Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

Polen per 1 januari voorzitter van de Raad van de EU

Tussen 1 januari en 30 juni 2025 bekleedt Polen voor de tweede keer het voorzitterschap van de Raad van de EU. Dat betekent dat de raadsformaties, het Coreper en de raadswerkgroepen worden voorgezeten door Polen. Polen vormt samen met Denemarken en Cyprus een triovoorzitterschap.

Nieuwsbericht | 30-12-2024

Raad keurt conclusies over EU-uitbreiding goed

In de Raadsconclusies wordt de situatie in elk van de (potentiële) kandidaat-lidstaten van de EU beoordeeld en worden richtsnoeren voor hervormingsprioriteiten gegeven. De Raad is ingenomen over de lopende uitvoering van de Hervormings- en groeifaciliteit voor de Westelijke Balkan en de Oekraïnefaciliteit, en streeft naar een zo spoedig mogelijk akkoord over de Hervormings- en groeifaciliteit voor Moldavië.

Nieuwsbericht | 30-12-2024

Europees platform voor onlinegeschillenbeslechting stopgezet

De Raad en het Europees Parlement hebben een verordening aangenomen om het Europees platform voor onlinegeschillenbeslechting (ODR-platform) stop te zetten en de daarmee samenhangende verplichtingen voor overheidsdiensten en onlinebedrijven weg te nemen. De medewetgevers zijn van mening dat het prestatieniveau van het ODR-platform de publieke en private kosten die nodig zijn om het in instrument stand te houden, niet rechtvaardigt.

Nieuwsbericht | 30-12-2024

Definitieve vaststelling van EU-regels voor betere samenwerking op het gebied van de verkeershandhaving

De doelstellingen van de nieuwe EU-regels zijn een betere naleving van de verkeers­regels door buitenlandse bestuurders, het stroomlijnen van de procedures voor wederzijdse bijstand tussen de lidstaten bij het grens­overschrijdend onderzoek naar gevaarlijke verkeers­overtredingen en een betere bescherming van de grondrechten van buitenlandse bestuurders.

Nieuwsbericht | 30-12-2024

Reglement van Orde van de Raad gewijzigd

In de gevallen waarin de Raad met gekwalificeerde meerderheid van stemmen een handeling vaststelt, moet worden nagegaan of de lidstaten welke die gekwalificeerde meerderheid vormen, ten minste 65 procent van de bevolking van de EU vertegenwoordigen. Dat percentage wordt berekend op basis van de bevolkingscijfers vermeld in een bijlage bij het Reglement van Orde. Die cijfers zijn aangepast aan de bevolkingsgegevens waarover Eurostat op 30 september 2024 beschikte.

Nieuwsbericht | 27-12-2024

Groen licht voor EU-maatregelen om door natuurrampen getroffen lidstaten te helpen

De Raad en het Europees Parlement hebben twee verordeningen aangenomen om door natuurrampen getroffen lidstaten te helpen. Met de verordeningen biedt de EU een direct antwoord op de verwoestende overstromingen en bosbranden die Midden-, Oost- en Zuid-Europa dit najaar hebben geteisterd.

Nieuwsbericht | 23-12-2024

Toepassing van de EU-Ontbossingsverordening met één jaar uitgesteld

De EU-Ontbossingsverordening is op 29 juni 2023 in werking getreden en moest per 30 december 2024 worden toegepast. Door een gerichte wijziging van de verordening wordt dat per 30 december 2025. Lidstaten, exporterende partnerlanden, marktdeelnemers en handelaren kunnen zich zo volledig voorbereiden op hun zorgvuldigheids­verplichtingen.

Nieuwsbericht | 23-12-2024

EU-Gerecht: Commissie had onderzoek naar vermeende onrechtmatige staatssteun door Nederland aan pulsvisserij moeten doen

Het Gerecht heeft het beroep wegens nalaten dat is ingesteld door 36 vissers en de vereniging LIFE inzake vermeende onrechtmatige staatssteun die Nederland zou hebben verleend aan Nederlandse reders die vissen met elektrische pulskorren (hierna: pulsvisserij), toegewezen. Het Gerecht concludeert dat de Commissie haar verplichtingen uit hoofde van de procedureverordening naar aanleiding van de klacht over vermeende onrechtmatige staatssteun aan de Nederlandse pulsvisserij, niet is nagekomen. Dat is de uitspraak van het Gerecht naar aanleiding van een door belanghebbenden ingesteld beroep wegens nalaten van de Commissie tot het vaststellen van een besluit over het vermeende bestaan van staatssteun aan de Nederlandse pulsvisserij.

Nieuwsbericht | 19-12-2024

EU-Hof oordeelt over het begrip ‘systeemfouten’ uit de Dublin III-verordening

De weigeringen van een verantwoordelijke lidstaat om verzoekers om internationale bescherming voor onbepaalde tijd over te nemen of terug te nemen, met uitzondering van zeldzame individuele gevallen, vormen geen ‘systeemfouten’ in de zin van de Dublin III-verordening. Een dergelijke bevinding kan alleen worden gedaan na een analyse van alle relevante gegevens op basis van objectief, betrouwbaar, nauwkeurig en naar behoren bijgewerkt bewijsmateriaal. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Duitse rechter.

Nieuwsbericht | 19-12-2024

Inbreukenpakket december: Nederland in drietal kwesties aangeschreven door Europese Commissie

Het gaat om de wijze van implementatie van de richtlijn beroepskwalificaties door Nederland, om de niet correcte omzetting van de Vuurwapenrichtlijn door Nederland en om het niet verlenen van bevoegdheden aan de digitale diensten coördinatoren op grond van de Digitale dienstenverordening door Nederland.

Nieuwsbericht | 18-12-2024