Brexit: definitieve vaststelling van het aanpassingsfonds
Nieuwsbericht | 13-10-2021
Het gaat om verordening 2021/1755 tot oprichting van de reserve voor aanpassing aan de Brexit . Deze verordening is op 8 oktober 2021 in het Publicatieblad van de EU gepubliceerd.
Achtergrond
Het Brexit-aanpassingsfonds is een speciaal eenmalig noodinstrument van de EU. Het ondersteunt bedrijven die te maken hebben met verstoorde handelsstromen en extra kosten voor douanecontroles en administratieve procedures. De lidstaten mogen zelf beslissen hoe zij de negatieve gevolgen van de Brexit willen tegengaan.
Via het Brexit-aanpassingsfonds kan onder meer steun worden verleend aan kleine- en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Ook kunnen regionale en lokale gemeenschappen in aanmerking komen voor steun uit het aanpassingsfonds. Daarnaast kunnen de lidstaten de financiële middelen uit het aanpassingsfonds gebruiken om maatregelen te financieren voor werkgelegenheid of re-integratie van terugkerende EU-burgers op de arbeidsmarkt.
De referentieperiode voor het Brexit-aanpassingsfonds loopt van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2023.
Verdeling
Alle middelen uit het Brexit-aanpassingsfonds – 5.4 miljard euro in lopende prijzen – worden verdeeld naargelang de negatieve gevolgen van de Brexit voor elke lidstaat. De voorlopige toewijzing van middelen wordt berekend op basis van drie factoren.
Veruit het grootste deel van de middelen – 4.3 miljard euro – wordt in drie jaarlijkse tranches (2021, 2022 en 2023) als voorfinanciering verstrekt. Door die voorfinanciering kunnen lidstaten sneller actie ondernemen. De rest van de middelen – ongeveer 1.1 miljard euro – wordt in 2025 beschikbaar gesteld na evaluatie van de uitgaven in de voorgaande jaren.
Nederland ontvangt een bedrag van 886.314.637 euro (zie de bijlage bij uitvoeringsbesluit 2021/1803).
Meer informatie: