Europa gaat door de maag!

Contentverzamelaar

Europa gaat door de maag!

Al eerder berichtte het ECER u over Culinária Européia, en dat krijgt nu een vervolg. In het boek 'Europees Culinair erfgoed' worden zo'n honderdzeventig Europees beschermde streekproducten besproken door journaliste Sarah Mollink. Zij besteedt niet alleen aandacht smaak, geur en indruk, maar ook aan rechtszaken die over de gerechten zijn uitgevochten voor het Hof van Justitie.

Europees Culinair Erfgoed

In 1992 is de Europese verordening in het leven geroepen voor het behoud van gastronomisch culinair erfgoed. Er staan ongeveer 740 producten genoteerd op deze lijst, het smakelijkste erfgoed van het continent.

Journalist Sarah Mollink ging op zoek naar de verhalen achter de producten. Waar zijn ze te koop? Hoe smaken ze? Waarom is niet alle brie beschermd? En is de notering van de Opperdoezer Ronde wel helemaal in de haak? Sarah Mollink proefde de meest exotische producten, zoals Deense wortelen lammefjordsgulerod of het Zweedse gebak Skånsk spettkaka.
Europees culinair erfgoed is hiermee een bonte verzameling geworden van smakelijke producten en hun bijzondere verhalen, vanuit alle hoeken van Europa.

Na het lezen van dit boekje scheur je nooit meer langs Nancy zonder aan de Bergamots de Nancy te denken (citrus-zuurtjes voor volwassenen, kinderen deinzen zonder uitzondering terug voor snoepjes met earl grey-thee smaak). Geen reisje naar de bergen gaat meer voorbij zonder een stuk tomme de savoie of andere bergkaas mee in de achterbak en in Bologna leidt de speurtocht linea recta naar de echte Mortadella met pistachenootjes.

Kortom, een aanrader voor elke eter!

bestelinformatie:
Uitgeverij Het Spectrum B.V.
Postbus 2073
3500 GB Utrecht
Telefoon: (030) 2650650
Fax: (030) 2620850
e.ruis@spectrum.nl

Sarah Mollink (1977) verdiepte zich als journalist bij de Staatscourant in de lijst van door de Europese Unie beschermde streekproducten. Het resultaat van haar speur- en proefwerk, waarvan zij bijna drie jaar lang wekelijks verslag heeft gedaan in de krant, is verzameld in deze uitgave.