EU bereikt overeenstemming over regels voor de koolstofmarkt en een nieuwe doelstelling voor klimaatfinanciering

Contentverzamelaar

EU bereikt overeenstemming over regels voor de koolstofmarkt en een nieuwe doelstelling voor klimaatfinanciering

De bereikte overeenstemming ziet op een bredere basis van contribuanten om schone, koolstofvrije investeringen te stimuleren, de veerkracht te vergroten, de weg vrij te maken voor verdere emissiereducties en de wereldwijde financiering ten behoeve van klimaatdoelen te verbreden.

Op de VN-klimaatveranderingsconferentie COP29 van eind november 2024 in Azerbeidzjan hebben de Europese Commissie en de EU-lidstaten met succes onderhandeld over een overeenkomst om wereldwijde geldstromen in overeenstemming te brengen met de doelstellingen van de VN-Klimaat overeenkomst van Parijs.

Door een nieuw collectief gekwantificeerd streefcijfer (Collective Quantified Target - CQT) voor klimaatfinanciering vast te stellen, kan de wereldwijde basis van contribuanten aan klimaatfinanciering worden verbreed. De partijen zijn overeengekomen dat de gecombineerde financiering uit al deze bronnen tegen 2035 ten minste 1,3 miljard dollar per jaar moet bedragen.

Als onderdeel van dit bredere doel verbinden de ontwikkelde landen zich ertoe het voortouw te nemen om tegen 2035 jaarlijks 300 miljard dollar vrij te maken voor klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden. Deze fundamentele doelstelling kan worden gehaald uit een breed scala aan bronnen, waaronder financiering door multilaterale banken en - voor het eerst- bijdragen van andere landen. Dit betrof een belangrijke eis van de EU om ervoor te zorgen dat andere landen een eerlijke bijdrage leveren die in verhouding staat tot hun financiële capaciteit.

Het EU-onderhandelingsteam heeft ook de laatste hand gelegd aan de regels die de milieu-integriteit, transparantie en verantwoordingsplicht van de internationale koolstofmarkten in het kader van artikel 6 van de Overeenkomst van Parijs zullen versterken. Het crediteringsmechanisme van artikel 6, lid 4, zal een nieuwe door de VN gesteunde norm voor koolstofcompensaties van hoge kwaliteit vaststellen, en nieuwe regels voor het registreren en traceren van internationale overdrachten zullen de transparantie van bilaterale koolstofovereenkomsten tussen partijen vergroten. Dit zal kosteneffectieve emissiereducties en -verwijderingen mogelijk maken.

Tijdens COP29 heeft de EU zich aangesloten bij een groep andere ambitieuze landen door aan te kondigen dat zij van plan is volgend jaar een Nationaal Bepaalde Bijdrage (Nationally Determined Contributions (NDC)) te presenteren die is afgestemd op 1,5°C. Om de overgang naar schone energie te versnellen, hebben de Europese Commissie en de Beyond Oil and Gas-alliantie een partnerschap aangekondigd voor de overstap van fossiele brandstoffen. In samenwerking met een aantal partnerlanden, internationale organisaties, ngo's en ontwikkelingsbanken heeft de Europese Commissie ook een nieuwe roadmap voor een partnerschap voor methaanvermindering gelanceerd om de vermindering van de methaanemissies die gepaard gaan met de productie en het verbruik van fossiele brandstoffen verder te versnellen.

Tijdens COP29 publiceerde de EU haar eerste tweejaarlijkse transparantieverslag voor de deadline van eind 2024, ter ondersteuning van de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Klimaat en Milieu