Selectie voor nieuwe baan bij EU binnenkort van start

Contentverzamelaar

Selectie voor nieuwe baan bij EU binnenkort van start

Werken bij de Europese Unie: voor veel mensen een aantrekkelijke mogelijkheid. Deze week start het grote ‘concours’ voor beleidsmedewerkers. WerkenbijdeEU.nl is een campagne gestart om Nederlandse ambtenaren hiervoor te enthousiasmeren. Er is een voorlichtingsbijeenkomst op 23 maart in Rotterdam. Tijdens die bijeenkomst vertellen EU-ambtenaren wat je kunt verwachten van een baan bij de EU en hoe je het concours het best kunt aanpakken.

Kwalificatie
Om mee te doen aan het concours voor beleidsmedewerkers moet je een opleiding op academisch of HBO-niveau hebben. Het is ook handig om een paar jaar werkervaring te hebben, maar dat is niet verplicht. Voor mensen die net van de universiteit komen of bijna zijn afgestudeerd is het traineeschap ook een optie. Mensen die aan het concours meedoen zijn over het algemeen vrij jong, gemiddeld rond de 30 jaar. Voor als je wat ouder bent en al enige tijd rijksambtenaar zijn er andere mogelijkheden. Dan kun je je voor een periode bij een instelling van de EU laten detacheren, of je kan deelnemen aan concoursen waarbij meer werkervaring wordt gevraagd.
Pittige test
Tijdens het concours doen kandidaten een aantal tests. De eerste ronde bestaat uit een Computer Based Test, die je gewoon thuis achter je bureau doet. Daarbij gaat het om je numerieke en verbale redeneervermogen en om je abstractieniveau. Ook wordt je situationeel beoordelingsvermogen bekeken. Van de circa 50.000 Europeanen die de eerste ronde doen, gaan er 1000 door naar de volgende: het assessment. Op die dag leg je een proef af op het vakgebied waarin je wilt gaan werken. Bijvoorbeeld rechten, algemeen bestuur of buitenlandse betrekkingen. Ook doe je mee aan een groepsopdracht, geef je een presentatie en voer je een sollicitatiegesprek.  Alle Nederlanders kunnen tevoren via WerkenbijdeEU.nl een tweedaagse training volgen.
Verschillende plaatsen
Waar komen de mensen die op de lijst staan zoal terecht? Op heel verschillende plaatsen. Bijvoorbeeld bij de Europese Commissie, het Europees Parlement of de Raad van de Europese Unie. Maar ook bij de Europese Rekenkamer of het Europese Hof van Justitie.
Meer informatie: www.werkenbijdeEU.nl