De Europese Commissie heeft op 2 juli 2025 een voorstel voor een wijziging van de 'Europese klimaatwet' voorgesteld. Het voorstel voorziet in een EU-klimaatdoelstelling voor 2040. Die doelstelling houdt in dat de nettobroeikasgasemissies met 90 procent worden verminderd ten opzichte van het niveau van 1990.
Nieuwsbericht | 03-07-2025
Artikel 5 duodecies, onder c), van EU-verordening 833/2014 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren moet - voor zover daarin is bepaald dat het verboden is om opdrachten en concessies te gunnen of voor te zetten met een natuurlijke persoon of rechtspersoon, entiteit of lichaam handelend namens of op aanwijzing van een entiteit als bedoeld in punt a) of b) - zo worden uitgelegd dat dit verbod niet automatisch van toepassing is op de situatie waarin een overheidsopdracht wordt gegund aan een bedrijf van een lidstaat, waarvan twee van de drie leden van de raad van bestuur Russische onderdanen zijn, van wie er een voorzitter en chief executive officer van die onderneming is, en tevens de enige bestuurder van haar moedermaatschappij die 90 procent van haar aandelenkapitaal bezit, en eveneens naar het recht van een lidstaat is opgericht, waarbij geen van deze ondernemingen direct of indirect in handen is van Russische onderdanen of entiteiten als bedoeld in artikel 5 duodecies, lid 1, onder a) of b), van verordening 833/2014. Dat is de conclusie van A-G Medina naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 02-07-2025
Het EU-Hof verwerpt de hogere voorzieningen van de Europese Commissie. Het EU-Hof merkt op dat in de oorspronkelijke beschikkingen uitdrukkelijk wordt vermeld dat de uitzonderingen op de verplichtingen tot staking en terugvordering zowel betrekking hebben op directe als indirecte verwervingen van deelnemingen. Aangezien de rechtmatigheid van deze aanvankelijke beschikkingen uiteindelijk was vastgesteld diende het Gerecht daaruit volgens het EU-Hof af te leiden, zoals het ook heeft gedaan, dat deze uitzonderingen betrekking hadden op beide soorten verwervingen van deelnemingen. Beide soorten deelnemingen worden dus beschermd door het gewettigd vertrouwen dat de Commissie in de oorspronkelijke beschikkingen heeft erkend. Bovendien verzet het rechtszekerheidsbeginsel zich ertegen dat de Commissie de belastingaftrek van de uit de indirecte verwerving van deelnemingen resulterende financiële goodwill aanmerkt als een nieuwe onrechtmatig ten uitvoer gelegde steunregeling.
Het Gerecht verwerpt het beroep van Ryanair tegen de goedkeuring door de Commissie van de COVID-19-steun die Duitsland voor 2020 aan Condor heeft verleend. Ryanair heeft niet aangetoond dat de Commissie de formele onderzoeksprocedure had moeten inleiden omdat zij twijfels had over de verenigbaarheid van de steun met de interne markt. Volgens het Gerecht is Ryanair er niet in geslaagd aan te tonen dat de Commissie dergelijke twijfels had moeten hebben, aangezien zij bij het voorafgaande onderzoek naar de verenigbaarheid van de steun met de interne markt op ernstige moeilijkheden had moeten stuiten. Dat is de uitspraak van het EU-Gerecht naar aanleiding van een door Ryanair ingesteld beroep tegen een Commissiebesluit.
Richtlijn 93/13/EEG betreffende oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten (consumentenbescherming) en het recht op een doeltreffende voorziening in rechte vereisen dat consumenten onder bepaalde voorwaarden de rechtmatigheid van de eigendomsoverdracht aan een derde kunnen betwisten na de gedwongen executie op hun gezinswoning. Dit is volgens het EU-Hof het geval wanneer consumenten de mogelijkheid is ontnomen om via gerechtelijke stappen opschorting of nietigverklaring van de executie te verkrijgen wegens een oneerlijk beding in de overeenkomst die aan die executie ten grondslag ligt, ook al was er consistent bewijs van het potentiële oneerlijke karakter van dat beding en was de koper zich ervan bewust dat er gerechtelijke stappen waren ondernomen op het moment van de eigendomsoverdracht. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Slowaakse rechter.
Volgens Advocaat-Generaal Medina staat in een zaak over aansprakelijkheid voor vaccins de productaansprakelijkheidsrichtlijn 85/374/EEG een gelaedeerde toe een fabrikant aan te klagen volgens de gewone nationale schuldregels, op voorwaarde dat de vordering niet beperkt is tot het gebrek van het product alleen. De A-G onderzoekt de onvoorwaardelijke toepassing van de vervaltermijn van tien jaar van artikel 11 van de richtlijn op alle gelaedeerden. De A-G is van mening dat de toepassing ervan, zonder rekening te houden met de bijzondere omstandigheden van personen die aan een progressieve ziekte lijden en wier ziekte zich niet heeft gestabiliseerd vóór het verstrijken van die termijn, de essentie van het door het EU-Handvest van de grondrechten gewaarborgde recht op een doeltreffende voorziening in rechte niet eerbiedigt.
In 2021 hebben de Raad en het Europees Parlement de regels van het EU-Visuminformatiesysteem (VIS) herzien. Na de vaststelling van de herziene regels is de Commissie in het comité en de deskundigengroep die hiervoor bevoegd zijn, onmiddellijk begonnen met de bespreking van de twaalf uitvoerings- en gedelegeerde handelingen die nodig zijn voor de ontwikkeling van de nieuwe functies van het herziene VIS. Dat werk is in 2024 voortgezet en de twaalf uitvoerings- en gedelegeerde handelingen bevinden zich momenteel in verschillende stadia van de vaststellingsprocedure. Zeven handelingen zijn vastgesteld. Vijf handelingen worden door de Commissie voorbereid.
Op 30 juni 2025 heeft de Europese Commissie een tussentijdse evaluatie van het strategisch kader voor de Europese onderwijsruimte (2021-2030) gepubliceerd. Uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat er aanzienlijke uitdagingen blijven. Hieronder vallen teruglopende basisvaardigheden, een tekort aan leerkrachten, ongelijkheden op het gebied van de toegang tot onderwijs en leerresultaten, vraag naar leermobiliteit waarin niet wordt voorzien, en geringe deelname aan volwasseneneducatie. De tussentijdse evaluatie voorziet in input voor de beraadslagingen in de Raad over de herziening van het strategisch kader in de aanloop naar de tweede cyclus ervan, die de periode 2026-2030 bestrijkt.
Op 1 juli 2025 heeft de Europese Commissie de dertiende editie van het EU-scorebord voor justitie gepubliceerd. Het scorebord is een jaarverslag met vergelijkende gegevens over de efficiëntie, kwaliteit en onafhankelijkheid van de rechtsstelsels van de EU-lidstaten. Uit het EU-scoreboard voor justitie 2025 blijkt dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht volgens de burgers in de meeste lidstaten is verbeterd of stabiel is gebleven ten opzichte van vorig jaar.
Tussen 1 juli en 31 december 2025 bekleedt Denemarken voor de achtste keer het voorzitterschap van de Raad van de EU. Dat betekent dat de raadsformaties, het Coreper en de raadswerkgroepen worden voorgezeten door Denemarken. Denemarken vormt samen met Polen en Cyprus een triovoorzitterschap.
Toont 1 - 10 van 4.787 resultaten.