EP stemt in met nieuwe Europese Commissie

Contentverzamelaar

EP stemt in met nieuwe Europese Commissie

Het Europees Parlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan de benoeming van de gekozen voorzitter Juncker en het voltallige college van voorgedragen kandidaten. De nieuwe Europese Commissie zal op 1 november 2014 aantreden. Volgens voorzitter Juncker is het tijd voor Europese actie.

De hoorzittingen van het Europees Parlement met de beoogde leden van de Europese Commissie zijn afgerond. Op maandag 20 oktober zijn de laatste twee kandidaat-Commissarissen, Violeta Bulc (de Sloveneense kandidaat-Commissaris voor Transport) en Maroš Šefčovič (de Slowaakse kandidaat-Commissaris voor de portefeuille Energie-Unie) gehoord. Deze twee extra hoorzittingen vonden plaats, nadat de Sloveense Alenka Bratušek zich had teruggetrokken als kandidaat-Commissaris. Bratušek was oorspronkelijk voorgedragen als vice-voorzitter voor de Energie-Unie. Deze taak zal Šefčovič nu voor zijn rekening nemen. Šefčovič was oorspronkelijk voorgedragen als kandidaat-Commissaris voor Transport. Omdat hij een nieuwe portefeuille krijgt, moest hij een nieuwe hoorzitting ondergaan. De nieuwe Sloveense kandidaat Bulc, een ondernemer zonder politieke ervaring die pas een maand vicepremier van haar land is, maakte desondanks een bijzonder goede indruk tijdens haar hoorzitting.

Op woensdag 22 oktober heeft voorzitter Juncker het gehele college van kandidaat-commissarissen en het programma van de nieuwe Commissie gepresenteerd in een plenaire vergadering van het Parlement, onder het motto: “the time for European action is now”. Hij heeft daarbij onder meer laten weten dat Frans Timmermans, de eerste vice-president, ook nog verantwoordelijk wordt voor duurzame ontwikkeling op alle beleidsterreinen van de EU.
Over het handelsverdrag met de VS stelde hij het EP gerust met de mededeling dat als Frans Timmermans het er niet mee eens is, er geen bijzondere regeling komt voor investeerder-staat geschillen. De gewone rechterlijke instanties van de lidstaten en de Unie zullen dan bevoegd blijven.
Vóór Kerstmis komt de Commissie met een gedetailleerd investeringspakket van 300 miljard euro. Hij riep het EP tot slot op Europa weer in beweging te zetten.

Het debat en de stemming zijn hier terug te zien. Zie ook:

-       De agenda van de plenaire vergadering van het Europees Parlement

-       De samenvatting van de hoorzittingen van het Europees Parlement

Lees ook gerelateerde ECER-berichten: