Europese Commissie: meer transparantie landbouwsubsidies

Contentverzamelaar

Europese Commissie: meer transparantie landbouwsubsidies

Op dinsdag 25 september 2012 heeft de Europese Commissie nieuwe wetgeving gepresenteerd ter verbetering van de transparantie op het gebied van het Europese landbouwsubsidiebeleid. De nieuwe wetgeving regelt onder andere dat lidstaten de namen van de subsidieontvangers en de subsidie die zij hebben ontvangen bekend moet maken. Dit volgt na rechtspraak van het EU-Hof.

De Commissie presenteert de nieuwe regelgeving (COM(2012)551) naar aanleiding van een uitspraak van het EU-Hof op 9 november 2010 in de zaak Volker und Markus Schecke GbR (C‑92/09). In deze zaak had het EU-Hof geoordeeld dat de huidige Europese wetgeving niet gebruikt kon worden om meer transparantie te verlenen op het gebied van landbouwsubsidies. De Commissie beoogt met deze nieuwe regels de transparantie te vergroten. Alleen bij kleine landbouwsubsidies is een lidstaat niet verplicht om de identiteit van de ontvanger te onthullen.

Tijdens de presentatie van het voorstel  benadrukte Commissielid Dacian Ciolos de noodzaak van transparantie in tijden van crisis: ‘At a time when many Member States’ national budgets are being squeezed, I consider it vital to inform citizens how the aid from the Union's Common Agricultural Policy is being spent’.