Europese Commissie presenteert Mededeling over beheer klimaatrisico’s
Nieuwsbericht | 15-03-2024
De Europese Commissie heeft op 12 maart 2024 de mededeling over het beheer van klimaatrisico's in Europa (COM(2024) 91) bekendgemaakt. Ook kwam een Q&A en factsheet uit.
De mededeling is een reactie op de op 11 maart gepresenteerde eerste Europese klimaatrisicobeoordeling (EUCRA, European Climate Risk Assessment), een wetenschappelijk verslag van het Europees Milieuagentschap (EEA). De Mededeling en het verslag samen vormen een oproep tot actie voor alle bestuursniveaus, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld. Beide documenten zetten uiteen hoe alle belangrijke sectoren en beleidsterreinen worden blootgesteld aan klimaat gerelateerde risico's, hoe ernstig en urgent die risico's zijn en hoe belangrijk het is om duidelijkheid te krijgen over wie de verantwoordelijkheid heeft om de risico's aan te pakken.
2023 was het warmste jaar ooit gemeten. Volgens het verslag van februari 2024 van de dienst van Copernicus voor klimaatverandering was de wereldwijde gemiddelde temperatuur in de voorafgaande 12 maanden hoger dan de in de Overeenkomst van Parijs vastgestelde drempel van 1,5 graden. De EU neemt maatregelen om emissies terug te dringen en de klimaatverandering te beperken, maar er moeten ook maatregelen komen ter aanpassing aan veranderingen die niet meer te vermijden zijn en om de bevolking en de welvaart te beschermen. Volgens de in juli 2023 gepresenteerde Eurobarometer-enquête ziet 77 procent van de Europeanen klimaatverandering als een zeer ernstig probleem en voelt meer dan een op de drie Europeanen zich al persoonlijk blootgesteld aan klimaatrisico's.
In de mededeling stelt de Commissie een reeks maatregelen voor en wordt de samenwerking gezocht met andere EU-instellingen, lidstaten, regionale en lokale overheden, burgers en bedrijven om gevolg te geven aan deze voorstellen.
Meer klimaatbestendigheid De mededeling benadrukt hoe maatregelen ter verbetering van de klimaatbestendigheid essentieel zijn voor het behoud van maatschappelijke functies en de bescherming van de bevolking, het economisch concurrentievermogen en de gezondheid van de economieën en ondernemingen in de EU. De maatregelen zijn ook absoluut noodzakelijk voor een rechtvaardige en eerlijke transitie. Investeren in een vroeg stadium om kwetsbaarheid voor klimaatrisico's te beperken, zal leiden tot lagere kosten dan de aanzienlijke bedragen die nodig zijn om de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, overstromingen, bosbranden, ziekten, mislukte oogsten en hittegolven, te herstellen.
Om de EU en lidstaten te helpen bij het beheren van klimaatrisico's worden in de mededeling vier hoofdcategorieën maatregelen genoemd:
De Commissie doet in paragraaf 4 van de mededeling concrete voorstellen voor maatregelen in zes belangrijke impactclusters: natuurlijke ecosystemen, water, gezondheid, voedsel, economie, infrastructuur en de gebouwde omgeving. De uitvoering van de bestaande EU-wetgeving is een belangrijke voorwaarde voor een succesvol beheer van risico's op veel van deze gebieden, en de belangrijkste maatregelen worden in de mededeling uiteengezet.
Hoewel de mededeling gericht is op het beheer van klimaatrisico's binnen de Europese Unie, is de EU ook op internationaal niveau actief bij het aanpakken van klimaatrisico's. Een groot deel van de internationale klimaatfinanciering gaat naar aanpassingsmaatregelen. De Commissie zal op internationaal niveau doorgaan met de uitwisseling van ervaringen, kennis en instrumenten op het gebied van klimaatrisicobeheer, en het aan de orde blijven stellen van klimaatrisicobeheer.
Meer informatie: Persbericht Europese Commissie ECER-dossier: Klimaat en Milieu