Ministerraad stemt in met benoeming Pieter de Gooijer tot PVEU

Contentverzamelaar

Ministerraad stemt in met benoeming Pieter de Gooijer tot PVEU

Op 14 januari 2011 stemde de ministerraad in met de benoeming van drs. Pieter de Gooijer tot Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Hij volgt drs. Tom de Bruijn op, die sinds 1 januari 2003 deze positie bekleedt.

De Permanente Vertegenwoordiger neemt namens Nederland deel aan het Comité van Permanente Vertegenwoordigers, ook wel het COREPER genoemd. Dit orgaan bereidt de vergaderingen van de Raad van de EU voor en is het belangrijkste ambtelijke voorportaal van de Raad. Daarnaast heeft de Permanent Vertegenwoordiger de leiding over de PV van Nederland bij de EU, een van de grootste diplomatieke posten van Nederland in de wereld.

De Gooijer (55) bekleedde eerder diverse functies in binnen- en buitenland bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en was onder andere werkzaam in Ankara en Washington. Vanaf 1998 was hij achtereenvolgens Directeur Politieke Zaken, Directeur Integratie Europa en Plaatsvervangend Directeur-Generaal Politieke Zaken. Sinds 2006 is hij Directeur-Generaal Politieke Zaken.
De opvolging zal later dit jaar plaatsvinden.

(foto; Ministerie van Buitenlandse Zaken)