Website Spaans voorzitterschap live

Contentverzamelaar

Website Spaans voorzitterschap live

Op 11 december heeft de Spaanse regering haar website voor het Spaanse voorzitterschap in de eerste helft van 2010 gelanceerd. De komende zes maanden zal Spanje voor de vierde keer in de geschiedenis voorzitter zijn van de EU. Het aantreden van Spanje is ook het begin van een nieuw teamvoorzitterschap voor 18 maanden, samen met Belgi├ź en Hongarije. Spanje werkt samen met deze landen om de continu├»teit van het beleid te waarborgen.

Het voorzitterschap van de Europese Unie is verantwoordelijk voor de agenda van de Raad en heeft hierdoor veel macht. Er is echter ook wat veranderd naar aanleiding van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. De Europese Raad en de Raad Externe betrekkingen zullen worden voorgezeten door respectievelijk de voorzitter van de Europese Raad (Herman van Rompuy) en de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid (Catherine Ashton).

De Spanjaarden hebben ook bekendgemaakt wat hun politieke prioriteiten liggen voor het komende half jaar:

  • de implementatie van het Verdrag van Lissabon, in het bijzonder de oprichting van de EDEO (Europese Dienst voor Extern Optreden).
  • Herstel van de Europese economie.
  • Versterken van de rol van de EU in de wereld, in het bijzonder het versterken van de relaties met Latijns-Amerika.
  • bevorderen van het Europees burgerschap, bijvoorbeeld de toetreding van de EU tot het EVRM, het Stockholmprogramma op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken en nieuwe initiatieven om de gelijkwaardigheid van man en vrouw te verzekeren.

    Er is ook kritiek op de kersverse website. Nadat uitgaand voorzitter Zweden heel modern voor een .eu- adres had gekozen maken de Spanjaarden weer gebruik van hun nationale domeinnaam .es.