Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

EU-Hof verduidelijkt de omvang van de bevoegdheid van de rechterlijke instanties van de EU op het terrein van het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid (GBVB)

Het Hof van Justitie van de Europese Unie is, in het geval dat het betrokken handelen en nalaten niet rechtstreeks in verband staat met politieke of strategische keuzes in het kader van het GBVB, bevoegd om te beoordelen of dit handelen of nalaten rechtmatig is en tevens om dit uit te leggen. Onder politieke of strategische keuzes vallen in het bijzonder de vaststelling van de strategische belangen van de EU en de bepaling van zowel het door de EU uit te voeren optreden en de door de EU in te nemen standpunten als de algemene richtsnoeren van het GBVB. Deze beperkte rechtsmacht is in overeenstemming te brengen met zowel artikel 47 van het EU-Handvest als de artikelen 6 en 13 van het EVRM. Dat is het oordeel van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een beschikking van het EU-Gerecht.

Nieuwsbericht | 04-10-2024

Inbreukenpakket september 2024: Nederland ontvangt twee aanmaningen van de Europese Commissie

De Europese Commissie verzoekt Nederland om de bepalingen van de herziene richtlijn hernieuwbare energie (RED III) met betrekking tot de vereenvoudiging en versnelling van vergunningsprocedures volledig om te zetten in nationale wetgeving. Nederland wordt ook verzocht om de EU-richtlijn duurzaamheidsrapportage door ondernemingen (CSRD) volledig om te zetten.

Nieuwsbericht | 02-10-2024

Meer dan honderd bedrijven ondertekenen het EU-pact inzake artificiële intelligentie (AI)

Tot de ondertekenaars behoren multinationale ondernemingen en Europese kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) uit diverse sectoren, waaronder IT, telecommunicatie, gezondheidszorg, het bankwezen, de automobielsector en de luchtvaart. Het pact ondersteunt de vrijwillige toezeggingen van de industrie om de beginselen van de Europese AI-verordening toe te passen voordat deze van toepassing wordt.

Nieuwsbericht | 02-10-2024

Europese Rekenkamer publiceert speciaal verslag over de nationale strategische plannen in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)

De Europese Rekenkamer (ERK) concludeert dat de strategische GLB-plannen voor de periode 2023-2027 groener zijn dan in de vorige GLB-periode, maar niet in overeenstemming zijn met de milieu- en klimaatambities van de EU.

Nieuwsbericht | 02-10-2024

Speciaal verslag van de Europese Rekenkamer over het migratiefonds voor Afrika

Volgens de Europese Rekenkamer (ERK) richt de EU zich met het EU-noodtrustfonds voor Afrika (EUTF) onvoldoende op prioriteiten. Het fonds financiert een te breed scala aan acties op meerdere gebieden: ontwikkeling, humanitaire hulp en veiligheid. Ook is de rapportage van de resultaten onnauwkeurig en worden de risico’s voor de mensenrechten niet behoorlijk aangepakt.

Nieuwsbericht | 01-10-2024

Europese Commissie publiceert verslag over de uitvoering van de EU-strategie voor gelijkheid van lhbtiq-personen

In het verslag beoordeelt de Commissie hoe de strategie in de praktijk is gebracht. Het verslag beschrijft hoe de situatie van lhbtiq’ers zich heeft ontwikkeld, welke vooruitgang is geboekt en aan welke gebieden meer aandacht moet worden besteed om ervoor te zorgen dat de strategie tegen 2025 volledig is uitgevoerd. Het verslag geeft ook een overzicht van de ontwikkelingen op nationaal niveau (met inbegrip van eventuele nationale actieplannen).

Nieuwsbericht | 01-10-2024

Verslag van de Commissie over de uitvoering van het EU-actieplan tegen racisme

De Commissie benadrukt in het verslag dat er vooruitgang wordt geboekt door het integreren van racismebestrijding in verschillende beleidsmaatregelen en door het opzetten van specifieke structuren en mechanismen om racisme aan te pakken.

Nieuwsbericht | 01-10-2024

Europese Commissie publiceert verslag over de handelsbeschermingsactiviteiten van de EU in 2023

Het verslag heeft voornamelijk betrekking op de antidumping-, antisubsidie- en vrijwaringsactiviteiten van de EU en de handelsbeschermingsactiviteiten van niet-EU-lidstaten met betrekking tot goederen die uit de EU worden ingevoerd. Eind 2023 waren 182 handelsbeschermingsmaatregelen van kracht.

Nieuwsbericht | 01-10-2024

Visumvrij naar het Schengengebied reizen voor alle burgers van de Westelijke Balkan

De Raad en het Europees Parlement hebben een verordening aangenomen waardoor er voor de gehele Westelijke Balkan dezelfde visumregeling geldt. Ook voor houders van een Servisch paspoort dat door het Servisch coördinatiedirectoraat is afgegeven is de visumplicht afgeschaft.

Nieuwsbericht | 30-09-2024

EU-verordening over de digitale etikettering van bemestingsproducten gepubliceerd

Op 30 september 2024 is in het EU-Publicatieblad een verordening over de digitale etikettering van bemestingsproducten verschenen. De verordening bevordert het gebruik van digitale etiketten op EU-bemestingsproducten, maar fysieke etiketten blijven waar nodig ook bestaan. Daarnaast zullen de etiketten beter leesbaar zijn en worden de etiketteringsverplichtingen voor leveranciers vereenvoudigd.

Nieuwsbericht | 30-09-2024