EU-Hof legt begrip handicap in EU-richtlijn gelijke behandeling uit

Contentverzamelaar

EU-Hof legt begrip handicap in EU-richtlijn gelijke behandeling uit

Een handicap is een langdurige beperking als gevolg van lichamelijke, geestelijke of psychische aandoeningen die iemand verhinderen volledig, daadwerkelijk en op voet van gelijkheid met andere werknemers aan het beroepsleven deel te nemen. Dat is de kern van de uitleg van het begrip handicap die het EU-Hof afleidt uit het VN-gehandicaptenverdrag. De EU-richtlijn gelijke behandeling in arbeid en beroep zelf bevat geen definitie van het begrip handicap.

Het gaat om het arrest van het EU-Hof van 11 april 2013 in de gevoegde zaken C-335/11 en C-337/11 (Ring en Skouboe Werge).

Ring en Skouboe Werge werden door hun werkgever ontslagen nadat ze een bepaalde periode wegens ziekte niet hadden kunnen werken. De Deense wet staat toe dat zieke werknemers versneld kunnen worden ontslagen. Beide werknemers, bijgestaan door hun vakbond, vochten het ontslag aan met een beroep op richtlijn 2000/78 tot instelling van een algemeen kader voor gelijke behandeling in arbeid en beroep (PB 2000, L. 303, blz. 16). Zij stelden dat hun werkgevers hen arbeidstijdverkorting hadden moeten voorstellen, als aanpassingsmaatregel voor gehandicapten als bedoeld in artikel 5 van de richtlijn. Hun werkgevers bestrijden deze uitleg van de richtlijn.

 Het EU-Hof geeft de beide werknemers gelijk. Het beroept zich daarbij op het VN-Gehandicaptenverdrag, waarbij de EU partij is. Het begrip handicap moet volgens het EU-Hof zoveel mogelijk overeenkomstig het verdrag worden uitgelegd. Het moet gaan om een beperking als gevolg van lichamelijke, geestelijke of psychische aandoeningen die, in wisselwerking met diverse drempels, iemand verhinderen volledig, daadwerkelijk en op voet van gelijkheid met andere werknemers aan het beroepsleven deel te nemen. De handicap hoeft niet aangeboren te zijn of door een ongeval veroorzaakt te zijn. Hij kan ook het gevolg zijn van ziekte. Die ziekte hoeft niet per se ongeneeslijk te zijn. Wel moet de beperking langdurig zijn.

De aard van de door de werkgever te treffen aanpassingsmaatregelen als bedoeld in artikel 5 van de richtlijn is niet bepalend of de gezondheidstoestand van de werknemer onder het begrip handicap valt. Arbeidstijdverkorting kan een passende aanpassingsmaatregel vormen, mits dat geen onredelijke belasting voor de werkgever is. In casu had de werkgever direct na het ontslag een vacature voor deze baan in deeltijd geplaatst.

De toepassing van ontslagwetgeving als de Deense is in strijd met de richtlijn, als de werkgever door het aanbieden van een vermindering van werkuren de werknemer aan het werk had kunnen houden.