Culinária Européia!

Contentverzamelaar

Culinária Européia!

Een website met leuke en simpel te bereiden gerechten en kookadviezen van de beste koks van Europa voor kinderen: het project "EU Mini-chefs" is van start gegaan! Het ECER kan u met name de Spaanse "strawberries with orange granita" aanbevelen!

IP/07/669

Brussel, 15 mei 2007

Europese Commissie lanceert "EU Mini-chefs", een kooksite voor kinderen over gezond eten

De Europese Commissie en Euro-toques International, de Europese vereniging van koks, geeft vandaag het startsein voor "EU Mini-chefs", een website voor kinderen over gezond eten en koken die moet helpen overgewicht bij kinderen te bestrijden. De site maakt reclame voor de Europese Dag voor gezond eten en koken op 8 november 2007. Op die dag zullen koks overal in de EU kinderen in restaurants en scholen laten zien hoe zij gezond kunnen koken en eten. De website bevat ook informatie over een tekenwedstrijd waarbij een affiche voor de campagne moet worden ontworpen. Ook is er een internetforum over gezond eten en koken voor ouders, leraren en kinderen. Op de site staan eenvoudige en gezonde recepten en kookadviezen van enkele van de beste koks in Europa.

Markos Kyprianou, de EU-commissaris voor gezondheid, heeft hierover het volgende te zeggen: "Overgewicht komt steeds vaker voor, vooral bij kinderen. Elk jaar neemt het aantal te zware of veel te zware kinderen in de EU met meer dan 400 000 toe. Ieder van ons moet het zijne doen om deze trend tegen te gaan. Samen met Euro-toques International starten wij vandaag een nieuwe website voor kinderen om hen te leren begrijpen hoe belangrijk gezond eten en koken zijn. We willen gezonde eetgewoonten bij kinderen, leraren en ouders stimuleren."

Tegelijkertijd schrijven de Commissie en Euro-Toques International een tekenwedstrijd voor Europese schoolkinderen uit. Het thema voor deze wedstrijd is: "Gezond eetplezier in Europa." Van de winnende tekening zal een affiche voor de Europese Dag voor gezond eten en koken worden gemaakt die overal in de EU zal worden gebruikt.

De website

Het internetadres van EU Mini-chefs is: http://eu.mini-chefs.eu

Deze website voor kinderen laat zien dat gezond eten leuk kan zijn en niet veel hoeft te kosten. De website maakt reclame voor de Europese Dag voor gezond eten en koken en bevat de regels voor de kindertekenwedstrijd. Ook is er een Europees forum over gezond eten en koken met uitstekende recepten en kookadviezen voor gezonde maaltijden. Er zullen diverse e-mailnieuwsbrieven worden geproduceerd. De website zal binnenkort in 12 talen beschikbaar zijn en ook een interactief kookspel bevatten, waardoor kinderen spelenderwijs kunnen leren.

De tekenwedstrijd

Kinderen van 9 tot 12 jaar kunnen met hun klas aan de tekenwedstrijd meedoen. Hun deelname wordt gecoördineerd door hun leraar. De wedstrijd loopt vanaf vandaag tot en met 30 juni. De uitslag zal in september 2007 worden bekendgemaakt. De landelijke kantoren van Euro-toques International ontvangen de tekeningen en kiezen de nationale winnaar, die wordt uitgenodigd in een restaurant van Euro-toques International.

De Europese winnaar wordt door een jury in Brussel gekozen en in september 2007 bekendgemaakt. De beste tekening wordt gebruikt voor een affiche voor 8 november 2007. Bij de Europese prijs hoort ook dat de winnende klas met leraar naar Brussel wordt uitgenodigd voor de officiële prijsuitreiking in september/oktober 2007. Daarbij zal ook het park Mini-Europe in Brussel worden bezocht.

8 november 2007

Op deze dag zullen koks van Euro-toques International in de meeste EU-landen workshops houden in een plaatselijke school of een klas voor een lunch in hun restaurant en een praatje over gezond koken uitnodigen. Dit zal plaatsvinden in de 17 landen die lid zijn van Euro-toques International, de Europese Gemeenschap der Koks, die de Europese kooktradities en –cultuur in ere wil houden. De volgende landen zijn bij Euro-toques International aangesloten: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, San Marino, Spanje, Zweden en Zwitserland. Verwacht wordt dat zo'n 10 000 scholen en 20 000 kinderen aan het evenement zullen deelnemen.