Commissie presenteert een voorstel om de invoering van de Ontbossingsverordening met twaalf maanden uit te stellen

Contentverzamelaar

Commissie presenteert een voorstel om de invoering van de Ontbossingsverordening met twaalf maanden uit te stellen

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend om de invoering van de in de Ontbossingsverordening opgenomen verplichtingen voor marktdeelnemers, handelaren en bevoegde autoriteiten met twaalf maanden uit te stellen. Door het uitstel kunnen lidstaten, exporterende partnerlanden, marktdeelnemers en handelaren zich beter voorbereiden, en kunnen handelaren de nodige zorgvuldigheidssystemen voor alle desbetreffende grondstoffen en producten invoeren.

Achtergrond

Verordening (EU) 2023/1115 (hierna: de Ontbossingsverordening) bevat voorschriften betreffende het in de EU in de handel brengen en het op de markt van de EU aanbieden, alsmede de uitvoer uit de EU van producten, zoals opgenomen in bijlage I bij de Ontbossingsverordening , die relevante grondstoffen, zijnde runderen, cacao, koffie, oliepalm, rubber, soja en hout, bevatten of daarmee zijn gevoederd of vervaardigd. De Ontbossingsverordening heeft met name tot doel ervoor te zorgen dat die grondstoffen en producten alleen in de EU in de handel worden gebracht, op de markt van de EU worden aangeboden of worden uitgevoerd als zij ontbossingsvrij zijn, zijn geproduceerd overeenkomstig de relevante wetgeving van het land van productie en vergezeld gaan van een zorgvuldigheidsverklaring. De meeste bepalingen van die verordening moeten met ingang van 30 december 2024 worden toegepast ( artikel 38, lid 2 ).

Om ervoor te zorgen dat de doelstellingen van de Ontbossingsverordening worden bereikt, moeten marktdeelnemers en handelaren die de desbetreffende producten op de markt aanbieden of uitvoeren de nodige zorgvuldigheid betrachten om aan te tonen dat die producten aan de vereisten van die verordening voldoen. Marktdeelnemers zijn verantwoordelijk voor een grondig onderzoek en een grondige analyse van hun eigen bedrijfsactiviteiten, waarvoor in de eerste plaats bij elke specifieke leverancier gegevens moeten worden verzameld die relevant zijn voor de Ontbossingsverordening, alsmede passende documentatie ter staving daarvan.

Op 2 oktober 2024 heeft de Europese Commissie een voorstel gepresenteerd om de invoering van de Ontbossingsverordening met twaalf maanden uit te stellen. Daarnaast publiceerde de Commissie op diezelfde datum richtsnoeren om een geharmoniseerde uitvoering van de Ontbossingsverordening te faciliteren, en een strategisch kader voor internationale samenwerking om de mondiale belanghebbenden, de lidstaten en derde landen te ondersteunen bij hun voorbereidingen voor de uitvoering van de Ontbossingsverordening.      

Voorstel van de Commissie

Het voorstel van de Commissie heeft betrekking op de toepassingsdatum van de Ontbossingsverordening en de data in andere onderling samenhangende bepalingen, met name de bevoegdheid van de Commissie om landen of delen daarvan met een laag of hoog risico in te delen, de intrekking van de Houtverordening , de overgangsbepalingen en de bepalingen inzake de uitgestelde toepassing van de Ontbossingsverordening op micro-ondernemingen en kleine ondernemingen.

Dit betekent dat de in artikel 38, lid 2, van de Ontbossingsverordening genoemde voorschriften die voorzien in materiële verplichtingen, van toepassing zullen zijn met ingang van 30 december 2025 in plaats van met ingang van 30 december 2024. Andere gerelateerde data zullen dienovereenkomstig worden aangepast om de toepassing van de respectieve voorschriften met twaalf maanden uit te stellen. Om marktdeelnemers en handelaren echter ruim voordat hun zorgvuldigheidsverplichtingen van toepassing worden, informatie te verstrekken over de toekenning van risico’s aan relevante productielanden, wordt de datum waarop de Commissie landen of delen daarvan met een laag of hoog risico moet indelen, slechts met zes maanden uitgesteld.

De reden voor dit voorstel is de extra tijd die derde landen, lidstaten, marktdeelnemers en handelaren nodig hebben om beter voorbereid te zijn en te zorgen voor een vlotte start.

Richtsnoeren

De gepubliceerde richtsnoeren moeten bijdragen aan de geharmoniseerde uitvoering van de Ontbossingsverordening. De richtsnoeren bevatten 11 hoofdstukken, en dekt onderwerpen als:

  • details over de functies van het informatiesysteem;
  • wettelijke vereisten;
  • de tijdlijn;
  • landbouwgebruik en verduidelijkingen over welke producten onder de Ontbossingsverordening vallen;
  • definities, zoals: ‘een marktdeelnemer’ of ‘plaatsing op de markt’ worden behandeld; 
  • aanvullende richtsnoeren op het gebied van traceerbaarheidsverplichtingen.

Strategisch kader voor internationale samenwerking

Om de tenuitvoerlegging van de Ontbossingsverordening te vergemakkelijken en de doelstellingen ervan te verwezenlijken, wordt in artikel 30 van die verordening gepleit voor sterke internationale samenwerking en betrokkenheid. Om uitvoering te geven aan artikel 30 heeft de Commissie een mededeling met een strategisch kader voor internationale samenwerking gepresenteerd.

Meer informatie: