Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

Commissie stelt hervormings- en groeifaciliteit voor Moldavië voor

De Europese Commissie heeft een verordening voorgesteld om een hervormings- en groeifaciliteit voor Moldavië op te richten. De voorgestelde faciliteit zal Moldavië ondersteunen bij de convergentie met de EU in het kader van het uitbreidingsbeleid. De faciliteit vormt één van de pijlers onder het eveneens door de Commissie gepresenteerde Groeiplan voor Moldavië.

Nieuwsbericht | 16-10-2024

Eerste voortgangsverslag over de EU-strategie ter bestrijding van antisemitisme en ter bevordering van het Joodse leven

Het voortgangsverslag van de Commissie geeft een overzicht van de resultaten die zijn geboekt bij het opbouwen van duurzame EU- en nationale structuren om antisemitisme te voorkomen en te bestrijden en een toekomst voor het joodse leven in Europa te waarborgen. In overeenstemming met de EU-strategie hebben de meeste EU-lidstaten nationale strategieën ter bestrijding van antisemitisme aangenomen. Daarnaast hebben verschillende lidstaten speciale gezanten of coördinatoren aangesteld.

Nieuwsbericht | 16-10-2024

Verslag van de Commissie over de uitvoering en handhaving van het EU-handelsbeleid

In 2023 vertegenwoordigde de handel van de EU in het kader van haar omvangrijke netwerk van 42 overeenkomsten met 74 partners een waarde van meer dan 2,3 biljoen euro. Uit het verslag volgt dat de uitvoer van de EU naar preferentiële handelspartners sneller groeit dan de totale uitvoer. Daarnaast heeft de Europese Commissie in de afgelopen vijf jaar 140 belemmeringen voor de EU-uitvoer in meer dan 40 landen weggenomen.

Nieuwsbericht | 16-10-2024

Commissie presenteert een voorstel om de invoering van de Ontbossingsverordening met twaalf maanden uit te stellen

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend om de invoering van de in de Ontbossingsverordening opgenomen verplichtingen voor marktdeelnemers, handelaren en bevoegde autoriteiten met twaalf maanden uit te stellen. Door het uitstel kunnen lidstaten, exporterende partnerlanden, marktdeelnemers en handelaren zich beter voorbereiden, en kunnen handelaren de nodige zorgvuldigheidssystemen voor alle desbetreffende grondstoffen en producten invoeren.

Nieuwsbericht | 16-10-2024

Europese Commissie presenteert het derde jaarverslag over de tenuitvoerlegging van de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF)

In het derde jaarverslag van de Commissie is te lezen hoe de Commissie de lidstaten door middel van meer gestroomlijnde procedures helpt hun herstel- en veerkrachtplannen volledig en op tijd uit te voeren, en hoe zij zowel de transparantie als de mechanismen om de financiële belangen van de EU te beschermen verder heeft verbeterd.

Nieuwsbericht | 14-10-2024

Europese Commissie presenteert jaarverslag over de toepassing van het EU-Handvest van de grondrechten in 2024

In overeenstemming met de EU-strategie om de toepassing van het Handvest in de EU te versterken heeft de Europese Commissie voor de vierde keer een jaarverslag gepresenteerd dat is toegespitst op een specifiek thema. Het jaarverslag van 2024 is gewijd aan de financiering ter bevordering, bescherming en handhaving van de grondrechten.

Nieuwsbericht | 14-10-2024

Europese Commissie presenteert twee voorstellen om paspoorten en identiteitskaarten te digitaliseren

De Europese Commissie stelt een gemeenschappelijk kader voor het gebruik van digitale reiscredentials en een nieuwe digitale reisapplicatie van de EU voor, waarmee reizigers hun digitale reiscredentials kunnen aanmaken en opslaan. De nieuwe regels zullen reizen naar en binnen het Schengengebied gemakkelijker en veiliger maken.

Nieuwsbericht | 14-10-2024

EU-Hof: forfaitaire dagvergoedingen ter compensatie van bepaalde onkosten die werknemers wegens hun beroepsmatige verplaatsingen maken zijn een element van hun beloning

De dagvergoedingen vormen een door de werkgever aan de betrokken werknemers uit hoofde van hun dienstbetrekking toegekend voordeel en vallen daarmee onder het begrip ‘beloning’ zoals omschreven in de EU-richtlijn gelijke behandeling van mannen en vrouwen in arbeid en beroep. Dergelijke dagvergoedingen vallen niet onder het begrip ‘arbeidsvoorwaarden’. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Spaanse rechter.

Nieuwsbericht | 11-10-2024

A-G Collins brengt een conclusie uit over de rechtsmiddelen die beschikbaar moeten zijn tegen procedurele handelingen van het Europees Openbaar Ministerie (EOM)

De EOM-Verordening verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan verdachten in een onderzoek van het Europees Openbaar Ministerie, geen rechtsmiddel hebben tegen een besluit tot oproeping van getuigen voor verhoor, wanneer dat besluit beoogt rechtsgevolgen teweeg te brengen jegens die verdachten. Het is aan de nationale rechter om dit te beoordelen door na te gaan of een dergelijk besluit een handeling is die beoogt rechtsgevolgen teweeg te brengen die bindend zijn voor de verdachten en die de belangen van die verdachten kunnen aantasten door een aanmerkelijke wijziging in hun rechtspositie teweeg te brengen. Dat is het advies van advocaat-generaal Collins aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van een Spaanse rechter.

Nieuwsbericht | 11-10-2024

EU-Hof: onrechtmatigheid bewaringsmaatregel op grond van de Dublin III-verordening doet geen afbreuk aan rechtmatigheid latere bewaringsmaatregel op grond van de EU-Terugkeerrichtlijn

De onrechtmatigheid van een eerdere bewaringsmaatregel op grond van de Dublin III-verordening, doet in beginsel geen afbreuk aan de rechtmatigheid van een latere aansluitende bewaringsmaatregel op grond van de EU-Terugkeerrichtlijn. De bevoegde rechter hoeft de betrokken persoon niet onmiddellijk in vrijheid te stellen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Nederlandse rechter.

Nieuwsbericht | 10-10-2024