Op maandag 16 juni 2025 van 11:00 tot 12:30 uur organiseert ECER een themalezing in Den Haag over het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK) van de EU en de komende onderhandelingen daarover. Belangstellenden kunnen zich per heden aanmelden voor deelname.
Nieuwsbericht | 12-06-2025
Onder het EU-Kaderbesluit wederzijdse erkenning strafvonnissen valt de schuldigverklaring en de bepaling van een evenredige sanctie onder de bevoegdheid van de beslissingsstaat en valt de tenuitvoerlegging van de sanctie onder de bevoegdheid van de tenuitvoerleggingsstaat. Een beslissing tot opschorting van een vrijheidsstraf maakt geen deel uit van de tenuitvoerlegging van een vonnis. De tenuitvoerleggingsstaat mag daarom de tenuitvoerlegging van een door de beslissingsstaat uitgesproken vrijheidsstraf niet opschorten. Dat is het advies van advocaat-generaal Ćapeta aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van een Spaanse rechter.
De verlening van een verblijfstitel op een grond die geen verband houdt met de situatie in het land van herkomst van de verzoeker, houdt geen verband met de logica van internationale bescherming. De nationale regeling die in een dergelijke grond voorziet kan daarom niet worden aangemerkt als een ‘gunstigere norm’ in de zin van de EU-Asielkwalificatierichtlijn. Dit heeft tot gevolg dat een EU-lidstaat op basis van een dergelijke grond geen internationale bescherming in de zin van die richtlijn kan verlenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van een Tsjechische rechter.
Nieuwsbericht | 11-06-2025
De noodzaak om een buitensporig overheidstekort weg te werken vormt een doelstelling van algemeen belang die nationale maatregelen kan rechtvaardigen die voorzien in de langdurige opschorting en vervolgens intrekking van een vergoeding aan bepaalde rechters bij pensionering. Dergelijke maatregelen zijn niet in strijd met het EU-beginsel van rechterlijke onafhankelijkheid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van een Roemeense rechter.
Om de huisvestingscrisis aan te pakken wil de Europese Commissie een Europees plan voor betaalbare huisvesting voorstellen met de klemtoon op betaalbaarheid van huisvesting en zal zij de staatssteunregels voor diensten van algemeen economisch belang (DAEB) herzien. Dankzij geactualiseerde DAEB-regels moeten lidstaten sneller en eenvoudiger steun kunnen verlenen voor betaalbare en energie-efficiënte woningen. Ook wil de Commissie, na een evaluatie, een aantal technische aanpassingen aan de DAEB-regels aanbrengen.
Nieuwsbericht | 06-06-2025
Met een mededeling, een voorstel voor een uitvoeringsbesluit en een aanbeveling van de Raad zet de Commissie een gemeenschappelijke Europese koers uit voor de toekomst van Oekraïense vluchtelingen in de EU. De tijdelijke bescherming van Oekraïense vluchtelingen wordt met een jaar verlengd en met het voorstel voor de aanbeveling van de Raad wil de Commissie lidstaten voorbereiden op een gecoördineerde overgang van tijdelijke bescherming.
Nederland heeft EU-richtlijn 2019/1024 inzake open data en hergebruik overheidsinformatie te laat omgezet in nationaal recht. De uiterste datum voor de implementatie was 17 juli 2021, terwijl de nieuwe Wet hergebruik van overheidsinformatie in juni 2024 in werking is getreden. Het EU-Hof veroordeelt Nederland daarom op grond van artikel 260, lid 3, EU-Werkingsverdrag tot betaling aan de Europese Commissie van een forfaitaire som van 10 miljoen euro. De Commissie had betaling van ruim 14,8 miljoen euro geëist. Omdat Nederland inmiddels heeft voldaan aan zijn omzettingsverplichting, deed de Commissie afstand van haar vordering tot oplegging van een dwangsom. Dat is de uitspraak van het EU-Hof inzake een beroep wegens niet-nakoming van de Europese Commissie tegen Nederland.
Het gedrag van een derdelander waarbij deze illegaal het grondgebied van de EU binnen reist met twee minderjarigen, van wie deze de ouder is of daarover het daadwerkelijke gezag uitoefent, valt niet onder het algemene strafbare feit uit het Unierecht van hulpverlening bij illegale binnenkomst van de EU. Dit gedrag vloeit namelijk voort uit de uitoefening van de verantwoordelijkheden die horen bij de familieband met en uit het daadwerkelijke gezag over de minderjarige kinderen. Een andere lezing zou een ernstige inbreuk vormen op het recht op gezinsleven en de belangen van het kind, zoals gewaarborgd in de artikelen 7 en 24 van het EU-Handvest. Dit zou de wezenlijke inhoud van deze rechten in gevaar brengen. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
Het voorjaarspakket analyseert de belangrijkste economische en sociale uitdagingen in de hele EU en biedt de lidstaten beleidsrichtsnoeren om het concurrentievermogen, de welvaart en de veerkracht te versterken. Daartoe bevat het landspecifieke aanbevelingen (LSA's) en bevordert het hervormingen en investeringen die zijn afgestemd op de EU-prioriteiten.
Het beginsel van gelijke behandeling en de transparantieplicht als bedoeld in artikel 10 van aanbestedingsrichtlijn 2004/17/EG voor speciale sectoren (huidige richtlijn 2014/25) staan eraan in de weg dat op een overeenkomst voor werken bepalingen van nationaal recht die de garantie regelen bij verkoopovereenkomsten en waarvan de inhoud noch in de aanbestedingsdocumenten noch in die overeenkomst voor werken uitdrukkelijk is gepreciseerd, naar analogie worden toegepast, op grond van een uitleg in de rechtspraak, wanneer de toepasselijkheid van dergelijke bepalingen voor een behoorlijk geïnformeerde en normaal oplettende inschrijver onvoldoende duidelijk en voorzienbaar is. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Poolse rechter.
Toont 1 - 10 van 4.732 resultaten.