Definitieve vaststelling van herziene EU-regels voor visserijcontrole
Nieuwsbericht | 20-12-2023
Achtergrond
De doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) moeten waarborgen dat de visserij- en aquacultuuractiviteiten op de lange termijn ecologisch duurzaam zijn. Het succes daarvan is voor een groot deel afhankelijk van de tenuitvoerlegging van een doeltreffend controle- en handhavingssysteem. De maatregelen tot vaststelling van een systeem voor visserijcontroles van de EU om de naleving van de regels van het GVB te waarborgen zijn vastgesteld bij vier verschillende rechtshandelingen:
Met uitzondering van de SMEF-verordening en de ECFA-verordening, die in 2017 respectievelijk 2019 werden herzien, is het huidige systeem voor visserijcontroles van de EU voorafgaand aan het hervormde gemeenschappelijke visserijbeleid (2013) opgezet. Volgens de Europese Commissie is het huidige systeem daar niet volledig mee in overeenstemming. Om die reden presenteerde de Europese Commissie op 30 mei 2018 een voorstel voor een verordening om de regels voor visserijcontrole te herzien. Na onderhandelingen tussen de Raad en het Europees is de verordening aangenomen en op 20 december 2023 in het EU-Publicatieblad verschenen.
De nieuwe verordening wijzigt onder meer de visserijcontroleverordening uit 2009, de IIO-verordening uit 2008 en de herziene ECFA-verordening uit 2019.
De nieuwe verordening
Belangrijkste wijzigingen
Hoe zal het nieuwe systeem overbevissing helpen voorkomen?
De verordening voorziet in nieuwe regels over de tolerantie- of foutmarge bij de raming van de vangsten. Dit moet voorkomen dat er onjuiste aantallen worden doorgegeven. De tolerantiemarge is het verschil tussen de ingeschatte vangsten en de werkelijke aantallen die worden gewogen achteraf. In de regel bedraagt deze marge 10 procent per soort, zoals ook nu al het geval is. Er zullen echter bepaalde uitzonderingen gelden. Voor soorten waarvan niet meer dan 100 kilo is gevangen, bedraagt de marge 20 procent per soort.
Tot slot zullen grotere vaartuigen worden uitgerust met een instrument om het motorvermogen te meten, om na te gaan of hun vangstcapaciteit binnen de in het GVB bepaalde grenzen blijft.
Nieuwe regels voor geïmporteerde producten
In het kader van de vangstcertificeringsregeling voor illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij) wordt een digitaal systeem (bekend als "CATCH") ingevoerd. Zo kunnen vangstcertificaten en andere daarmee verband houdende documenten worden beheerd in één enkele, EU-brede digitale omgeving, waardoor de autoriteiten beter in staat zijn producten op te sporen die afkomstig zijn van IOO-visserij.
Niet-EU-landen zullen vangstcertificaten rechtstreeks in de digitale CATCH-omgeving kunnen produceren en valideren. Ook voor visserijproducten die in de EU worden geïmporteerd moeten importeurs vangstcertificaten indienen via CATCH.
Meer informatie: