Één enkele databank voor alle geografische aanduidingen voor voedsel en drank

Contentverzamelaar

Één enkele databank voor alle geografische aanduidingen voor voedsel en drank

De onlinedatabank "eAmbrosia" van de Europese Commissie centraliseert nu alle door geografische aanduidingen en door het label "gegarandeerde traditionele specialiteiten" beschermde benamingen voor etenswaren, wijnen en gedistilleerde dranken. De centralisatie van de gegevens in één enkel toegangspunt zal het zoeken vereenvoudigen en zorgen voor transparantie op het gebied van de geregistreerde voorwaarden en de lopende aanvragen.

De oprichting van " eAmbrosia" gebeurde in drie fasen. In april 2019 werden alle wijnaanduidingen eerst overgedragen, gevolgd door de benamingen voor gedistilleerde dranken in juli 2019 en ten slotte de levensmiddelen.

Beschermde Ooorsprongsbenamingen (BOB) en Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA) beschermen wettelijk meer dan 3.300 productnamen die hun kenmerken of reputatie te danken hebben aan hun productieregio dankzij de natuurlijke omgeving en de vaardigheden van de plaatselijke producenten. De GA's bevorderen de unieke kenmerken van deze specialiteiten en de traditionele knowhow van hun producenten. Elke geografische aanduiding bevat nauwkeurige specificaties over de wijze waarop het product wordt geproduceerd en dient tegelijkertijd als garantie voor de kwaliteit van het product. Onder deze beschermde producten zijn namen als Champagne, Feta, Prosciutto di Parma, Ouzo en Rioja beschikbaar op eAmbrosia.

Meer informatie is online beschikbaar.