Europese Commissie stelt Covid-maatregelen voor winter en herfst voor
Nieuwsbericht | 08-09-2022
Het gaat om door de Europese Commissie voorgestelde concrete maatregelen in de Mededeling (EN) van 2 september 2022 om een nieuwe golf van COVID-19-gevallen in het komende herfst- en winterseizoen te voorkomen. Tegelijk met de Mededeling publiceerde de Commissie ook een Factsheet (EN) . Voorgestelde maatregelen op het gebied van COVID-19-vaccinatie
De Commissie spoort de lidstaten aan om:
Op 1 september heeft de Commissie op basis van de aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een vergunning verleend voor de aangepaste omikronvaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna in de EU.
Andere maatregelen met het oog op de komst van nieuwe en aangepaste COVID-19-vaccins zijn onder meer:
Andere maatregelen dan vaccinatie
Het volgen van de evolutie van ademhalingsvirussen zoals influenza en COVID-19 is van essentieel belang om beter te begrijpen hoe het virus zich verspreidt en ontwikkelt.
Afhankelijk van de epidemiologische situatie blijven niet-farmaceutische maatregelen, zoals gezichtsmaskers of het beperken van de omvang van bijeenkomsten, volgens de Mededeling een cruciaal onderdeel van het instrumentarium van de lidstaten om de verspreiding van het virus te beperken. Het is van belang dat alle lidstaten klaar staan om opnieuw volksgezondheidsmaatregelen in te voeren op basis van duidelijke drempels. Maatregelen die in scholen worden genomen, moeten worden aangepast aan de onderwijsomgeving en de leeftijdsgroep en tot een minimum worden beperkt om verstoring van het onderwijs te voorkomen.
De mededeling wijst ook op het belang van sterke gezondheids-zorgstelsels en -capaciteiten in alle lidstaten. De gezondheidsstelsels moeten beter voorbereid zijn op uitbraken van infectieziekten en andere soorten crisissituaties. En ook zijn verdere maatregelen nodig om de geestelijke gezondheid van de gezondheidswerkers en de bevolking in het algemeen te ondersteunen.
Lidstaten worden aangemoedigd hun krachten te bundelen om actuele gegevens over aandoeningen die het gevolg zijn van COVID te verzamelen en de opleiding van gezondheidswerkers te verbeteren, zodat langdurige COVID beter kan worden herkend, met name in de eerstelijnszorg.
Ook blijven verdere inspanningen om het vrije verkeer in de EU tijdens de COVID-19-pandemie mogelijk te maken van cruciaal belang, zowel voor mensen als voor goederen. Wat reizen van en naar derde landen betreft, wil de Commissie binnenkort een herziening van de desbetreffende aanbeveling van de Raad voorstellen om rekening te houden met de veranderde epidemiologische situatie, de toegenomen vaccinatiegraad over de hele wereld en de ontwikkelingen in de voorwaarden voor toegang tot het grondgebied van de lidstaten.
Om een einde te maken aan de pandemie, blijft het van cruciaal belang om de inspanningen ter bestrijding van COVID-19 wereldwijd te ondersteunen. De EU zal met internationale partners blijven samenwerken om te zorgen voor een snelle ontwikkeling, opschaling en billijke verdeling van vaccins over de hele wereld.
Meer informatie Persbericht Europese Commissie ECER-webpagina : Covid-19 EU ontwikkelingen