Eurobarometer: Europeanen profiteren van internationale handel

Contentverzamelaar

Eurobarometer: Europeanen profiteren van internationale handel

Uit de enquête blijkt dat Europeanen waarde hechten aan de voordelen van internationale handel, zoals meer keuze voor de consument en goedkopere producten. Er is ook sterke steun voor de rol van de EU in de wereldhandel, veel belangstelling om het handelsbeleid voor bredere maatschappelijke voordelen in te zetten, en een kritisch bewustzijn van de strategische vereisten die het gevolg zijn van geopolitieke spanningen.

Volgens de derde Eurobarometer nr. 544 over internationale handel (eerdere edities in 2010 en 2019), getiteld “De houding van Europeanen tegenover handel en het EU-handelsbeleid” , die op 24 juni 2024 werd gepubliceerd, vinden meer dan zes op de tien Europeanen dat zij baat hebben bij internationale handel. Dit is een stijging ten opzichte van de laatste enquête in 2019 . Zie ook de samenvatting, bijlagen, infographic en factsheets over de lidstaten die over de enquête werden uitgebracht.

Uit de enquête blijkt dat 74 procent van de Europeanen het ermee eens is dat de EU de handelsbelangen van de lidstaten doeltreffender kan verdedigen dan een lidstaat dat alleen zou kunnen .

Daarnaast is 82 procent van de EU-burgers van mening dat internationale handelsregels nodig zijn om een gelijk speelveld te handhaven .

Op de vraag naar de belangrijkste aanvullende doelstelling die de EU met haar handelsbeleid zou moeten nastreven, naast het bevorderen van de handel met landen buiten de EU, worden de gezondheid en veiligheid van de consument als topprioriteiten genoemd. Meer in het bijzonder verwachten burgers ook dat het EU-handelsbeleid de gezondheid (35 procent), de nationale veiligheid (27 procent) en gevoelige technologieën (18 procent) beschermt .

De resultaten van deze Eurobarometer zullen ook als input dienen voor de besprekingen over de toekomst van het handelsbeleid van de EU in het kader van de nieuwe Commissie.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Handelspolitiek
ECER-dossier: Interne markt