Europese Commissie presenteert voorstel tot herziening van de richtlijn slachtofferrechten
Nieuwsbericht | 03-08-2023
Achtergrond
De richtlijn slachtofferrechten (2012) is het belangrijkste EU-instrument met betrekking tot de rechten van slachtoffers. De richtlijn stelt de rechten vast voor alle slachtoffers van om het even welk strafbaar feit, waaronder het recht op informatie, het recht op ondersteuning en bescherming op basis van de individuele behoeften van slachtoffers, procedurele rechten en het recht op een beslissing inzake schadevergoeding door de dader aan het einde van de strafprocedure. De richtlijn slachtofferrechten is sinds november 2015 van toepassing in alle EU-lidstaten (met uitzondering van Denemarken).
In juni 2020 heeft de Europese Commissie de EU-strategie inzake de rechten van slachtoffers (2020-2025) vastgesteld. De strategie identificeert vijf belangrijke prioriteiten:
In de strategie gaf de Commissie aan dat zij zou gaan beoordelen of een herziening van de richtlijn slachtofferrechten noodzakelijk was en, zo ja, om de nodige wijzigingen voor te stellen. Op 28 juni 2022 heeft de Commissie een evaluatieverslag van de richtlijn slachtofferrechten gepubliceerd. In het evaluatieverslag stelde de Commissie tekortkomingen met betrekking tot de richtlijn vast. Om die reden heeft de Commissie op 12 juli 2023 een voorstel gepresenteerd om de richtlijn slachtofferrechten te herzien.
Herziening van de richtlijn
De herziening omvat de volgende elementen:
Meer informatie: