Der Spiegel: Merkel wil Europese Conventie

Contentverzamelaar

Der Spiegel: Merkel wil Europese Conventie

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel is volgens der Spiegel voorstander van een Europese Conventie voor het opstellen van een nieuw verdrag voor nauwe Europese politieke samenwerking. Op deze manier zou zij de diepere oorzaak van de Eurocrisis willen aanpakken. Merkel ontkende dit later.

De wens van Merkel zou moeten worden gezien tegen de achtergrond van het rapport Towards a Genuine Economic and Monetary Union van de President van de Europese Raad Herman van Rompuy. Hij heeft dit rapport geschreven in samenwerking met de President van de Europese Commissie José Manuel Barosso en President van de Eurogroep , Jean-Claude Juncker en President van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi.

In lijn met de uitkomst van dit rapport, heeft Duitsland al langere tijd gepleit voor verdere Europese integratie, zoals op het terrein van begrotingsbeleid. Hiervoor zouden ook bevoegdheden aan de Unie moeten worden overgedragen. Het idee van een Conventie zou zijn ingegeven door de noodzaak voorbereidingen te treffen voor een bredere en meer diepgaande slag in de Europese integratie.

Merkel heeft later ontkend dat Duitsland van plan is officieel het idee voor een Conventie te lanceren. Zij bevestigde echter het streven naar verdergaande Europese integratie als antwoord op de Eurocrisis.

Voor verdere berichtgeving zie hier en hier.