreet gaat het om lagere of nultarieven, prioritaire toegang, bijstand en voorbehouden parkeerplaatsen.

Nieuwsbericht | 14-11-2024

Commissie publiceert mededeling met betrekking tot duurzaamheidsrapportering

De mededeling verduidelijkt een aantal bepalingen over duurzaamheidsrapportering uit de richtlijn duurzaamheidsrapportering door bedrijven. Daarnaast wordt een aantal bepalingen van de verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiëledienstensector (SFDR) verduidelijkt. De mededeling bevat ook een beperkt aantal verduidelijkingen met betrekking tot de uitlegging van een aantal bepalingen van de eerste reeks Europese standaarden voor duurzaamheidsrapportering (ESRS).

Nieuwsbericht | 13-11-2024

Commissie publiceert richtsnoeren om de geharmoniseerde uitvoering van de EU-Ontbossingsverordening te faciliteren

De richtsnoeren zijn een nuttige referentie voor iedereen die moet voldoen aan de EU-ontbossingsverordening, omdat het specifieke delen van de wetgevingstekst verder verduidelijkt en daarmee marktdeelnemers en handelaren wegwijs kan maken. Daarnaast kan het nationale bevoegde autoriteiten, handhavingsinstanties en nationale rechtbanken ondersteunen bij de uitvoering en handhaving van de EU-ontbossingsverordening.

Nieuwsbericht | 13-11-2024

Europese Commissie leidt DSA procedure tegen Temu in en spreekt met consumentenautoriteiten Temu aan op schending consumentenrecht

De door de Europese Commissie tegen Temu ingeleide DSA-procedure en de gezamenlijke handhavingsactie van het CPC-netwerk van nationale consumentenautoriteiten en de Europese Commissie vullen elkaar aan. Ze zijn gericht op het waarborgen van een veilige en betrouwbare online omgeving waar de rechten van consumenten in Europa volledig worden beschermd.

Nieuwsbericht | 13-11-2024

Europese Rekenkamer brengt verslag uit over verbetering van het EU ambtenarenapparaat

De EU-instellingen moeten hun inspanningen opvoeren om aan het benodigde personeelsbestand te komen, dat steeds diverser wordt. Ondanks een flexibel arbeidskader en recente verbeteringen heeft het Europese ambtenarenapparaat nog steeds moeite om personeel aan te trekken voor bepaalde specifieke profielen. De instellingen zijn op sommige beleidsterreinen ook te afhankelijk van tijdelijk personeel. Dat kan de bedrijfscontinuïteit in gevaar brengen. Op personeelsgebied spelen nog andere problemen, zoals een vergrijzend personeelsbestand, geografische onevenwichtigheden en een te rigide prestatiekader.

Nieuwsbericht | 13-11-2024