Vrijhandelsovereenkomst EU-Singapore treedt in werking

Contentverzamelaar

Vrijhandelsovereenkomst EU-Singapore treedt in werking

Met het laatste groene licht van de Raad is de weg vrij voor de inwerkingtreding van de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Singapore. Als gevolg van de overeenkomst worden tussen de twee handelspartners voor tal van sectoren verschillende handelsbarrières weggenomen.

Als gevolg van het besluit door de Raad op 8 november 2019 zal de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese unie en Singapore op 21 november 2019 in werking treden. De Europese Unie en Singapore hadden hun goedkeuring voor de overeenkomst al gegeven op 19 oktober 2018. Met de door de EU en Singapore overeengekomen vrijhandelsovereenkomst zal het makkelijker worden voor Europese ondernemingen om handel te drijven met Singapore.

Naar schatting zullen ongeveer 50.000 Europese ondernemingen van de overeenkomst profiteren. De voorzitter van de Raad, de Finse minister van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel benadrukt het belang van de overeenkomst die  een positieve bijdrage zal leveren aan het Europees ondernemerschap in Singapore en de band met de grootste partner van de Europese Unie in Zuidoost Azië versterken.

De vrijhandelsovereenkomst maakt een einde t veel douanetarieven tussen de Europese Unie en Singapore. Zo zal Singapore alle importtarieven op verschillende Europese producten opheffen, en alle op dit moment tariefvrije producten onveranderd laten. De Europese Unie zal op zijn beurt de douanetarieven voor 80% van alle Singaporese producten afschaffen, en op den duur alle producten uit Singapore tariefvrij maken.

Verder zullen ook de technische en niet-tarifaire handelsbelemmeringen worden weggenomen in sectoren zoals: elektronica, motorvoertuigen, voertuigonderdelen, de farmaceutische sector, hernieuwbare energie en ruwe en verwerkte producten van dierlijke of plantaardige afkomst. 

Andere belangrijke aspecten van de overeenkomst zijn:

  • Verbeterde douane samenwerking;
  • Erkenning van regels omtrent geografische herkomst en de bescherming van intellectuele eigendomsrechten;
  • Het openen van de diensten- en investeringsmarkt op het gebied van telecommunicatie, milieudiensten, ingenieurswerk en sociale ontwikkeling;

meer informatie:

Tekst van de overeenkomst

Besluit van de Raad