Europese Commissie presenteert mededeling om lidstaten te helpen bij bescherming en opvang van gevluchte Oekraïners
Nieuwsbericht | 28-03-2022
Het gaat om de Mededeling “De vluchtelingen voor de oorlog in Oekraïne verwelkomen: Europa klaarstomen om aan de behoeften te voldoen“ die de Commissie op 23 maart 2022 presenteerde. Tegelijkertijd bracht de Commissie ook een Factsheet (EN) uit.
Achtergrond Na de militaire invasie van Oekraïne door Rusland biedt de EU directe humanitaire hulp, noodhulp voor civiele bescherming, ondersteuning aan de grens en een duidelijke juridische status, zodat oorlogsvluchtelingen onmiddellijk bescherming kunnen krijgen in de EU.
De mededeling komt voort uit het besluit van begin maart om tijdelijke bescherming in te voeren voor mensen die de oorlog ontvluchten, waardoor zij recht hebben op huisvesting, gezondheidszorg, toegang tot de arbeidsmarkt en onderwijs. De mededeling vult de operationele richtsnoeren van de Commissie om de lidstaten te ondersteunen bij de toepassing van de richtlijn tijdelijke bescherming aan. Ook is het een aanvulling op de operationele richtsnoeren voor het beheer van de buitengrenzen, die de grenswachters van de lidstaten moeten helpen de aankomst van vluchtelingen aan de grenzen met Oekraïne in goede banen te leiden.
Bescherming kinderen, toegang tot onderwijs, zorg, werk en huis De mededeling omvat onder meer ondersteuning voor:
Solidariteitsplatform en ondersteunende oplossingen De Commissie heeft een solidariteitsplatform opgezet dat lidstaten en EU-agentschappen samenbrengt om de steun aan lidstaten in nood te coördineren. Het platform zal helpen de overplaatsing van mensen binnen de EU naar lidstaten die over opvangcapaciteit beschikken, te organiseren en kan ook helpen om routes te ontwikkelen naar niet-EU-landen waar al een belangrijke Oekraïense gemeenschap is, zoals Canada of het Verenigd Koninkrijk. In de privésector organiseren vervoersbedrijven humanitaire treinen en verstrekken ze gratis vervoersbewijzen aan vluchtelingen. De EU helpt ook bij het repatriëren niet-Oekraïense onderdanen die in de oorlog in Oekraïne terecht zijn gekomen.
De Commissie heeft een voorstel gedaan voor maatregelen uit hoofde van het cohesiebeleid ten behoeve van vluchtelingen in Europa (CARE) en er zijn wijzigingen aangebracht in de fondsen voor binnenlandse zaken 2014-2020. Steun op maat via het instrument voor technische ondersteuning (TSI) zal lidstaten helpen de nodige institutionele en operationele capaciteit op te bouwen om mensen op te vangen, hun sociale en economische integratie te vergemakkelijken en optimaal gebruik te maken van de beschikbare EU-middelen om hen te huisvesten. Ook kunnen de lidstaten gebruikmaken van de beschikbare financiering in het kader van React-EU (vooral de tranche voor 2022). Om met name de landen die het dichtst bij de EU-grens met Oekraïne liggen bij te staan, wordt via React-EU voorfinanciering vrijgemaakt om sneller toegang tot financiering te verschaffen. In het overeengekomen financiële kader voor 2021-2027 is ook aanzienlijke financiering beschikbaar uit zowel de fondsen voor binnenlandse zaken als de fondsen van het cohesiebeleid.
Meer informatie: Persbericht Europese Commissie ECER-pagina: EU-Ontwikkelingen Oekraïne-Rusland