Staat van de Europese Unie 2020
Nieuwsbericht | 25-06-2020
Het Nederlandse kabinet verwelkomt de rol van de Green Deal in het herstelplan van de Commissie. Het is cruciaal dat er een stabiel maatschappelijk draagvlak bestaat voor de plannen uit de Green Deal. Om dit draagvlak te realiseren moet de transitie sociaal te rechtvaardigen zijn. Het Nederlandse kabinet zet zich in voor het volgende:
De Europese Commissie heeft digitalisering bestempeld als topprioriteit. Het kabinet steunt deze benadering. Digitalisering is namelijk nodig om een mondiaal concurrerende en toonaangevende economie te blijven. Het kabinet zet zich in voor het volgende:
Het Nederlandse kabinet hecht sterk aan Europese samenwerking om de Covid-19 uitbraak in te dammen en de menselijke en economische gevolgen zo goed mogelijk op te vangen. Het kabinet zet zich in voor het volgende:
Het kabinet ziet verschillende mogelijkheden om de effectiviteit van het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid te versterken. Het kabinet zet zich in voor het volgende:
In dit onderdeel gaat het Nederlandse kabinet in op de beleidsprioriteiten op het gebied van de veiligheid, migratie, gezondheid en onderwijs. Het Nederlandse kabinet zet zich in voor het volgende:
De EU moet kritisch blijven kijken naar haar eigen functioneren en, binnen de kaders van de Verdragen, bepalen waar het beter kan en beter moet. Het kabinet zet zich in voor het volgende:
Tenslotte gaat het Nederlandse kabinet nog in op de Brexit. Het kabinet hecht belang aan een zo breed en ambitieus mogelijk partnerschap met het VK. Daarnaast is het kabinet zich ervan bewust dat het krachtenveld binnen de EU is veranderd sinds het vertrek van het VK uit de EU. Het Nederlandse kabinet zal nieuwe coalities moeten smeden. Tevens dwingt de Brexit de EU te reflecteren over de vraag hoe de EU burgers beter kan betrekken bij het Europese project.