'Machiavelli in Brussels'

Contentverzamelaar

'Machiavelli in Brussels'

In de vijfde druk van het boek ‘Machiavelli in Brussels’ zet professor Rinus van Schendelen (Erasmus Universiteit) uiteen hoe besluiten in Brussel worden beïnvloed door lobbygroepen. Van Schendelen hanteert een brede definitie voor de ‘lobbyist’. Hieronder valleen ook vertegenwoordigers van de nationale regeringen. Zelfs de medewerkers van de Europese Commissie en Europees Parlement zijn te beschouwen als lobbyist.

Hij heeft zijn boek vernoemd naar de beroemde Florentijnse politicus Machiavelli omdat hij volgens van Schendelen staat voor drie deugden: een sterke wil om te winnen, een grondige voorbereiding op de onderhandelingen en een bewuste voorzichtigheid aan de onderhandelingstafel. Deze kwaliteiten misstaan de Brusselse onderhandelaar anno 2009 niet.

Met ontzettend veel spelers op het politieke vlak, is beïnvloeding van de Brusselse besluitvorming complex maar biedt het juist ook veel mogelijkheden voor de lobbyist. Belangrijke nieuwe component voor de besluitvorming zijn de nieuwe lidstaten. De vijfde druk gaat hier in vergelijking met vorige edities dieper op in.

Het boek is uitgegeven door Amsterdam University Press.