De Concessierichtlijn verzet zich niet tegen een nationale regeling op grond waarvan de aanbestedende dienst een concessie gedurende de looptijd ervan kan wijzigen wat de concessiehouder en het voorwerp van de concessie betreft, zonder een nieuwe concessiegunningsprocedure uit te schrijven. Dit voor zover de wijziging niet onder het desbetreffende artikel van deze richtlijn valt en de aanbestedende dienst de redenen heeft uiteengezet waarom hij meende niet gehouden te zijn om een dergelijke procedure uit te schrijven. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 25-11-2024
In het verslag wordt de balans opgemaakt van de werking van de EU-regeling voor de handel in emissierechten (EU-ETS) in 2023 en de eerste helft van 2024. Het geeft onder meer een geactualiseerd overzicht van de belangrijkste elementen van het kader van het systeem en verzamelt jaarlijkse ontwikkelingen zoals trends op het gebied van emissies en veilingopbrengsten.
De vordering die een schuldeiser bij een andere nationale rechter dan de rechter van de insolventieprocedure heeft ingesteld met betrekking tot een factuur die ter verificatie bij de curator is ingediend, valt binnen de werkingssfeer van de Brussel I bis-verordening en niet van de Insolventieverordening. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 22-11-2024
De nieuwe luchtkwaliteitsnormen voor verontreinigende stoffen zijn nauwer afgestemd op de WHO-richtsnoeren voor luchtkwaliteit, en moeten uiterlijk in 2030 worden gehaald. Burgers hebben het recht om vergoeding te vorderen en te verkrijgen bij gezondheidsschade die het gevolg is van de schending van de nieuwe luchtkwaliteitsregels.
Nieuwsbericht | 20-11-2024
Dankzij de nieuwe (CLP)-verordening wordt het gemakkelijker om nieuwe risico's van chemische stoffen op de markt te melden en kunnen de Commissie en andere betrokkenen sneller zicht krijgen op nieuwe schadelijke stoffen en deze correct indelen. Ook voorziet de verordening in uniforme regels voor vrijwillige digitale etikettering en specifieke regels voor navulstations.
Op 20 november 2024 is in het EU-Publicatieblad een verordening verschenen over cyberbeveiligingsvereisten voor producten die digitale elementen bevatten. De verordening moet ervoor zorgen dat producten zoals slimme beveiligingscamera's, koelkasten, tv's en speelgoed veilig zijn voordat ze in de handel worden gebracht.
Met de financiering van vijf grensoverschrijdende projecten ter ondersteuning van efficiëntere overheidsopdrachten op defensiegebied tussen lidstaten worden onder meer defensievermogens betaalbaarder, wordt de interoperabiliteit vergroot en kan de Europese defensie industrie worden versterkt en meer op maat worden gebracht met de behoeften.
Nieuwsbericht | 19-11-2024
Nu Booking per medio november de DMA verplichtingen moet naleven kan de rol van deze bemiddelaar tussen bedrijven en klanten op het gebied van accommodatie, autoverhuur en andere soorten reisdiensten eerlijker en opener worden.
Belangrijke aspecten van de Praktijkcode zijn onder meer details over transparantie en handhaving van auteursrechtgerelateerde regels voor aanbieders van AI-modellen voor algemene doeleinden, alsmede het vastleggen van een taxonomie van (systeem)risico's.
Op 18 november 2024 heeft de Raad een aanbeveling vastgesteld waarin de voortgang wordt beoordeeld die de deelnemende EU-lidstaten hebben geboekt bij het nakomen van de verbintenissen die zij in het kader van de Permanente gestructureerde samenwerking op defensiegebied (PESCO) zijn aangegaan.
Toont 1 - 10 van 4.329 resultaten.