EP stemt in met benoeming Ursula von der Leyen als nieuwe Commissievoorzitter

Contentverzamelaar

EP stemt in met benoeming Ursula von der Leyen als nieuwe Commissievoorzitter

Ursula von der Leyen wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie. Ze treedt op 1 november 2019 aan, voor een termijn van vijf jaar. Met 383 stemmen voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, sprong zij met haar hakken over de sloot.

De stemming vond plaats op 16 juli 2019 in Straatsburg.  Het Europees Parlement telt  747 EP-leden. De nieuwe Commissievoorzitter moest met een absolute meerderheid, dus meer dan 50 % van de leden, dus minstens 374 stemmen worden verkozen. De stemming gebeurde op papier en was geheim.

De kandidate Von der Leyen heeft eerst de plenaire vergadering van het Europees Parlement toegesproken. In de dagen voorafgaand van haar benoeming heeft zij met de verschillende groeperingen gesproken en ook haar visie voor de EU en plannen op het gebied van onder andere klimaat, de rechtstaat en handel gepresenteerd die de verschillende fracties over de streep moesten trekken.

EP-voorzitter David Sassoli heeft Von der Leyen gefeliciteerd zei na afloop van de stemming. Hij benadrukte dat een zeer belangrijke fase voor de Europese instellingen begint en zich moeten voorbereiden op de hoorzittingen met de kandidaat-commissarissen. Die worden doorgaans zeer grondig aangepakt door de leden van dit Parlement, aldus voorzitter David Sassoli.

Hoorzittingen kandidaat-commissarissen

De gekozen voorzitter van de Commissie zal nu officiële brieven sturen naar de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten. Hierin worden zij uitgenodigd hun kandidaat-leden voor de Europese Commissie voor te stellen.

Hoorzittingen in de bevoegde commissies van het Parlement met de genomineerden vinden plaats van 30 september tot 8 oktober 2019. Het volledige college van Commissieleden moet vervolgens door het Parlement worden gekozen, hoogstwaarschijnlijk tijdens de zitting van 21-24 oktober.

Meer informatie

Persbericht EP

Tekst speech Von der Leyen in EP 16 juli 2019

A Union that strives for more, my agenda for Europe