Nabeschouwing van de Conferentie over de Toekomst van Europa

Contentverzamelaar

Nabeschouwing van de Conferentie over de Toekomst van Europa

17 jun

Nabeschouwing van de Conferentie over de Toekomst van Europa

Activiteitendata
Haagse Hogeschool
Tijdens de nabeschouwing van de Conferentie over de Toekomst van Europa zal een panel van betrokkenen samen en met studenten van de Haagse Hogeschool en andere geïnteresseerden in gesprek gaan over het democratische proces achter de Conferentie, de resultaten en de verwachte gevolgen voor Nederland.

‘Europese samenwerking’ staat in Nederland garant voor een breed scala aan meningen. Nemen Europese bestuurders en politici de stem van burgers wel serieus? Moeten de EU instellingen zich met volksgezondheid en defensie bezig houden? Of moeten we juist naar een daadkrachtige Europees beleid op het gebied van klimaat en defensie?

Op initiatief van de Franse President Macron organiseerden de EU instellingen het afgelopen jaar de ‘Conferentie over de Toekomst van Europa’. Burgers, maatschappelijke organisaties, scholieren en politieke vertegenwoordigers werden in focusgroepen en via kijkopeuropa.nl uitgedaagd hun visie te delen over de rol van de EU in onze toekomst. Onderwerpen als migratie, klimaat en rechtsstaat kwamen in de gesprekken veelvuldig aan bod.

Op 9 mei, de Dag van Europa, kwam de eerste Conferentie over de Toekomst van Europa officieel ten einde met de publicatie van het eindrapport, bestaande uit 49 voorstellen. Hoogtijd dus om samen terug te kijken naar het verloop en de verwachte impact van de Conferentie op Nederland.

Tijdens deze nabeschouwing zal een panel van betrokkenen samen en met studenten van de Haagse Hogeschool en andere geïnteresseerden in gesprek gaan over het democratisch proces achter de Conferentie, de resultaten en de verwachte gevolgen voor Nederland. De hamvraag: kunnen we dankzij deze conferentie spreken over een democratisch en daadkrachtig Europa?

Het gesprek wordt gemodereerd door Mendeltje van Keulen, lector (praktijkprofessor) Changing Role of Europe aan de Haagse Hogeschool.

In het panel nemen plaats:

  • Europarlementariër Esther de Lange – (CDA/ EVP)
  • Emma Berndt – Student European Studies, schrijft haar scriptie over de Conferentie en actieve samen.eu vrijwilliger
  • Mathijs Schiffers – EU-correspondent Het Financieele Dagblad
  • Ivo Belet – Europese Commissie
  • Lise Gregoire – Directeur Integratie Europa, ministerie van Buitenlandse Zaken

Aanmelden kan via deze link.