Meerderheid Denen tegen meer JBZ-samenwerking

Contentverzamelaar

Meerderheid Denen tegen meer JBZ-samenwerking

De Deense bevolking heeft het voorstel om Denemarken voortaan te laten deelnemen aan een aantal EU-maatregelen op het gebied van politiesamenwerking en burgerlijk recht afgewezen. Dat betekent dat ze binnenkort ook niet langer kunnen deelnemen aan Europol.

Op 3 december heeft de Deense bevolking in een referendum gestemd over meer Europese integratie op het gebied van politiesamenwerking. De Denen konden voor of tegen een keuzesysteem (‘opt-in’) stemmen, waarmee Denemarken zou kunnen kiezen met welke EU-regelgeving zij mee willen doen. Dit keuzesysteem zou in de plaats treden van de automatische ‘opt-out’ die Denemarken sinds 1993 heeft op het gebied van politiële en justitiële samenwerking in de EU. Het referendum zou verder bepalen of Denemarken lid blijft van Europol, het samenwerkingsverband van politiediensten van de Europese lidstaten.

53.1 % van de Denen stemde tegen het ‘opt-in’, terwijl 46,9% ervoor stemden. De opkomst bij het referendum was met 72% opmerkelijk hoog. Minister-president Løkke Rasmussen ziet dit als teken daarvoor dat de Deense bevolking meer invloed wil hebben op de politiek met betrekking tot Europa.

De uitkomst van het referendum heeft tot gevolg dat Denemarken vasthoudt aan de opt-out op het gebied van politiële en justitiële samenwerking. Als gevolg van een systeemhervorming waardoor Europol in de toekomst meer bevoegdheden zal hebben, kan Denemarken met dit opt-out nu ook geen lid meer blijven van Europol.

Minister-president Løkke Rasmussen onderstreept het belang van politiële samenwerking met andere EU-lidstaten voor Denemarken en is op het moment op zoek naar andere mogelijkheden om aan de bestaande samenwerking vast te houden.

Meer informatie over de Deense opt-out:

Denen stemmen over meer Europese JBZ-samenwerking (ECER)

Denmark rejects further EU integration in referendum (Euractiv)

Denmark says No to more EU, casts shadow on UK vote (EUobserver)

Denmark cannot remain full Europol member after referendum (Euractiv)