Europees Parlement vertegenwoordigd bij Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Contentverzamelaar

Europees Parlement vertegenwoordigd bij Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Voor de eerste keer was het Europees Parlement vertegenwoordigd bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Vice-President Othmar Karas was voor het Europees Parlement onderdeel van de EU-Delegatie, samen met de Europese Commissie, de Raad en de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

Het Europees Parlement was vertegenwoordigd bij zowel de opening van de Algemene Vergadering als bij een vergadering op hoog niveau over de rule of law. Deelname van het Europees Parlement aan de EU-Delegatie onderstreept volgens Karas de betrokkenheid van Europese regeringsleiders en staatshoofden bij de verdere democratisering van de Europese Unie.

Op 26 september heeft ook de President van de Europese Raad Herman Van Rompuy de Algemene Vergadering toegesproken. In mei 2011 heeft een VN Resolutie de Unie de mogelijkheid gegeven om te participeren in debatten in de Algemene Vergadering. Ook heeft de Unie het recht om standpunten van de EU en de lidstaten bij de VN te verkondigen.

Zie hier het persbericht over de deelname van het Europees Parlement in de Algemene Vergadering.

Zie hier het persbericht over de interventie van Herman van Rompuy.