Europese Commissie start enquête over het bundelen van de vraag naar strategische grondstof

Contentverzamelaar

Europese Commissie start enquête over het bundelen van de vraag naar strategische grondstof

Met de enquête onder bedrijven wil de Commissie input ophalen voor het opzetten van het toekomstige vraagbundelings- en matchmakingmechanisme voor strategische grondstoffen, zoals opgenomen in het voorstel voor een EU-Verordening inzake kritieke grondstoffen.

De Europese Commissie is op 16 april 2024 een enquête gestart onder bedrijven en andere relevante partijen die geïnteresseerd zijn in het bundelen van de vraag naar en het koppelen van vraag en aanbod van strategische grondstoffen. De antwoorden op de enquête moeten gaan bijdragen aan het opzetten van het toekomstige vraagbundelings- en matchmakingmechanisme voor strategische grondstoffen, zoals opgenomen in het voorstel van de Europese Commissie voor een EU-Verordening inzake kritieke grondstoffen (Critical Raw Materials Act; voorstel van maart 2023 (zie dit ECER-bericht) waarover in november 2023 een politiek akkoord werd bereikt (zie dit ECER-bericht)).

De EU heeft toegang nodig tot een veilige, gediversifieerde, betaalbare en duurzame voorziening van kritieke grondstoffen, die van vitaal belang zijn voor strategische sectoren zoals de netto-nul-industrie, de digitale industrie, de lucht- en ruimtevaart en defensie. Om de voorzieningszekerheid van kritieke grondstoffen te versterken, kondigde voorzitter van de Europese Commissie von der Leyen in de State of the Union-toespraak van 2023 (zie ook dit ECER-bericht) de ontwikkeling aan van een vraagbundelings- en matchmakingmechanisme voor strategische grondstoffen. Dit initiatief volgt op het succes van een soortgelijk mechanisme voor gas in het kader van het EU-energieplatform.

Het mechanisme maakt deel uit van de EU-Verordening kritieke grondstoffen, die binnen een aantal weken van kracht wordt. Het mechanisme zal betrekking hebben op verschillende delen van de waardeketen van strategische grondstoffen, waaronder de winning, verwerking en recycling van dergelijke materialen.

Reacties op de enquête kunnen tot 7 mei 2024 worden ingediend.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier : Klimaat en Milieu